Yukarı
178341

İzmir'de suya yüzde 5 zam yapıldı

13 Mayıs 2017 09:43

İZMİR'de içme suyunun metreküpü 1 Temmuz 2017'den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 5 zamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Kurulu'nun oyçokluğuyla onayladığı yeni tarifeye göre konutlarda 3.96 TL olan 0-20 metreküp arası suyun metreküpü 4.16 TL oldu. Tarifedeki 21 metreküp ve üzeri harcama ücretine ise zam yapılmadı.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Kurulu içme suyu tarifesine yüzde 5 zam yapılmasını, İZSU 2016 faaliyet raporu ve kesin hesabını oy çokluğuyla kabul etti. AK Parti Grubu kararlarda ret oyu kullandı. İZSU'nun 2016 yılı Ocak ayından itibaren geçerli yaptığı yüzde 10 su zammından sonra bu kez de 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak yüzde 5 zam kararı alındı. Yeni tarifeye göre konutlarda 3.96 TL olan 0-20 metreküp arası suyun metreküpü 4.16 TL oldu. Tarifede metreküp fiyatı 9.28 TL olan 21 metreküp ve üzeri harcama tarifesine ise zam yapılmadı. Konut dışı kademesiz tarife ise 9.11 TL'den 9.57 TL'ye yükseldi. Zam öncesi İZSU 2016 Faaliyet Raporu görüşmelerinde sert tartışmalar yaşandı. AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, İZSU faaliyetlerinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Doğan, tadilat, tamirat dere temizliği gibi rutin işler dışında kayda değer büyük projelere başlanılamadığını söyledi. İzin almasına karşın yüzülebilir Körfez Projesi'nin de başlamadığını belirtmen Doğan "Bırakın Körfez'i, buraya akan dereler bile temizlenemedi. Meles hala kokuyor. Baraj projeleri başlayamadı. Cek cak belediyeciliği yapılıyor. İZSU yerinde sayıyor. Bütçesinde açıkları nedeniyle İZSU, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de yük olmuştur. Başkan Kocaoğlu, İzmirlilerin çeşmeden akan suyu gönül rahatlığıyla içebileceklerini söylerken, İZSU damacana su satın alıyor. İZSU çeşmeden su içmezken biz nasıl güvenerek su içebileceğiz" dedi. Faaliyet raporunun İzmir'in gerçeklerini yansıtmadığını, İzmirlinin yağmur yağmasın diye dua ettiğini belirten Doğan, zam kararının da eleştirdi. Doğan, "Yılbaşında yüzde 10 zam yapmıştınız. Şimdi de yüzde 5 zamla geldiniz. Gerekçesi nedir? Artan cari harcamalar, 30 yıl etkinlikleri masrafları, gereksiz harcamalar İzmirlilere fatura ediliyor. Zararı zamla kapatmaya çalışan bir belediye görüyoruz" dedi.

CHP'Lİ MECLİS ÜYESİ ÇAKAR'DAN İSTANBUL VE ANKARA ÖRNEĞİ

AK Parti Grubu'nda geçmişte grup başkan vekilliği yapan daha sonra CHP'ye geçen meclis üyesi Yusuf Kenan Çakar, Doğan'ın su baskınları eleştirilerine adını vermeden İstanbul ve Ankara'dan su baskınları fotoğrafları göstererek yanıt verdi. Ankara'da tavanına kadar suyla dolan altgeçitler, İstanbul'da denizin yol seviyesine çıktığı fotoğrafları gösteren Çakar "Bunları niye söylüyorum. Bir kentte afet denilen ani yağmurlarla suların gelmesi halinde bazı yerlerde su baskınları olabilir. Hiçbir zaman en şiddetli yağmura göre altyapı yapma şansı yoktur. İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri yağmurlarda gerçekleşen olumsuzlukları yaşamak istemez. İğne çuvaldızı iyi hatırlamamız gerekir. Buna göre davranmakta fayda var" dedi.  

KOCAOĞLU'NDAN REFERANDUM HARCAMASI KARŞILAŞTIRMASI

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Partili Doğan'ın İZSU'nun 30'uncu yılı kutlama etkinlerinde harcanan parayı eleştirmesine tepki gösterdi. Kocaoğlu "Bütçesi 1 milyar TL olan kurumun 200 bin TL kutlama parası harcamasını faaliyet raporunda söz edilmesine anlayamadım. İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batıracaksın. Referandum kampanyasında hükümet üyelerinin devlet bütçesinden bir haftada harcadığı para İZSU'nun kutlama harcamalarının tamamını karşılıyor. Düşünün yılda 52 hafta var. Kutlamalar eleştirilir mi? Müfettişe de söyleyin zimmet çıkarsın, cebimizden ödeyelim" dedi.
İZSU'nun 1 milyon 600 bin aboneye 24 saat içilebilir su akıttığını belirten Başkan Kocaoğlu "İZSU Bornova'daki Homeros suyunu da, başındaki problemler çözülünce Şaşal suyunu da, Yamanlar suyunu da Bademli suyunu da üretecek ve millete verecek. Su ve ekmekte yaptığı fiyat politikasıyla aşırı kar hırsını frenleyecek. Çikolata satmıyorum. Fakir ve fukaraya su ve ekmek üretiyoruz. Alsancak, Karşıyaka Bornova merkezde değil, dar gelirli vatandaşların yaşadığı yerde yapıyorum. Yapacağım da! Kimse engelleyemez. Benim hizmet anlayışım, hayat felsefem bu" dedi.

KOCAOĞLU "20 METREKÜP HESABINDA ÜÇ BÜYÜK KENT ARASINDA EN UCUZ İZMİR"

İZSU'nun sistemin çalışması için zaman zaman tadilat ve tamir yaptığını belirten Kocaoğlu, yatırım yapılmasının ayrı; bakım, onarımın ayrı olduğunu söyledi.  Bunlar yapılmazsa sistemin kilitleneceğini belirten Kocaoğlu "Koskoca fabrikalar yılın bir ayı bakım için çalıştırılmaz. Ya bizim dünyadan haberimiz yok, ya sizin.  Zam da yapılacak. Zammı otomatiğe bağlamadık. Üç büyük kentte 20 ton su hesabına göre en ucuz su İzmir'dedir. Zam da yatırım da yapılacak. Enflasyon oranının kaç olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Evet bu sene önce yüzde 10 zam yaptık. Şimdi de yüzde 5 zam yapıyoruz. Ama daha önce 1,5 sene zam yapmadığımız, enflasyonun yüzde 8-9 olduğu dönemlerde yüzde 5 artış yaptığımız oldu" dedi. Büyükşehir Belediyesi'nin seçim yatırımı yapmadığını ancak kimin yerel, genel seçimlerde ve referandumda seçim yatırımı yaptığını İzmirlilerin bildiğini söyleyen Kocaoğlu, Çamlı Barajı'nın ÇED raporunun alınmamasını eleştiren Doğan'a "Siz nerde yaşıyorsunuz. Ben altın madenine 5 yıl ruhsat vermedim. Yetki Valilik'e verince ruhsat verildi. Altın madeni bölgesinde baraj yapmadın diye eleştiriyorsun" dedi.  

Körfez Projesi'ne ÇED onayı çıkmasına karşın başlamamasını eleştiren AK Partili Doğan'a yanıt veren Kocaoğlu, "Sekiz senede ÇED raporu çıktı. Sen üç günde Körfez'i temizle diyorsun. Elimizde sihirli değnek mi var. Eskiden Semanta burnunu oynatıp sihir yapıyordu. Siz de varsa bu yetenek burnunuzu oynatıp yaparsınız. İZSU tarihinde çevre yatırımları yaptı. Bunu teslim eder muhalefetini de yaparsın. Ama İZSU'yu alıp yerin debine vuruyorsun. Böyle bir şey var mı? Yakışık almıyor" dedi. Faaliyet raporu, kesin hesap ve yeni su tarifesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Kocaoğlu, belediyeyi hizmet ve proje yapmamakla  eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'a sert yanıt verdi: "Konuşacak, eleştireceksiniz, çünkü siyaset yapıyorsunuz. Ama yok sayarak eleştirmek olmaz. Bu kadar hizmeti, çalışmayı başarıyı yok sayarsanız, bir gün gelir yok sayanları birileri, yani İzmirli hemşerilerimiz yok sayar. Birbirimizi yok saymayalım" 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı son toplantısı gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2016 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Kesin Hesabı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oyçokluğuyla kabul edilen raporları görüşüldü. AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediye bütçesinde açık olduğunu, bunun nedeninin gelir düşüşü olduğunu söyledi. Tahsil edilmesi gereken paraların toplanamadığını belirten Doğan, "Hizmet yok, proje yok, ulaşım ve otopark çilesi devam ediyor. Hizmete açılan kayda değer tesis yok. Ancak maaş, sigorta, fatura ödeyip, sabit tüketim giderlerine çalışmışız. Keşke daha fazla açık olsaydı da İzmir'in ihtiyaçlı bölgelerine hizmet gitseydi. Borçsuz belediye diye övünürken belediyenin geleceği ipotek altına alınmıştır. Dış borçlar kasada kara delik oluşturuyor. Toplam 1.5 milyar TL'yi bulan iç ve dış borçlar giderek artıyor. Öte yanda yatırım yapılamıyor. Borçla yapılan yatırımların akıbeti ortadadır. Borç parayla yapılan tramvay elektrik arızası nedeniyle saatlerce çalışamadı. Borç para ile alınan metro vapurları inşallah kazasız belasız çalışır. İyi olmayan gidiş ne zaman duracak. Kesin hesap raporu için olumsuz oy kullanacağız" dedi.

AYDOĞAN "DOĞAN İNANARAK SÖYLEDİYSE ÇOK KÖTÜ"

CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan'ı eleştirdi. "Sayın Doğan söylediklerini inanarak söylediyse çok kötü" diyen Aydoğan, Türkiye'deki belediyelerin en büyük gelir kaynağının Hazine, Maliye, İller bankası olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ülke ekonomisi küçüldükçe vergiler az ödendikçe belediyelerin geliri düşecektir. Gelecek sene daha da düşer. Belediye başkanları tedbirli olsun. Eleştiri olur, hizmetler az görülür, yanlış yapıldığı söylenebilir. Ancak bir Grup Başkan Vekili, hele de İzmir'de yaşıyorsa 'İzmir'de hiçbir şey yapılmadı. Çivi çakılmadı' demesi olmaz. Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımları ortada. Eleştiri başka bu başka. Bu kesin hesap oylaması faaliyet raporu değil. Kesin hesapta yanlış bir şey yok ki! Bu memurlara, çalışanlara hakarettir. Olanlar derlenmiş toparlanmış yazılmış. Bütçeye göre uygulama yapıldı."

CARİ HARCAMALARA DEĞİL YATIRIMLARA KREDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesi, ESHOT, İZSU ve İZULAŞ'ın toplam borç tutarının 2 milyar 378 milyon 640 bin TL olduğu söyledi. Belediye'nin borçlanma limitinin ise 9 milyar 800 bin TL olduğunu belirten Kocaoğlu, "Yani 10 milyar TL'ye kadar borçlanabiliriz. Bu uluslararası kriterlere ve bizim mevzuata göre hesaplanan miktardır. Borçsuz belediyeden hiç söz etmedim. Özkaynakla başkasının kefaleti olmadan, gücüm, itibarım, kredibilitemle aldığım borçlarla yaptığım yatırımlardan sözettim. Yatırımlar hızlandı, önümüzde sayılı proje kaldı. Diğer Büyükşehir Belediyeleri ile kıyaslayabilirsiniz. Büyükşehir Belediyesi cari harcamalar için değil yatırımlar için kredi kullandı. Bunların çoğu da raylı sistemler için alındı. Tramvay, metro, elektrikli otobüsle yüzde 30-50 arası tasarruf yapılıyor. Bu tasarrufla hem ana parayı hem borcu ödüyoruz" dedi.

"YOK SAYANLARI İZMİRİLİ YOK SAYAR"

İzmir Büyükşehir Belediyesinin finansman dengesini 13 yıldır en iyi kuran kurum olduğunu belirten Kocaoğlu, "Çok şükür hiçbir projemize başka hiçbir yerden bir kuruş destek almadık. Metrolarımızı kendimiz yapıyoruz. Çekerlerimizi kendimiz alıyoruz. Göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerelde kalkınma, kenti kalkındırma modeli sadece Türkiye'ye değil dünyaya örnek oldu. Tabii ki konuşacak, eleştireceksiniz. Çünkü siyaset yapıyorsunuz. Ama yok sayarak eleştirmek olmaz. Bu kadar hizmeti, çalışmayı başarıyı yok sayarsanız, bir gün de gelir yok sayanları birileri, yani İzmirli hemşerilerimiz yok sayar. Birbirimizi yok saymayalım" diye konuştu.

MÜRSELPAŞA, KORDON VE BASMANE OTELLERİNİN DÖRTTE BİRİ YOKTU

İzmir'in her sene tüm hızıyla ayakları yere basarak çevre yatırımları, sanayi, ulaşım yatırımlarıyla hızla büyüdüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, turizmcilerin İstanbul'da otel doluluk oranları yüzde 35-40, İzmir'de ise yüzde 75-80 olduğunu ilettiklerini söyledi.  Kocaoğlu "Bunu Fuar İzmir sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi tek başına her hafta fuar yaparsa, İzmir'deki oteller, lokantalar iş yapar, hizmet ve turizm sektörü diğer kentlerin iki katı doluluk oranı ile ciroyu yakalar. Sadece belediye hizmetleri ile yetinmiyoruz. Yeni bir yerel yönetim anlayışı, bakış felsefesi getirdik. 13 sene önce Etap, Efes Oteli kapalı Kordon, Mürselpaşa, Basmane'deki otellerin dörtte biri yoktu" dedi.

AK Parti Grubu'nun olumsuz oylarına karşın CHP ve MHP'lilerin oylarıyla Büyükşehir Kesin Hesap Raporu oyçokluğuyla kabul edildi.

ESHOT KESİN HESABI DA OYÇOKLUĞUYLA ONAYLANDI

AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan, ESHOT bütçesinin de açık verdiğini söyledi. Bütçenin yüzde 90'ı sabit harcamalara gittiğini belirten Doğan, kesin hesap raporuna olumsuz oy kullanacaklarını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, parlamentonun belediyelerin üzerinden ulaşım yükünü alması gerektiğini belirtti. Ulaşımdan tüm büyükşehir belediyelerinin zarar ettiğini dile getiren Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi merkezi idareden aldığı payın beşte birini ulaşımı finanse etmek için harcıyor. Biz bu yükü hafifletmek için yatırımın büyük bölümünü raylı sisteme aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

ESHOT kesin hesabı da oyçokluğuyla kabul edildi.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.


Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...

Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...


İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR