Üretim, yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerinde daralmanın hızı bir önceki aya kıyasla azalırken istihdamda kasım ayında kaydedilen artıştan sonra yine düşüş görüldü. Girdi fiyatlarında hafif artış görülürken mamul mal fiyatlarında beş yılı aşkın sürenin en zayıf artışı kaydedildi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, kasımda kaydedilen 48,3 seviyesinden 49,1'e çıkarak sekiz ayın en yüksek değerini alsa da eşik değer olan 50'nin altında kaldı. Endekste 50'nin altındaki değerler daralmaya işaret ediyor.
İSTİHDAM ARALIKTA GERİLEDİ
Üretimde dokuz aydır devam eden daralma, talepte sınırlı da olsa toparlanmaya işaret eden belirtilerle beraber güç kaybetti. Üretim alt endeksi aralıkta 47,6'dan 49,6'ya yükseldi.
Talep kısmında ise üretimdeki kadar güçlü toparlanma görülmedi. Yeni siparişler alt endeksi aralıkta 46'dan 47,4'e yükselerek Nisan 2024'ten bu yana en yüksek değeri aldı.
Yeni ihracat siparişlerinde daralma yıl sonunda ivme kaybetti. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 47,9'dan 49,8'e yükseldi.
İstihdam, kasımda yaklaşık bir yıldır ilk kez yükselmesinin ardından aralıkta hafif geriledi. Bazı şirketler üretimi desteklemek için işe alımları artırsa da zayıf talep nedeniyle çalışanları işten çıkaran şirketler daha etkili oldu.
İstihdam alt endeksi Aralık'ta 50,9'dan 49,4'e geriledi.
'2025 İÇİN UMUT VERDİ'
PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "2024'ün son PMI verisi, sektöre 2025 için umut verdi. Sektör koşullarında daralma devam etse de son daralma düşük seviyede gerçekleşti. Anket kapsamında birçok değişkende olumlu işaretler görüldü. 2025'in başında da bu ivme devam ettirilebilirse sektörde yeniden büyüme görebiliriz" dedi.
Harker, "Sektör beklentileri, son yıllara kıyasla çok daha ılımlı olan enflasyonist ortamdan destek bulurken, fabrika çıkış fiyatları Aralık'ta son beş yılın en düşük seviyesinde artış kaydetti" dedi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.