Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Çürük Elma!

27 Ağustos, 2011

Sepetteki bir çürük elma tüm sepeti çürütür.
Bir çürük elma tüm toplumu zehirleyebilir!
Çürük elmalar sokakta, evde, işyerinde, siyasette her yerde…

Negatif insanlar ve olaylar ruh halimize, huzurumuza, fiziksel sağlığımıza ve ilişkilerimize orantısızca büyük zarar veriyor.

Kötü muamelenin yaygın olması insanlara zarar vermekle kalmıyor, insanların nitelikli olmalarını da engelliyor. Niteliksiz insanlar dolayısı ile kendine ve çevresine zarar vermeye başlıyor. Çürük elmaların yaptıkları işler bunlar… Kötü huylu bir kişi bulunduğu ortamın tamamının performansını düşürebiliyor, gelişmesini ve değişmesini engelleyebiliyor.

Öfke ve düşmanlık bulaşıcıdır.
Kişisel saldırılar, kötü bakışlar ve suçlamalar…
Dünyada artık kötülük “in”, iyilik “out”! İyilik yapana “sen salak mısın!” gözüyle bakılmaya başlandı. Anormalin normalleştiği modern toplumlarda porno anormalden normale dönüştü ise, normal olan ne kaldı?N

egatif duyguları ortadan kaldırmak, pozitif duyguları artırmaktan daha önemlidir.
Kötü davranışların ön planda olduğu kişi veya grubun başında olanların yapması gereken şey bu olumsuzlukları düzeltmeye odaklanmaktır.“

Görmez ve bilmez misin ki;
Kuvvet ve kudret zamanında karşında el-pençe divan duranlar
kuvvet ve kudretten düştüğün zaman önce senin gözlerini oyarlar.
Çünkü; O hallerinin son şahidi kalmasın diye” (Sühreverdi Hazretleri)

Başarıya, çabaya ve arayışa endeksli üretken insanlar çevrelerinden bu tavırları gördüklerinde en büyük travmalarını yaşar, “kalabalıkta yalnızlık” la tanışırlar. Hayatları boyunca ihmal ettikleri bu hazımsız ilişkiler sarmalında kendilerini en yakınlarına bile anlatmakta zorlanırken “çığlık çığlığa sessizlik” içinde kalırlar. Tüm insani kavramlarını ve değerlerini yitiren bu çürük elmalar, yapay samimiyetlerin oyuncusudur.

Kıssadan hisse ramazanın son günlerinde olur belki kulağa küpe!

Adamın biri ağaç altında uyurken ağzına yılan girer.

Bunu uzaktan gören yiğit bir atlı koştu ve hemen uyuyan adamı uyandırıp kırbaçlamaya başlar ve ona yerden çürük elmaları yemesini emreder. Adam korkudan elmaları yer. Sonra yiğit adamı kırbaçlayarak koşturur. Zavallı adam çöllerde saatlerce koşar. Kan ter içinde kalmıştır... Nihayet yere diz çöker ve başlar kusmaya. Yılan çıkıverir. Adam yiğide minnetle bakar ve “A yiğidim bunu neden baştan demedin, sana düşman kesilmiştim şimdi minnettarım, canım kurtuldu.” der.

Yiğit “Baştan desem ödün patlar yaşayamazdın. Kurtulman için kırbaç, çürük elma ve koşma gerekiyordu” der.

İyi anla! Yılan giren adam sensin. Yiğit, Hak Nebi... Kırbaçlar dünyevi ceza ve belalar. Çürük elma fakirliktir, içinden çıkan yılan ise nefsin, 0nu defetmeden kurtulamazsın…
Enerjisini, saldırıya maruz kalan diğer kişilere yardımcı olmak ve en sert muameleler karşısında kazanabileceği küçük zaferler gibi iyi şeylere saklamış olanlar başarılı olur. Yapılan kötü muameleyi kafanızdan uzaklaştırmanız ve kişisel almamanız aynı zamanda karşılık verme isteğinizi bastırır ve böylece çekişmenin bir kısır döngü haline gelmesini de engeller.

Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir.

Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir.

Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir.

Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Ramazan Bayramınızı kutlarım.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR