Yukarı
178908

"İlticacılar iade edilsin"

19 Mayıs 2017 11:08

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik krizinin perde arkasını anlattı. ABD'de konuşan Gabriel, ziyaret için ilticacıların iadesinin istendiğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Washington ziyareti sırasında ünlü düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde (CSIS) yaptığı konuşmada Türkiye ile İncirlik gerilimi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İlk kez Türkiye ile gerilim konusunda bu kadar açık ve sert konuşan Gabriel, Türk Hükümeti ile perde arkasında yürütülen pazarlıklar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Sigmar Gabriel, “Erdoğan’ın hükümeti, bize ‘eğer iltica başvurusunda bulunanları iade ederseniz, evet işte o zaman milletvekilleriniz Alman askerlerini ziyaret edebilir’ dedi. Bu kanunlarımızın, Anayasamızın ihlalidir, böyle bir şey yasak” diye konuştu.

İLK KEZ RAKAM AÇIKLADI: 80 KİŞİYE İLTİCA HAKKI

Gabriel, Washington’daki konuşmasında ilk kez Almanya’da iltica hakkı tanınanların sayısına ilişkin ayrıntılı bilgi verdi.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığı habere göre Gabriel, “Yaklaşık 450 iltica başvurusunda bulunan var. 80 kişiye iltica hakkı tanındı. Şimdi Türk Hükümeti bizden bu kişileri, hapsedilmeleri için, Türkiye’ye vermemizi istiyor. Bu bir NATO müttefikinin diğer bir NATO müttefikine şantaj uyguladığı bir durumdur. Bu kesinlikle mümkün değil” dedi.

Gabriel’den Çavuşoğlu’na tepki: Durumun ciddiyetini anlatmaya çalıştık

Alman Bakan Gabriel’e Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Almanya İncirlik’ten çıkmak isterse kendileri bilir, onlara yalvaracak değiliz” şeklindeki açıklaması da soruldu.

Gabriel, “İşte bu sorunla baş etme şekilleri bu” dedi ve hem kendisinin hem Başbakan Angela Merkel’ın defaten, kapalı kapılar ardında, Türk tarafına durumun ciddiyetini aktarmaya çalıştıklarını anlattı.

Almanya Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk tarafına ‘Bu çok tehlikeli bir durum, lütfen bu ordunun Federal Meclis denetimi altında bir ordu olduğu gerçeğini hafife almayın, karar mercii Federal Meclis’ sözleriyle anlatmaya çalıştık. Sonra çıkıp açıkça, kamuoyu önünde, iltica yasalarımızı değiştirmediğimiz müddetçe ziyaret izni vermeyeceklerini açıkladılar. Bu imkânsız. Ben arkadaşım Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradım, ‘sorunu çözelim’ dedim ve yanıtı ne yazık ki işte sizin ifade ettiğiniz gibi oldu.”

İNCİRLİK KRİZİ İÇİN ABD DEVREDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Zirvesi'nde konuyu ele almaya çalışacaklarını ifade eden Gabriel, “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve diğerlerinin de mesajı Erdoğan'a iletecekleri yönünde söz vermiş olmalarından büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.

Alman Dışişleri Bakanı ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile birlikte.

İNCİRLİK GERİLİMİNDE NATO BOYUTU

Federal Alman Ordusu'nun Alman Anayasası uyarınca Federal Hükümet'in değil Federal Meclis'in denetimi altında olduğunu, Alman askerlerinin Konya ve İncirlik'te Federal Meclis kararıyla görev yaptığını anımsatan Gabriel, konunun sadece Türk-Alman ikili ilişkileriyle sınırlı olmadığını da vurguladı.

Gabriel gerilimde NATO boyutu da olduğunu şu sözlerle aktardı: “AWACS'lar Konya'da. Bu bir NATO misyonu, Türk-Alman ikili işbirliğine dayanan bir misyon değil.”

Alman Bakan, Türkiye’nin bu tavrı karşısında Federal Meclis’teki tüm partilerin ‘Eğer askerlerimizi ziyaret edemiyorsak onları hemen ülkeden çıkartalım’ diyeceklerini aktarırken, “Bir düşünün ABD’de bir kongre üyesi Amerikan askerlerinin görev yaptığı bir ülkeyi ziyaret etmek isteyecek, ilgili ülke ‘hayır önce yasalarınızı değiştirin öyle izin veririz’ diyecek. Durum fiilen bu” sözlerini kaydetti.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Karabağ'daki Türk-Rus Ortak Merkezi görevini tamamladı

Merkezin görevini tamamlaması dolayısıyla düzenlenen törene Azerbaycan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Kerim Veliyev, Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Sergey İstrakov, Türk K...

'Çin casusu' krizi: Elçi bakanlığa çağrıldı

Büyükelçi Flor, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 4 Alman vatandaşının casusluk suçlamasıyla gözaltına alınması sonrası Çin Dışişleri Bakanlığınca çağrıldığını duyurdu. Flor, ...


Türkiye’den AB’ye Kıbrıs tavrı

Avrupa Birliği’nin (AB) son zirvesinde ilişkilerin geleceğine yönelik alınan kararlardan rahatsızlığını gizlemeyen Türkiye, tepkisini nokta atışlarıyla pratikte de göstermeye başladı. Tür...

Kral Charles, tartışmalı göçmen planını onayladı

İngiltere Kralı 3. Charles, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin tasarıyı onayladı. Kraliyet Sözcüsü, Ruanda Planı'nın Kral 3. Charles'ın onayıyla yasalaştığını d...


ABD'den dikkat çeken hamle! USS George Washington Japonya'ya gidiyor...

Çin ve Rusya'nın Hint-Pasifik bölgesinde nüfuzunu artırması karşısında müttefiki Japonya ile askeri işbirliğini güçlendiren ABD’den kritik bir hamle geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki: ''Yok hükmünde''

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün (24 Nisan) kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararı yok hükmündedir. Pa...


Kuzey Makedonya’dan ilk sonuçlar geldi... Seçim ikinci tura kaldı

Kuzey Makedonya’da cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı.i 8 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda Gordana Siljanovska Davkova ve Stevo Pendarovski yarışacak.

AB'de koltuk savaşı: 'Ayağını kaydırmaya çalışıyor'

Fransa lideri Macron'un Avrupa Komisyonu başkanlığına von der Leyen yerine eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'yi getirmek için uğraştığı belirtiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Em...


Güney Kore'den beklentilerin üzerinde büyüme

Güney Kore, ilk çeyrekte yüzde 3,4 oranında GSYH büyümesi bildirdi; bu ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 2,4'ü geride bırakarak 2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana en yüksek çeyreklik...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Bülent Şakrak ile Esra Akpınar'ın aşkı belgelendi

Aşk yaşadıkları konuşulan Bülent Şakrak ve Esra Akpınar, önceki gece Etiler’deki bir mekâna girerken görüntülendi.

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR