Yukarı
107215

Vatikan'dan AB'ye sert göçmen çıkışı!

25 Nisan 2015 10:38

KATOLİKLERİN merkezi Vatikan, göçmen teknelerini yola çıkmadan imha etmeyi gündeme getiren Avrupa Birliği'ne (AB) sert tepki verdi. Bunun bir savaş eylemi olacağını savunan Vatikan, İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerini, bölgedeki ülkelere silah ihraç etmek suretiyle, savaşları ve şiddeti besleyerek bu göç dalgasına neden olmakla suçladı.

Son olarak 19 Nisan'da 800'e yakın göçmenin Akdeniz'de ölümüyle sonuçlanan faciadan sonra AB liderleri acil toplanmış, yapılan görüşmelerde liderler, denizdeki göçmenleri kurtarmaya yönelik 'insani' çözümler yerine, insan kaçakçıları ile mücadeleye ağırlık verecek önlemler üzerinde yoğunlaşmıştı.

Zirvede, İtalya açıklarındaki Triton operasyonunun bütçesinin üçe katlanması, deniz ve hava unsurlarının yeni takviyelerle güçlendirilmesi kararı alınmıştı.

Liderler, insan kaçakçıları tarafından kullanılmadan önce Libya kıyılarındaki tekneleri tespit etmeye, ele geçirmeye ve imhaya yönelik askeri yetki istenmesi konusunu da gündeme getirmişti.

Ancak bu tekneleri imha için Birleşmiş Milletler (BM) kararı ve Libya yönetiminin rızası gerekiyor.

TEKNELERİ BOMBALAMAKLA SORUN ÇÖZÜLMEZ

Ne var ki, dünya genelindeki 1 milyar 200 milyon Katolik nüfusun yönetim merkezi Vatikan, bu plana şiddetle karşı çıktı.

İtalyan Piskoposlar Birliği (CEI) destekli Katolik haber ajansı SİR'e röportaj veren Papalık Göçmenler ve Gezginler Konseyi Başkanı (bakanlık düzeyinde) Kardinal Antonio Maria Veglio, “Tekneleri bombalamak, garip bir fikir. Neyi bombalıyorlar? Uluslararası bazı haklar var. Bir ülkeyi bombalamak, bir savaş eylemidir" dedi.

“Hedefleri ne? Sadece göçmenlerin küçük tekneleri mi?" diye sözlerine devam eden Kardinal Veglio, “O silahların, tekneleri vurmanın ötesinde yakınındaki insanları öldürmeyeceğini kim garanti ediyor? Varsayalım tekneler parçalandı, ancak çatışmadan, zulümden ve sefaletten kaçan göçmenlerin sorunu bitmeyecek, var olmaya devam edecektir" diye konuştu.

GÖÇ DALGASININ SORUMLUSU AVRUPA'DIR

Bu planı hayata geçirmenin anlamsız olduğunu savunan Veglio, “Çaresiz insanlar her zaman kaçmak için başka bir sistem bulacaktır: başka tekneler yapar ya da kara yolunu kullanırlar. Göçmenlerin çoğunun Akdeniz'den değil, kara sınırlarından giriş yaptığını da hatırlamalıyız. Savaşlar, diktatörler, terörizm ve sefalet olduğu sürece, mülteciler de gidebilecekleri yere kadar gitmeye devam edecektir" dedi.

SİLAH GÖNDEREN ÜLKELERİ ISLAH EDEBİLİRSEK, SAVAŞLAR OLMAZ

“Silah ihraç ederek, savaşları ve şiddeti besleyen Avrupa, özellikle bizim ülkemiz (İtalya), sürekli olarak dünyanın güneyinden Avrupa'ya göç dalgası yaşanmasının sorumlusudurö diyen Kardinal Veglio, “Bu silahların, İtalya da dahil gelişmiş ülkelerden geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu ülkeleri ıslah etmeyi başarabilirsek, Suriye'de, Libya'da, Ortadoğu'da bir daha asla savaş, yolsuzluk ve gerilim olmaz" yorumunda bulundu.

Bu mevzuların hiç kolay olmadığını da ekleyen Kardinal, “Avrupa, göçmenler konusunda bir politikaya sahip olmak için hiç iştahlı olmadı. Brüksel'de de gördüğümüz gibi, herkes para vermek için müsait, yeter ki ülkeleri rahatsız edilmesin. Ancak bu bir çözüm değildir" diye sözlerini sürdürdü.


“VATİKAN BU ANLAŞMADAN MEMNUN DEĞİLDİR"

“Biz bu anlaşmadan memnun değiliz” diyen ve bunun kendileri için tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Veglio, AB'nin, uzun vadeli bir program, ciddi bir göçmen politikası belirlemesi gerektiğini de ekledi.

Ortak ekonomik tutumu olan AB'yi, ortak bir dış politikaya sahip olmamasından dolayı eleştiren Veglio, “Göçmen sorununu çözebilirse bu Avrupa için çok prestijli olur. Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika'da ne kadar değerli? Hiç" diyerek, güzel bir proje olan Avrupa'nın, bugün bencil ve yorgun olduğunu ve Hristiyan değerlerini kaybettiğini öne sürdü.

“İNGİLTERE BENCİL DAVRANDI"

Veglio ayrıca, AB'nin söz konusu planına finansman sağlayacağını belirten İngiltere'nin, göçmenleri ise ülkelerine kabul edemeyeceklerini açıklamasını, “Bencillik” olarak niteledi.

Vatikan'ın resmi gazetesi L'Osservatore Romano ise, Triton'un finansmanının artırıldığını, ancak asıl “dikenli" nokta olan göçmenlere kucak açma konusuna çözüm bulunamamasına dikkat çekti.

Bu arada İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin, AB'nin bu konudaki eylem planını olumlu karşılayıp, “Nihayet Brüksel'in bu konuda bir stratejisi var" demesi ise ülkesinde eleştirilere neden oldu.
Esma ÇAKIR / ROMA, (DHA)

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Rusya, Zelenskiy'i arananlar listesine aldı

Rusya İçişleri Bakanlığı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’yi arananlar listesine aldı. Bakanlığın veri tabanındaki arananlar listesine doğum yeri ve tarihi ile adı konan Zelens...

Gazze'de ateşkes umudu

Mısır medyası, Gazze Şeridi'nde ateşkes görüşmeleri için yola çıkan Hamas heyetinin başkent Kahire'ye ulaştığını duyurdu.  Kahire el-İhbariye televizyon kanalının üst düzey bir kaynaktan ...


'Diplomasi alanında bir ilk...'

Ukrayna'daki savaşla ilgili sanal gerçeklik içerikleri hazırlamış olan Game Changers adlı bir ekip, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı adına resmi açıklamalar yapacak olan “Victoria” adlı yapay ...

Brezilya'daki selde onlarca ölü ve kayıp

Yetkililer dün yaptıkları açıklamada, Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletini etkileyen sel felaketinde 38 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, ölenlerin kimlik...


İngiltere'deki yerel seçimde hükümet ağır yara aldı

İngiltere'deki yerel seçimlerde birçok bölgede sonuçlar belli oldu. İktidardaki Muhafazakar Parti 448 sandalye kaybetti ve üye sayısı 479'a geriledi. İngiltere ve Galler'de belediye başka...

Kente giriş paralı olmuştu: 8 günde 700 bin euro kazandılar

Venedik, günübirlik ziyaretçilerden aldığı giriş ücretinden 700 bin euro'dan fazla gelir elde etti. İtalya'nın kanallarıyla ünlü Venedik kentinde, şehri günübirlik ziyarete gelen turistle...


Rusya'dan Macron'a tepki: Tehlikeli açıklamalar

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme ihtimallerinin bulunduğunu yinelemesine ilişkin, bu açıklamaların tehlikeli olduğunu söyl...

Sunak'a büyük darbe: İngiltere'de siyasi denge değişti!

İngiltere'de İşçi Partisi, Kuzey İngiltere'deki parlamento seçiminde büyük bir zafer elde ederek Başbakan Rishi Sunak'ın muhafazakârlarına ağır bir darbe vurdu. Dün yapılan seçimlerde par...


ABD'den Türkiye açıklaması: Farklı görüşlere sahibiz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına Türkiye'nin müdahil olma k...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Murat Yıldırım 'Teşkilat'a veda ediyor

Ünlü aktör Murat Yıldırım iki sezon boyunca başrolünü oynadığı Teşkilat’a veda etmeye hazırlanıyor. "Teşkilat" dizisi 111. bölümde sezon arası veriyor. Ankara’da başlayan ve Milli İstihba...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Alzheimer’ı erken yakalayın

Alzheimer genellikle ileri yaşlarda görülen bir bunama türü olarak biliniyor. Oysa hastalığın yıllar öncesinden belirti vermeye başladığını belirten Prof. Dr. Uludüz, ‘’Bu nedenle Alzheimer’ın evrelerini bilmek, erken teşhis edilerek, ilerleme hızını yavaşlatmak için önemlidir’’ dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR