GERÇEK GÜNDEM - OZAN BUZ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde Gerçek Gendem.com'un Genel Yayın Yönetmeni ve Sahibi Ozan Buz'un da aralarında bulunduğu internet medyasının yöneticileri ile kahvaltıda buluştu.

Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı  Recep  Tayyip Erdoğan’a  dış politika üzerinden yüklendi.

Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a yüklendiği  açıklamalarından satır başları şöyle:

Soru: Tampon bölge tartışmaları var. Suriye’deki gidişatı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Suriye politikası baştan beri yanlıştı. Yanlışlık Erdoğan’ın Büyük Ortadoğu Projesi’nin eş başkanı olmasıyla başladı. Yönlendirilmişti, koçbaşı olarak da Erdoğan kullanıldı. Dünyanın pek çok ülkesinden terör örgütlerinin üyeleri Türkiye üzerinden Suriye’ye yönlendirildi, silah gönderildi. Ortadoğu kana bulandı. Ortadoğu’da ölen çocukların, kadınların yaşlıların vebali, Erdoğan’ın boynundadır. Tüm bunların sorumlusu Erdoğan’dır kaçamaz bir yere.

“BATI’NIN EGEMEN GÜÇLERİ ERDOĞAN’DAN VAZGEÇMEZ”

Ortadoğu’da böyle bir tablo çıkmışsa, Türkiye açısından ciddi bir tablo ise. Bu tabloyu yaratan kişi Erdoğan’dır. Erdoğan öyle bir noktaya geldiki. Batı’nın egemen güçleri tarafından en kolay ve en rahat kullanılan, teslim alınank kişidir. Batı’nın egemen güçleri Erdoğan’dan vazgeçemezler. Erdoğan’ı istediği gibi kullanırlar. Her alanda… Tarım alanında kullandılar, sanayide kullandılar, ekonomide kullandılar ve kullanmaya da devam ediyorlar. Dolayısıyla Batı’nın egemen güçleri Erdoğan’dan vazgeçmezler.

Soru: Sizin güvenli bölgeye bakışınız nedir? Erdoğan’ın ve ABD’nin güvenlik bölge tanımları var. İçeriğini bilmiyoruz ama muhtemelen ikisi birbirinden farklı.

“DÜNYANIN ŞAMAR OĞLANINA DÖNDÜ, HER GELENİN TOKAT ATTIĞI BİR KİŞİDİR ERDOĞAN”

Kılıçdaroğlu: Ortadoğu’da dengeler bırakın her günü saat başı değişiyor. Erdoğan konuşuyor. Erdoğan istediği kadar konuşsun, kararı Amerika veriyor, Rusya veriyor. Erdoğan, en son Trump’un Türkiye’yi aşağılayan, küçümseyen “Sizi mahfederiz” söylemine… Tıpkı ABD askerlerinin bizim askerlerin başına çuval geçirdiği gibi süreci sessiz götürdü. Hani Ey Trump diyordun sen? Hani sen dünya lideriydin? Dünyanın şamar oğlanına döndü farkında bile değil. Her gelenin tokat attığı bir kişidir Erdoğan, Merkel, Macron, Trump, Putin.., Ne söyledilerse Erdoğan koşulsuz yerine getirdi. İçerde esip gürledi, çünkü bunu yapmak zorunda.

Onlarda biliyorlardı Erdoğan’ın bu söylemini, “Sen içerde esip gürleyebilirsin, ama arka kapıda benim her istediklerimi yerine getireceksin… “ Ve her istediklerini yerine getirdi. Ortadoğu’yu bu hale getirdi.

Bütün bunlara rağmen Türkiye halkı demokrasiden yana tavrını seçimlerde ortaya koyacaktır. Asla bizim bu ülkenin aydın, siyasetçi, sivil toplum örgütü yöneticileri, kadınları, gençlerinin karamsarlığa kapılma hakları yoktur. En zor koşullarda demokratik mücadeleyi vermek bu toplumun ortak görevidir. Biz bunu yapacağız.

“ANKARA, İSTANBUL, BURSA, ANTALYA, MERSİN VE ADANA’DA ÇOK GÜZEL SONUÇLAR ELDE EDECEĞİZ”

Baskılar olacak ama bunlar tam tersine bizim çalışmamızı kamçılayacaktır. Daha fazla mücadele edeceğiz ve göreceksiniz, Ankara, İstanbul, Bursa, Antalya, Mersin, Adana’da çok güzel sonuçlar elde edeceğiz. Tüm veriler bunu gösteriyor. Adaylarımız da çok iyiler. Onlara da baskılar var ama bütün bunları aşacağız. Gerçekten de Türkiye 31 Mart’ta, 1 Nisan’da güzel bir bahara uyanacak. Buna inanıyorum.

Türkiye’yi yönetecek kişi akılcı bir politika izleseydi Ortadoğu’da daha farklı bir projenin öncülüğünü yapardı. Biz buna Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı diyoruz. Türkiye, İran, Irak, Suriye, dört ülke bir araya gelip kendi sorunlarını kendi iç dinamikleri ve birikimleri ile çözebilirler. Egemen güçler dışında dört ülke kendi sorunlarını çözebilme kapasitesine sahipler.

Türkiye gerçekten sağlıklı ve tutarlı bir Ortadoğu politikası izleseydi, Ortadoğu gerçekten barış havzasına dönüştürebilirdi. Dört ülke biraraya gelebilirdi. Daha sonra Mısır eklenebilir. Sonrasında İsrail de önemli bir aktör olarak eklenebilirdi. Amerika ve Rusya da gözlemci olurdu. 2013 ten beri bunun olması gerektiğini belirtiyorum.

“ERDOĞAN BUNU BECEREMEZSE ABD NE DE RUSYA İSTER”

Bölge haklarının kendi kaderlerini kendileri belirlemesi lazım. Türkiye bölgenin önemli bir aktörü olarak ortaya çıkardı. İstenmeyen, eleştirilen, dışlanan insanı olarak değil bölgenin egemen gücü olarak, bölgenin barışı ve huzurunu sağlayan bir tabloyu inşa edebilirdi. Hala bu oluşturulabilir ama teslim alınan Erdoğan bunu beceremez, çünkü ne ABD bunu ister ne de Rusya.