8-18 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, “18’in halleri” temasının yanı sıra, toplumdaki cinsiyet eşitsizliği ile ilgili de gündem yaratacak. Tiyatro ve sinema oyuncusu Mert Fırat’ın moderatörlüğünde, “Erkekler soruyor! Biz kadınları nasıl seveceğiz?” forumunu düzenleyecek olan Uçan Süpürge, ayrıca, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Karikatür Sergisi’ni de festival boyunca Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergileyecek.
EŞİTSİZLİĞE KARŞI KADIN-ERKEK BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM
“Toplumdaki cinsiyet eşitsizliği karşısında kadın-erkek birlikte mücadele edelim ve bunun yöntemini belirleyelim” önermesinin tartışılacağı forum, 11 Mayıs 2015 tarihinde Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mahmut Esat Bozkurt Salonunda gerçekleşecek. 8 Mart Dünya Kadınlar gününde İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleşen çocuk gelinler ile ilgili panelde bir erkeğin “Biz kadınları nasıl seveceğiz” şeklindeki sorusu, toplumun, cinsiyet eşitsizliğine karşı erkeklerin mücadelesindeki önemini gözler önüne serdi. Bu soru üzerine harekete geçen Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, düzenlediği Uluslararası Kadın Filmleri kapsamında, konuyu bir forumla gündeme getirdi. Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gülriz Uygur başkanlığında düzenlenecek forumun öncesinde, erkeklerin “Biz kadınları nasıl seveceğiz?” sorusuna verdikleri cevaplardan oluşan kısa bir film de gösterilecek. Toplumdaki cinsiyet eşitsizliği karşısında, erkek egemen kimliğinden sıyrılmak isteyen ancak bunun yolunu yöntemini bilemeyenlere ses olacak forumun moderatörü ise sinema ve tiyatro oyuncusu Mert Fırat.
TOPLUMDAKİ CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ ÇİZDİLER
Kimi, ‘sessizliğin çığlığını’, kimi, ‘güçlü kadının sıkışmışlığını’ kimi, ‘anne olmanın zorluğunu’ kimi de ‘kadının hayallerinin tablosunu’ çizdi. 35 ülkeden 400 karikatürist, Türkiye’de ilk kez sergilenecek “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” sergisine karikatür gönderdi. 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında, Obur Mizah dergisinin işbirliği ile Türkiye’de bir ilk gerçekleştiriliyor. Ankara Çağdaş Sanatlar galerisinde 9 Mayıs 2015 tarihinde açılışı gerçekleştirilecek olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karikatür Sergisi”ne 35 ülkeden 400 karikatürist katıldı. Uluslararası Karikatür Kurumları Birliği (FECO)’nun yüksek puan vererek onurlandırdığı etkinlikte, 400 karikatür arasından 100 karikatür sergilenme hakkı kazandı. Merkezi Belçika’da bulunan Avrupa Karikatür Merkezi Birliğinin de duyurusunu gerçekleştirdiği sergi, dünya çapında ses getirdi. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine, gerek mizahi gerekse sorgulayıcı gözle bakarak farkındalık yaratan karikatüristler, etkinliğin dünya çapında ses getirmesinden çok memnun. 17 yıldır yayın hayatını kesintisiz sürdüren HOMUR dergisinden, Asuman Küçükkantarcılar; toplumsal cinsiyet eşitliğine çizgilerle farkındalık yaratmak için gerçekleştirilecek olan serginin umut verici olduğunu belirterek, “Bizlerin, de birçok konuda farkındalık yaratmak, sistemi sorgulamak gibi misyonları var. Bu serginin, FACO tarafından onurlandırılması Avrupa Karikatür Merkezinin duyurusunu yapması, serginin, ayrıcalıklı kaliteli bir sergi olacağının öngörüsünü netleştiriyor. Bence her karikatür sergisi bu sanat dalına olumlu katkı sağlar o yüzden çoğalmalı gezici sergiler düzenlenmeli. İnsanımıza ulaşmanın kolay yollarına bakılmalı” diye konuştu.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.