Yukarı
417247

Kültür varlıklarına 22 yılda rekor yatırım: 10 kat arttı

13 Aralık 2024 13:44

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2002-2024 yılları arasında kültür varlıklarının restorasyon, tanzim ve çevre düzenleme çalışmalarında büyük bir artış sağladı. Bakanlık, bu süreçte 2 bin 511 restorasyon çalışması gerçekleştirerek kültürel mirası koruma adına önemli bir adım atmış oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür varlıklarının restorasyonuna devam ederken, diğer yandan 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen eserlerin ve Bakanlığa tahsisli yapıların onarımlarını yaptırdı. 

Kültür varlıklarına yönelik proje, restorasyon, teşhir tanzim ve çevre düzenleme çalışmalarının sayısı 2002'den önceki 10 yıllık dönemde yaklaşık 250 iken 2002-2024 yıllarındaki dönemde bu sayı 2 bin 511'e çıktı. 

Tescilli yapılarda, deprem sonrası kültür enkazının ayrıştırılmasına ve desteklenmesine yönelik işlerde ve Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, Elbistan Müzesi deprem sonrası onarım çalışmalarında 3 milyar lira harcama yapıldı. 

Saint Pierre Anıt Müzesi, Malatya Atatürk Evi ve Arkeoloji Müzesi ile Beşkonaklar Müzesi'nin restorasyonu ve teşhir tanzim ve güçlendirme çalışmaları, Adıyaman Kahta Kalesi ve Adıyaman Müzesi onarımı, Diyarbakır Paşa Hamamı, Saint George Kilisesi ve Çardaklı Hamamı'nın restorasyonu tamamlandı. 

Öte yandan, Gaziantep Zeugma Mozaik ve Arkeoloji Müzesi'nin onarımı ile Gaziantep Kalesi restorasyonu, Kahramanmaraş Elbistan Müzesi hasarlarının giderilmesine yönelik çalışmalar ise 2025'te tamamlanacak. 

Kilis Ravanda Kalesi, Alaeddin Yavaşça Müzesi ve Şanlıurfa Harran Kalesi, Siverek Kalesi restorasyonu ile Arkeoloji ve Mozaik Müzesi'nin hasarlarının giderilmesi ve Adana Anavarza Zafer Kapısı acil müdahale uygulamaları bu yıl sona erdi. 

Hatay Arkeoloji Müzesi'nde de onarım restorasyon çalışmaları etaplar halinde sürdürülüyor ve müze 2025'te açılışa hazır hale getirilecek. 

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin Bütüncül Projesi çıkarıldı 

Kültür varlıklarına yönelik çalışmalar kapsamında, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile kültür varlıklarının restorasyonu da devam ediyor. 

Vakıf eserlerine yönelik ihya çalışmalarının sayısı 2002 öncesi 10 yıllık dönemde sadece 46 iken, bu sayı 2002-2024 yıllarında 5 bin 913'e çıkarıldı ve yaklaşık 130 katlık bir artış kaydedildi. 154 eserin onarım ve restorasyonu ise sürüyor. 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gören 377 vakıf kültür varlığının tamamına yönelik restorasyon süreçleri başlatıldı. Bu faaliyetler, merkezi bütçeden pay alınmadan vakıf gelirleriyle yapılıyor. 

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan eserlerden İstanbul Kariye Camisi, Sivas Divriği Ulu Camisi, İstanbul Sultanahmet Camisi ile İstanbul Hz. Cabir Camisi'nin ve İstanbul İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi'nin de restorasyonları tamamlanarak ibadete ve hizmete açıldı. 

Bu yıl içerisinde tarihinde ilk kez Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin Bütüncül Projesi çıkarıldı ve olası risklere karşı Ayasofya'yı koruma çalışmaları titizlikle yürütülüyor. 

Edirne Selimiye Camisi, Kıbrıs Lefkoşe Selimiye Camisi, Arnavutluk İşkodra Camisi, İstanbul Fatih Beyazıt Camisi, İstanbul Fatih Zeynep Sultan Camisi gibi eserlerin restorasyonlarının ise 2025'te bitirilmesi planlanıyor. 

Bu yıl, İstanbul Eyüp'teki Mihrişah Valide Sultan İmareti'ne ilave olarak Ankara Hacı Bayram Veli ve Tokat Gülbahar Hatun imaretleri açıldı, böylece Osmanlı'dan miras bir gelenek olan aşevi sayısı 3'e çıkarıldı. 

Balıkesir ve Gaziantep imaretlerinin de 2025'te açılması için çalışmalar devam ediyor.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Parla Şenol, “Sardunyalar” ile büyük ilgi gördü

1984 yılında başladığı müzik yolculuğunda çıkardığı 45’lik plaklarla döneme damga vuran usta sanatçı, uzun bir aranın ardından sözü ve bestesi kendisine ait olan “Sardunyalar” adlı şarkıy...

Arter'de Koray Ariş sergisi açıldı

Arter’de Koray Ariş’in “İçinde Yaşadığımız Deri” başlıklı kişisel sergisi dün açıldı. Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği sergi, sanatçının farklı dönemlere ve serilerine ait heykelle...


Elton John yılın ikonu seçildi

Time dergisi, Grammy ödüllü şarkıcı Elton John Elton John'u 'Yılın İkonu' seçti. Time dergisi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada 'Sir' ünvanlı İngiliz sanatçı Elton John, 'müzik...

Oscar, Hollywood’u nasıl değiştirdi? Sinema tarihi yazan ödüller...

Oscar Ödülleri, neredeyse bir asırdır Hollywood film endüstrisini şekillendiriyor. Sinemadaki başarıları onurlandıran bu ödüller, kariyerleri, türleri ve kültürel söylemleri etkileyen bir...


Bozcaada'da tarihi keşif: Köprülü Mehmed Paşa'nın gizli hamamı bulundu!

Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde yapılan arkeolojik kazılar, Osmanlı döneminin önemli isimlerinden Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa tarafından 366 yıl önce yaptırılan kale hamamını gün yüzüne...

Aslıhan Güner: 'Asla oyuncuyla evlenmem demiştim'

Oyuncu Aslıhan Güner katıldığı programda hayatına dair samimi açıklamalarda bulundu. Gerçek yaşam öykülerinin paylaşıldığı programda, Güner kendi hayatına dair çarpıcı açıklamalar yaparak...


Sinema keyfi başlıyor: Bu hafta hangi filmler vizyona girecek?

Sinema tutkunları bu hafta vizyona girecek 11 yeni filmle buluşuyor. Aksiyon, komedi, korku, gerilim ve animasyon türlerinde izleyicilere geniş bir yelpaze sunan yapımları kaçırmayın. Aar...

Kusursuz canlı yayın

Görkemli gecenin perde arkasındaki ekipler de çok önemliydi. Kanal D’nin yöneticilerinden yapımcılarına, yönetmenlerinden metin yazarlarına birçok ekibi canlı yayının kusursuz geçmesi içi...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Kurtlar Vadisi'nin 'Gamze'si Didem Taslan'ın son hali hayran bıraktı

Bir döneme damga vuran 'Kurtlar Vadisi' dizisinde 'Memati'nin sevgilisi 'Gamze' karakterini canlandıran Didem Taslan önceki akşam bir davette görüntülendi. 50 yaşındaki Taslan'ın son hali...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bu hata yüzünden kışın hasta oluyorsunuz!

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve viral enfeksiyonlardan korunmak için egzersizi ihmal etmeyin. Prof. Dr. Tuna Demirdal, günde 20-45 dakika tempolu yürüyüş yapmanın ve sıvı tüketimini artırmanın önemine dikkat çekti.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR