Yukarı
140947

TEOG çilesi son bulmuyor

29 Ağustos 2014 12:44

Çocukları evlerinden 150 kilometre uzaklıkta tercih etmedikleri ilçelere ve okullara yerleşen velilerin TEOG çilesi son bulmuyor. 4 gündür devlet okullarından özel’lere ‘nakil işlemleri’ yapılamadığı için okullarda da boş kontenjan oluşamıyor. Veliler devlet liseleri arasında ‘nakil yapabilmek için’ dilekçelerini veriyor ancak dilekçeler sistemde boş kontenjan görünmediğinden müdürlerin çekmecelerde bekliyor.

ÖNCE 4’ü velilerin açtıkları davalarla 9 sorusu iptal edilen, ardından ikisi mahkeme kararıyla olmak üzere 3 kez yerleştirme puanları hesaplanan, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) yaşanan sıkıntılar bitmiyor. Öğrencilerin evlerinden 150 kilometre uzaktaki okullara kaydedilmeleriyle başlayan yerleştirme kaosu bu kez de “nakil çilesi” ile sürüyor. Okullarda boş kontenjanları doldurmak için getirilen ve 5 hafta tekrarlanacak nakil uygulamasının ilk haftası sistemin “aksaklıkları” nedeniyle yapılamadı. Çünkü veliler devlet okullarına yerleşen çocuklarının kayıtları gitmek istedikleri özel okullara bir e-okul sistemi izin vermediğinden geçirilemedi. Boş kontenjan ise ancak özel okula gidecek öğrencilerin kayıtlarının alınmasıyla oluşacağından “özel okula nakil” işlemi de yapılamadığından devlet liselerinde de boş kontenjan oluşamadı. Böylece ilk nakil uygulaması 4’üncü gününde de yapılamadı.

DİLEKÇELER ÇEKMECEYE GİRDİ

Veliler yine de bir üst okula gidebilmek için “nakil dilekçesi” verdi. Ancak dilekçeler boş kontenjan görünmediği için işleme konamadı, müdürlerin çekmecelerinde beklemeye alındı. Kadıköy Anadolu’ya 50’si özel okula 100’ü devlete gitmek için 150, Beşiktaş Anadolu’ya 35’i kolej 65’i devlet lisesini için 100, Kabataş Erkek’e 11’i koleje , 39 devlet’e geçmek için 50, Galatasaray’a koleje gitmek için 5 nakil dilekçesi verildi.

BU KEZ DE OKUL NUMARALARI DEĞİŞTİ

MEB’in liselere yerleştirdiği tüm 8. sınıf öğrencilerinin okul numaraları da değiştiği için bu kez de veliler e-okul veli bilgilendirme sistemine giremedi. 3 dersin puanına göre öğrenci alan aralarında yabancı özel okulların da olduğu liseler öğrencilerinin TEOG puanlarını göremedi. Veliler yerleştikleri okullara gidip, çocuklarının yeni numaralarını almak zorunda kaldı.

SIK SORULANLAR VE CEVAPLARI

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) “TEOG’a İlişkin Sıkça Sorulan Sorular” rehberi hazırladı. Başlıca sorular ve cevapları şöyle: S: Bazı öğrencilerin evlerine 100 km uzaklıktaki okullara yerleştirildiği doğru mu? C: Tercih ettiği ilçeler dışına yerleşen öğrenci sayısı 9.802’dir. Bu öğrenciler, hiç tercih yapmamış ya da A veya B grubu tercihlerinden hiç birisine yerleşememiş öğrencilerdir.

S: Bu öğrenciler ne yapacak?
C: Boş kontenjanları takip ederek yakın bir okula yerleşebileceklerdir.
S: İmam Hatip tercihi olmadığı halde yerleştirilen öğrenci var mı?
C: 209 öğrencimiz Çok Programlı Lise (ÇPL) tercihinde bulundu. Bu gruba İmam Hatip Lisesi de dahil olduğundan, buraya yerleştirildi.
S: Tercih etmediği halde İmam Hatip Liseleri’ne yerleştirilen gayri Müslim öğrenci var mı?
C: Yerleştirmeye esas alınan kriterler arasında din hanesi yok. Bunu önceden tespit etmemiz ve yönlendirmemiz mümkün değildir.
S: Nakillere okullar açıldıktan sonra da devam edilebilecek mi?
C: Evet. Bu nakiller Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre nakiller yapılacak.

BAKAN’IN AÇIKLAMASI

TEOG yerleştirmeleri ile ilgili bilgi veren Bakan Avcı, “Sistem 1 milyon 300 bin öğrenciden 1 milyon 57 binini tercih ettiği okullardan birine yerleştirdi. 200 kadar öğrenci bulundukları yerlere çok uzak yerlere yerleştirilmiş. Bunlarla ilgili araştırmayı şimdi yaptırıyoruz. Bizim otomatik olarak yerleştirdiğimiz öğrenciler, yerleştirildikleri okullara gitmek zorunda değil” şeklinde konuştu.

Habertürk



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını yitirdi

Celal Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Gazeteciliğe 1975’te Ege Ekspres gazetesinde başladı.

İliç faciasında bir bakanlık daha sorumluluk kabul etmedi: 'Görevimiz yok'

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle 9 işçi toprak altında kaldı. 5 Nisan ve 19 Nisa...


İstanbul Barosu yıllarca bünyesinde çalıştırdığı avukatı sosyal medyada engelledi

İstanbul Barosu'nun sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşıma eleştirel yorumda bulunan avukat, İstanbul Barosu tarafından engellendi.

Aksaray'da yağ fabrikasında yangın: Ekipler çalışma başlattı

Aksaray'da organize sanayi bölgesindeki bir yağ fabrikasında yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ekibi, alevleri söndürmek için çalışma başlattı.


Bu illerde yaşayanlar dikkat... Kuvvetli sağanak geliyor!

Meteoroloji'den yapılan son hava durumu tahminlerine göre; Marmara dahil birçok bölge için sarı kodlu uyarı verildi. Adana, Edirne, Hakkari, Kars, Mardin, Tekirdağ, Şırnak, Osmaniye, Ağrı...

İYİ Parti'de başkanlık divanı belirlenecek: Bir ismin üstü çizildi

Olağanüstü kurultayda genel başkanı ve yönetimi değişen İYİ Parti’de yeni Genel İdare Kurulu (GİK), bir araya gelerek başkanlık divanını seçecek. Divan seçimi öncesi ise parti kulisleri h...


3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Türkiye RSF Endeksi’nde 158. sıraya yükseldi!

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke içerisinde 158'inci sırada yer alarak, sıralamada bir önceki ...

İstanbul'da sabaha karşı 1 Mayıs baskınları: Çok sayıda gözaltı var!

İstanbul’da 1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyen çok sayıda kişinin evine baskın düzenlendi. SOL Parti'den yapılan açıklamada, "1 Mayıs eyleminden dolayı İstanbul'da üyelerim...


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel görüşmesi başladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde buluştu. Erdoğan ve Özel'in görüşmede yeni anayasa, ekonomi ve Gazze konularını değerlend...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Çiçek Dilligil'in oğlu kadın oldu

Oyuncu Çiçek Dilligil ile müzisyen Bora Öztoprak'ın çocukları Ardahan Öztoprak (27) cinsiyet değiştirerek kadın kimliğine yöneldi. Oyuncu Çiçek Dilligil ile müzisyen Bora Öztoprak'ın 1997...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

'Kalp krizlerinin nedeni aşılar değil, hava kirliliği'

Türk Toraks Derneği son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinin vücutta yol açtığı zararlar nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti. Türk Toraks Derneği'nin  Kıbrıs'ta gerçekleştirilen uluslararası katılımlı kongresinde sağlığın en büyük düşmanı hava kirliliği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için ana tema 'İklime Ses Ol, Dünyaya Nefes' olarak belirlendi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR