Yukarı
191457

'Sosyal Medya Davası' bugün başlıyor

24 Ekim 2017 09:12

3’ü tutuklu 6 gazetecinin yargılandığı Sosyal Medya Davası bugün başlıyor.

Savcılığın hazırladığı 9 sayfalık iddianamede ‘delil’den çok sosyal medya hesaplarından bahsediliyor
Kamuoyunda ‘Sosyal Medya Davası’ olarak bilinen 6 gazetecinin yargılandığı dava bugün Çağlayan Adliyesi’nde başlıyor. Gözaltına alındıktan 304 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak gazeteciler, ‘devlet sırrı’nı ifşa etmek ve terör örgütü üyeliği gibi suçlarla yargılanıyor.

BirGün'den Uğur Koç derledi. 

İşte davanın gerekçeleri ve detayları.

 

Savcı Yakup Ali Kahveci’nin hazırladığı iddianamede RedHack’in hacklediği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerinin ‘duruma göre devlet sırrı’ olduğu iddia ediliyor. Gazetecilerin maillerle ilgili sosyal medyada kurulan bir gruba iradeleri dışında eklenmesini suç isnadı için yeterli gören savcılık, bu maillerin haberleştirilmesinin ‘gazetecilik faaliyeti sayılamayacağını’ da öne sürüyor.

İddianamede davanın tutuklu sanıkları Mahir Kanaat’in 24, Tunca Öğreten’in 19, Ömer Çelik’in de 16.5 yıla kadar; tutuksuz sanıkları Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu’nun ise 16.5 yıla kadar hapsi isteniyor.

İşte bugün saat 11:00’da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek duruşmada 304 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak gazeteciler hakkındaki iddianamenin dayanaksız suçlamaları:

Mahkeme hâlâ bilirkişi istemedi
“ BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat’e yöneltilen suçlamaların en dikkat çekeni 17-25 Aralık sürecine dair. Savcılık, Mahir Kanaat’in bilgisayarından 25 Aralık fezlekesinin ‘orijinal’ halinin çıktığını, bunun da Kanaat’in FETÖ üyesi olduğunu kanıtladığını iddia ediyor.

Ne var ki BirGün’ün avukatları nöbetçi mahkemede görülen ilk duruşmada bu iddiayı çürütmüştü. BirGün’ün avukatları, bugün dahi bu dosyaların internet ortamından indirildiğinde belgenin oluşturulma tarihinin değişmediğini mahkeme heyetinin önünde uygulamalı olarak göstermişti.

Bunlara rağmen mahkeme, savcılığın iddiasının ciddi bir soru işareti taşımasına rağmen 10 aydır konuyla ilgili bir bilirkişi raporu istemedi. Böylece Kanaat’e bugün, 10 ay önce çürütülen iddia tekrar sorulacak!

Delil yok, ‘hesap’ var
“ İddianamede en çok tekrar edilen kavramlar da oldukça ilginç. Suçlanan gazeteciler hakkında elde edilen delillerin aktarıldığı bölümde ‘delil’ ifadesi yalnızca bir kez geçiyor. Buna karşın ‘hesap (mail ya da Twitter hesabı)’ ifadesi 36 kez, ‘paylaşım (Twitter paylaşımı)’ ifadesi 25 kez, ‘haber’ ifadesi 25 kez, ‘Twitter’ ifadesi 24 kez, ‘Algı’ ifadesi ise 14 kez geçiyor.
Gazetecilerin Twitter üzerinden takip ettikleri ve takip edildikleri hesaplar da savcılığın iddianamesinde ‘suç’ isnadı için bir araca dönüşüyor.

Duruma göre devlet sırrı
“ İddianame, belki de hukuk literatürüne de yeni bir kavram armağan ediyor. Savcılığın iddiasına göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın mailleri “duruma göre devlet sırrı” sayılabilir!

Haber yapmak gazetecilik değilmiş
“ Savcılık, haber yapmayı gazetecilik faaliyeti olarak da değerlendirmiyor. İddianamede aynen şu satırlar yer alıyor: “şüphelilerin sosyal ve eğitim durumları göz önüne alındığında bahsi geçen hukuka aykırı yöntemlerle ele geçirilen bu verilerin bu özelliklerini bilebilecek durumda oldukları, bu nedenle de savunmalarında bahsi geçtiği üzere, bu faaliyetlerinin gazetecilik faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceği, şüphelilerin farklı görüş ve sosyal çevrelerden gelmelerine rağmen yukarıda izah edilen amaç çerçevesinde fiil ve eylem birlikteliği içerisine girdikleri…”


Devlet sırrı kişisel mailde
“ Berat Albayrak’ın maillerinin Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Albayrak şahsında hükümeti yıpratmak amaçlı haberleştirildiği öne sürülüyor. Bakanlığın stratejik faaliyet ve işlemlerine ilişkin bilgilerin manipüle edildiği öne sürülen iddianamede ‘devlet sırrı’ niteliğinde olan bu bilgilerin Berat Albayrak’ın kişisel mail hesabında neden bulunduğu ise sorgulanmıyor.

***

“Gazetecileri yalnız bırakmayacağız”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da “Sosyal Medya Davası”na katılım çağrısı yaptı. CHP'li Yarkadaş, “Tam 304 gündür asılsız suçlamalarla cezaevinde tutulan gazeteci arkadaşlarımızın yalnız olmadığını iktidara göstereceğiz” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nu Maltepe Cezaevi'ndeki ziyaretinin ardından BirGün'e konuşan Yarkadaş, “Mahir Kanaat, Tunca Öğreten ve Ömer Çelik niçin cezaevinde tutuluyor? Bu sorunun cevabını kimse veremiyor” dedi.

Kamuoyunun “Sosyal Medya Davası” üzerinden korkutulmaya çalışıldığını belirten Yarkadaş, “İktidar, kendi yolsuzlukları üzerine hiç kimse yazıp çizemesin, konuşamasın diye bu davayı açtırdı” ifadesini kullandı.

 

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR