Yukarı
402252

İzmir'de 'Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı' yapıldı

20 Nisan 2024 15:55

İZMİR'de Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD ve Hayvan Arama Kurtarma Derneği (HAK-TİM) iş birliğinde Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, iguana, kuzu, keçi, kedi, köpek ve yılan gibi pek çok hayvan temsili olarak kurtarıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD ve Hayvan Arama Kurtarma Derneği (HAK-TİM) iş birliğinde İzmir AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nde Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı düzenlendi. Alanda, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen 'Canlarımız Yanmasın Projesi' kapsamında verilen eğitimin final tatbikatı yapıldı. 13 Sivil Toplum Kuruluşu'nun (STK) katıldığı tatbikatta, iguana, kuzu, keçi, kedi, köpek ve yılan kurtarıldı. Tatbikata İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Gökhan Esen, AFAD İzmir İl Müdürü Nazif Ekinci, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve sivil toplum kuruluşlar temsilcileri katıldı.

İzmir İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Gökhan Esen, "Bu projeye destek olmak bizim bir kamu görevimizdi ve bunu gerçekleştirdik. Aslında fazla büyük bir şeyi yaptığımız yok. Sivil toplum örgütlerimiz ne kadar çok çalışıyorsa biz de onların yanında olmaya çalışıyoruz" dedi.

'İZMİR'DE 30 STK'NIN PROFESYONEL ARAMA KURTARMA ALANINDA VARLIK GÖSTERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ'

AFAD İzmir İl Müdürü Nazif Ekinci, "6 Şubat depremlerinden sonra İçişleri Bakanlığı özellikle Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında 1000 Arama Kurtarma Personeli Yetiştirme Projesi'yle 2024 yılında var gücümüzle çalışma yapmaktayız. İzmir'de STK'ların bu işe katılımı Türkiye ortalaması üzerinde. Bugüne kadar 6 STK'mızın her türlü akreditasyon sürecini tamamladık. 9 STK'mızda ise her türlü eğitimler tamamlandı. Akreditasyonu yakın zamanda gerçekleşecek. 15 STK'mız ise şu anda eğitimlerini aldı. Toplamda baktığımız zaman İzmir'de yaklaşık 30 STK'mızın ileride profesyonel olarak arama kurtarma alanında varlık göstereceğini düşünüyoruz. 30 Ekim tarihinde meydana gelen İzmir depremi ölçeğine baktığımız zaman hiçbir uluslararası yardım almadan tamamen kendi imkanlarımızla bu ölçekteki bir depremin üstesine geldik. 6 Şubat depremi bize gösterdi ki, çok daha büyük afetler meydana geldiği zaman daha büyük organizasyonlara ve farkındalığa ihtiyacımız var. 2024 yılında bütün mesai arkadaşlarımızla birlikte gece gündüz demeden kendi ilimiz için konulan kotayı gerçekleştirerek, hatta mümkünse üzerine çıkmaya gayret ediyoruz. En büyük paydaşlarımız STK'lar. Onların yapacakları faaliyetler, düzenleyecekleri tatbikatlar, alacakları eğitimler hepsi bizim için son derece önemli" ifadelerini kullandı.

'TATBİKATLARI TÜM TÜRKİYE'DE UYGULAYABİLİRSEK AFETLERDE ÇOK DAHA AZ CAN KAYBI YAŞAYACAĞIZ'

Afetler karşısında hayvanları arama kurtarma faaliyetlerini gerçekleştirmek adına profesyonel arama kurtarma ekiplerinin kurulmasının gerekli olduğunu vurgulayan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Çankırı, "Tarım ve Orman Bakanlığı yerel Hayvan koruma görevlisi ve HAK-TİM Başkanı Sibel Altun'un büyük bir eğitim seferberliği başlatmak istediğini bizlere ifade etmesi üzerine birlikte bakanlıklarımıza, kurum ve kuruluşlarımıza giderek bu konunun önemi anlattık. Aldığımız duyarlı geri dönüşler ile çalışmalarımız ivme kazanarak devam etti ve bugün tatbikat töreni ile ülkemizdeki ilklerden birisine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Arama ve kurtarma konusunda uzman kişilerce hayvan arama kurtarma eğitiminde; önce teorik eğitim, daha sonra ise ilk müdahale, hayvan kurtarıldıktan sonra fiziki muayene gibi konular işlenerek uygulanacak. Böylelikle yaşanabilecek olası afetlerde sadece bu eğitimlerden geçmiş olan kursiyerlerimiz müdahil olabilecek. Bu eğitimlerle birlikte sadece arama kurtarma noktasında değil, birçok konuda fayda sağlayacağımız bir çalışmaya imza atmış olduk. Kurtarılan hayvanların hepsinin kayıt altına alınmasını hayvan suistimalinin de önüne geçecek. Bu eğitimleri ve tatbikatları tüm Türkiye'de uygulayabilirsek afetlerde çok daha az can kaybı ve suistimal yaşayacağız" diye konuştu.

'BAKIMEVİ MALİYETİNİN YÜZDE 40'INA KADAR MADDİ DESTEK VERMEKTEYİZ'

Milletvekili Çankırı, şöyle devam etti:

"İzmir Milletvekilliğimin yanı sıra partimizin yerel yönetimlerden sorumlu başkan yardımcısı olarak bir çağrıda bulunmak istiyorum. 5199 sayılı kanunda belirtilmesine rağmen hala rehabilitasyon merkezi ve geçici hayvan bakımevi olmayan belediyeler var. Kanunen yerel yönetimlere yüklenen bu görevler kapsamında, devletimiz üzerine düşen desteği fazlasıyla vermektedir. Hayvan bakımevi kurmak için başvuruda bulunan tüm belediyelere, bakımevi maliyetinin yüzde 40'ına kadar maddi destek vermekteyiz."

'NE KADAR DUYARLI BİNALAR YAPARSAK BİZE O KADAR AZ İŞ DÜŞER'

Tatbikatlara önem verdiklerini dile getiren İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, "Bunun da sebebi özellikle kurumlarımızın afet anından öncesinde birbirleriyle tanışmaları, beraber hareket etmelerini geliştirmeleri yönünde önem veriyoruz. Alanda mümkün olduğu kadar vatandaşımızı bu konuda eğitmemiz gerekiyor. Çünkü alan geniş olduğunda ekiplerimiz ne yazık ki tam yeterli gelmiyorlar. Dolayısıyla bunu sivil toplum kuruluşlarımıza, derneklerimize ve kamuoyuna da açacağız. En azından deprem bilgilendirmesi ve bilinçlendirmesi yönünde. Bakanlığımızın almış olduğu bu karara da İzmir olarak destek vereceğiz. Deprem farkındalığı yaşanması gerekiyor. İzmir belki depremi yaşadığından dolayı biraz bu konuda daha duyarlı. Ama olası Türkiye'nin değişik bir noktasındaki deprem için şimdiden hazırlıklı olmamız gerekiyor. Belediyelere ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de seslenmek istiyorum. Burada yaptığımız depremden sonraki kurtarma çalışmaları. Ama esas önemli olan depremden mümkün olduğu kadar az zarar görülmesi. Onun için de kentsel dönüşüme İzmir ve Türkiye'de ihtiyaç var. Önümüzdeki dönemde bu yönde de çaba sarf edilmesini istiyorum. Çünkü ne kadar duyarlı binalar yaparsak, mahallemiz, ilçemiz, şehrimiz bu konuda duyarlı olursa bize o kadar az iş düşer" dedi.

'AFETLERDE HAYVANLAR EN AZ İNSANLAR KADAR ZARAR GÖRÜYOR'

Hayvan Arama Kurtarma Derneği Başkanı Sibel Altun ise "Yaşadığımız afetlerde hayvanların en az insanlar kadar zarar gördüğünü fark ettik. Bunun için AFAD ile bir proje başlattık. Projemizde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürlüğü'ne sunduk ve kabul edildi. Yaklaşık 6 aydır arama kurtarma ekibi, akredite olmuş arama kurtarma ekipleri ve müracaatları tamamlanan ekiplerle birlikte bir eğitim programı başlattık. Deprem, yangın ve sel gibi afetlerde hayvanların güvenli şekilde nasıl tahliye edilmesi gerektiğini en az hasarla hızlı bir şekilde nasıl kurtarılması gerektiğini öğrettik. Bugün de bu eğitimin sonunda sertifika alan ekiplerle bir tatbikat programı uygulayacağız. İzmir merkezli 13 arama kurtarma ekibi ile yapacağız ve güzel bir tatbikat olacağını umuyoruz. Yaklaşık 60 kişiye yakın sahada görev alacak personelimiz var ve canlı hayvanlarımız var. İlk defa yerinde müdahaleyle birlikte alandan tahliye edilmesi sağlanacak" dedi. (DHA)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Barış Özreçber’e önemli görev

Barış Özreçber, Buca Belediyesi’ne bağlı Üzüm Kent İmar İnş. San. Ve Tek. Hizmetler A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne getirildi.

Seferihisar Belediye Meclisi mayıs ayı toplantısını gerçekleştirdi

Seferihisar Belediyesi, mayıs ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, başkanlıktan gelen önergeler görüşülerek, komisyonlara havale edildi.


ASEV THM Korosu’ndan ‘Solistler Geçidi’

Aliağa Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen türkü gecesinde sahne alan koristler; Ülker Bengü Bozok, Zeynep Sever, Ceren Narin Şimşek, Merdiye Gökçeoğlu, Menekşe Aylan, Mendifa Ö...

Türkmen: Kemalpaşa’ya Çağ Atlatmak İstiyorum

Kemalpaşa Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen ve komisyonlardan gelen 5 raporun, birimlerden gelen 13 önerinin görüşüldüğü Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 1. Bileşimi Mehmet Tü...


Torbalı'da Hıdırellez ateşi yanacak

Torbalı Belediyesi, baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilen Hıdırellez’i kutlamak için muhteşem bir program hazırladı.

Rektör Prof. Dr. Budak, “Araştırma Üniversiteleri Destek Programı” toplantısına katıldı

 Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) Değerlendirme Toplantısı Hacettepe Üniversitesinin ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Cumhurbaş...


Ege Üniversitesi uluslararası alanda yükselişini sürdürüyor

Dünyada yükseköğretim kurumlarının başarılarını değerlendiren en saygın kuruluşlardan biri olan Times Higher Education’ın (THE) 2024 Asya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı. Sıralamada d...

Denizcilik  sektörünün kalbi İzmir’de atıyor 

Denizcilik sektörünün  üreticilerini ve markalarını deniz tutkunlarıyla buluşturan MAST İzmir Boat Show - Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, ikinci kez Fuar İzmir’de ka...


Başkan Fıçı, 1 Mayıs’ta Belediye Çalışanlarıyla Buluştu

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde belediye çalışanlarıyla bir araya geldi. Foça Belediyesi Ali İlçan Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen buluşmad...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yıldız Tilbe, polis aracına çarptı

Yıldız Tilbe, Pendik'te sivil polis aracına çarptı. Tilbe'ye Trafik Kanunu'nun takip mesafesi maddesinden işlem yapıldı. Şarkıcı Yıldız Tilbe, İstanbul Pendik'te Sabiha Gökçen TEM bağlant...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: D vitamini kansere karşı koruma sağlıyor

Yapılan bir çalışmada, D vitamini açısından zengin bir diyetle beslenen farelerin, deneysel olarak nakledilen kanserlere karşı daha güçlü bir bağışıklık direncine sahip olduğu ve D vitamini almayan farelere kıyasla immünoterapi tedavisine daha iyi yanıtlar verdiği görüldü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR