Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

İzmir Engelsiz Bir Şehir Mi?

10 Eylül, 2011

  Engellileri anlamak için, engelli olmak!

  Pazartesi sabahı Alsancak Devlet Hastanesinin acilinde soluğu aldım. Sağ bacağımın üzerine basamıyordum. Sürüye sürüye acile geldim. Tedaviye alındım. Mervecim resmi işlemler için koşturuyor. Röntgen çektirin dediler. Çıktık acilden. Yürümem imkansız. Şu tekerlekli sandalyelerden birini alalım. Baktık kilitli.

  Görevliye sorduk. Kimlik ve 1 TL. Verdik! Ben tekerlekli sandalyede, Mervecim sürücü… Hastane bahçesine giremiyoruz. Kırılmış ve parçalanmış bir zeminde yürütmeye çalışıyor sandalyeyi. Hastane binasındayız. İğne atsan yere düşmez hasta dolu… Millet bayramdan dönüş yapmış üstüne de hasta olmuş gelmiş..

  Röntgenlerim çekildi, beyin cerrahisi, emar, ortopedi uzmanı derken öğle oldu, mesai bitti, ama benim kontrol sürecim bitmedi! 13.30 da gelin dediler… 1 saat belemek! Ofise gidelim orada bekleyelim dedik. Alsancak sokaklarında kısa sürede olsa engelli vatandaşlarımızın ne tür sorunlarla karşılaştıklarını şimdi daha iyi anlıyorum. Kaldırımlar dolu, esnaf yayılmış, masalardan, sergilerden geçiş yok.

  Yol kenarları araç parkından geçilmiyor. Mervecim yolun ortasından gideceğiz dedim. Araçlar gibi! İmkân olursa da çıkarız kaldırıma. Kaldırma çıkmak istiyoruz, çıkamıyoruz. Engelli vatandaşın kaldırımda rahat hareket edebilmesinin imkânı yok. Kaldırım kenarlarında bulunan engelli rampalarının dünya standartları ölçüsünde yapıldığını sanıyordum. Değilmiş!

  Bu rampalar engelli vatandaşlarımızın şehir merkezinde işlerini rahatlıkla görmeleri niçin yapılmadı ise ne için yapılmıştır.

  “İzmir engelli mi yoksa engelsiz bir şehir midir?”

  Engelsiz bir şehir oluşturmayı hedefleyenler kendilerini engelli vatandaş yerine koyarak bu engelli rampalarını denediler mi?

  Denemenizi öneriyorum. Hiçbir şey sizin o süslü söylemlerinizdeki gibi olmadığını göreceksiniz. Verdiğiniz emirleri uygulayanların bu işleri nasıl derme çatma yaptıklarını gerek tekerlekli sandalyeye binerek, gerekse gözlerinizi kapatıp ama bastonu ile kaldırımlarda yürümeye çalışarak test edebilir ve böylece belki vicdanınız rahatlatırsınız..
.
   AMAÇ ENGELSİZ ŞEHİR PLANLAMA MODELİNİ DÜNYAYA SUNMAKTIR.
   “Yaşanabilir ve erişilebilir şehirler yapmak” için; İzmir’in konumuna bakmak, güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarıp, eksikliklerini gelişmiş seviyedeki ülkelerin uygulamaları ile desteklemektir..

  Vatandaşın engelli yaşam konusundaki bilgi eksikliğinin giderilmesi ve farkındalığının olmamasını bir tehdit olarak bilmekte fayda var.

  Ey eli kolu bacağı gözü engelsizler!
  Halden anlamayı beceremeyenler…

  ABD, İNGİLTERE, ALMANYA, HOLLANDA, BAE, JAPONYA VE FİNLANDİYA engelleri engelsiz hala getirerek, hizmet alınacak öncelikli ülkelerdir. Türkiye, engellerin engelsiz hale dönüştürülmesinde acil hizmet verilecek öncelikli ülkeler arasında ise İzmir S.O.S veriyor!

  Sayın Başkanlarımız, alın bir tekerlekli sandalye ile dolaşın şehri bakalım, anlarsınız o zaman!



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR