- Erdoğan'a 'Filistin' protestosu yapan ve tutuklanan gençler mektup yolladı: 'Hakikati haykırmaktan onur duyuyoruz'
- Özgür Özel'den vekillere sosyal medya uyarısı
- Alman bankadan Türkiye için asgari ücret, enflasyon, büyüme ve faiz tahmini
- Aliağa Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı Yapıldı
- NATO'da savaş bütçesi çağrısı
Tüm Türkiye'ye örnek oldu
Alaçatı Big Fish Turnuvası sona erdi. Ana sponsoru Columbia PFG olan, ‘Büyük Balığın Peşinde’ sloganı ve ‘Yakala Bırak Yaşat / Catch & Release’ temasıyla ‘En Büyük’ ve ‘En Fazla’ balığı yakalamak için mücadele verilen turnuvanın son gününde Espadon teknesinin yakaladığı tam 111 kg gelen 185 cm büyüklüğündeki Blue Fin / Mavi Kanat Orkinos Türkiye açık deniz balık avı turnuvalarında tutulan en büyük balık oldu.
20 BALIK DOĞAL ORTAMLARINA GERİ BIRAKILDI
Çeşme Belediyesi desteğiyle Port Alaçatı Marina ev sahipliğinde gerçekleştirilen Alaçatı Big Fish Turnuvası’nın son gününde heyecan doruktaydı. Denize olta salınan ilk gün hava muhalefeti nedeniyle sadece iki balığın gelmesi ve morallerin dip yapmasının ardından, ikinci gün havanın düzelmesiyle ve art arda gelen anonslarla hakem heyeti adeta şok oldu, hangi tekneye yetişeceğini bilemedi. Bu yılın temasına uygun olarak ‘Yakala Bırak Yaşat’ kategorisinde toplamda 20’ye yakın mavi kanat orkinos, bir adet de kılıç balığı doğal ortamlarına geri salındı, sadece 3-5 balık kakıçlanarak kıyıya getirildi.
DENİZE SALMAK ZOR BİR İŞ
Turnuva hakemlerinden Ali Palamutçu, bütün yarışmacıları kutlamak gerektiğini belirterek, “İnanılmaz bir efor sarf ettiler, çok uğraştılar. Telsizden haberler geldikçe şaşırmaya başladık. Balığı yakalamak, teknenin kenarına getirmek zor. Kolay olanı bu balığı kakıçlayıp tekneye almak. Ama balığı yaşatmaya çalışıp nefessiz kalmış balığı tekrardan nefeslendirip, denize salmak ayrıca zor bir iş. Bunu birçok yarışmacımız başardı, biz onlara çok teşekkür ediyor ve kutluyoruz” diye konuştu.
‘YAKALA BIRAK YAŞAT’ KÜLTÜRÜ
Turnuvanın hakemlerinden, eski milli sörfçü ve aynı zamanda turnuvanın Alaçatı’ya kazandırılmasındaki iki baş aktörden biri olan Ertuğrul İçingir, nesli tükenmekte olan balık türlerinin en başında gelen blue fin tuna yani mavi kanat orkinosun gelecek nesillerce de görülebilmesi için, bu balığı yaşatabilmek için bütün dünyada çok ciddi çabalar sarf edildiğini söyledi. İçingir sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu çabaların artık Türkiye’de de başlanmış olması bizi çok mutlu etti. Amatör balıkçılar için de çok önemli bu. Aslında amatör balıkçılar her ne kadar dünyada tutulan bütün balıkların sadece yüzde 0.5’ini tutsalar bile, bu konuda hassas olmaları çok önemli. Bizim için de bunu Türkiye’de başlatmak ve Türk amatör sportif balıkçılığına bu kültürü oturtabilmek önemliydi. Bu seneki organizasyonun birinci mottosu, amacı ‘Yakala Bırak Yaşat’tı. Bunu da yapabildiğimizi düşünüyoruz. Çok daha fazla balık şu anda doğada hala yüzüyor. Bu bizim için çok mutluluk verici bir durum. Çünkü bu balıklar doğada daha güzel, kendi doğal ortamlarında yaşarken daha güzel. İnsan nesli tükenmekte olanlar haricinde başka balıklar da yiyebilir. Katılan tüm yarışmacılarımıza içten teşekkürlerimi sunuyorum.”
BİR KEZ DEĞİL, BİRKAÇ KEZ YAPILMALI
İki yıl aradan sonra tekrar turnuva heyecanı yaşayan ve yakaladıkları üç köpek balığını denize geri bırakan AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ise amatör balıkçılık sporunun gelişmesi için yapılan bu tür etkinlikleri çok önemsediğini vurgulayarak, “Bu turnuvaya iki yıl önce de katılmıştım, bu yıl bir kez daha geldik. Biz de üç tane köpekbalığı yakaladık ve geri bıraktık. Bu ‘Yakala Bırak Yaşat’ uygulaması, gerçekten de doğa dostu bir yarışma olarak bence Türkiye’de son derece önemli yeni bir çağ açtı. Turnuvada bu kategoriyi ön plana çıkardıkları için Ertuğrul ve eşi İlknur İçingir’e çok teşekkür ediyorum. Aslında Çeşme / Alaçatı turizminde bu balık avı turnuvası ileride çok fazla öne çıkacak bir etkinlik. Ben bir Çeşme aşığı olarak Çeşme’de böyle bir yarışmanın düzenlenmesinden çok memnunum. Biz siyasetçiler olarak denize, balığa ne kadar ilgi duyarsak, toplumun büyük kesimleri de bu alana ilgi duyacaktır. Dünyadaki büyük siyasetçilerin çoğu da iyi balıkçıdır. İnşallah bana da nasip olur. O açıdan bu yarışmanın son derece önemli olduğunu ve bundan sonra çok daha fazla katılımcıyla ve daha sık tekrarlarla yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yani bu güzel turnuva yılda bir kere değil de birkaç kez yapılmalı” dedi.
SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM
Sexyboysfishingteam teknesiyle turnuvaya katılan ve boyu 80 cm gelen 7 kilo 600 gramlık trança yakalayan ekipte yer alan sanatçı Alp Kırşan esprili tavırlarıyla gönülleri fethetti. Kırşan turnuvayla ilgili olarak şöyle konuştu:
“Yakaladığımız bir balıkla burada olmaktan mutluyuz. Önümüzdeki seneyi sabırsızlıkla bekliyorum. Biz de dahil bütün ekiplerin çok daha iyi hazırlanacağına eminim. Önümüzdeki yıl çok daha iyi bir turnuva bizleri bekliyor, adım gibi eminim.”