Yukarı
234414

Büyük seçmen göçü

18 Ocak 2019 09:40

31 Mart yerel seçimleri öncesinde AKP bakımından riskli olan seçim bölgelerine seçmen yığıldığı iddiaları gündemden düşmüyor.

Muhtarlıklardaki seçmen listeleri dün askıdan indi. Şimdiden gölge düşen 31 Mart seçimlerinde kullanılacak listeler 23 Ocak’ta kesinleşecek. CHP’li isimler, AKP’nin az farkla kazandığı ya da kaybettiği yerlere doğru büyük bir akın olduğuna dikkat çekiyor.

31 Mart yerel seçimlerinde kullanılacak sandık seçmen listeleri “100 yaşının üzerindeki seçmenler, ahırlara, harabelere, apartman görevlisi dairelerine kayıtlı yüzlerce seçmen, misafirhanelerde kayıtlı çoğunluğu güvenlik görevlisi seçmen” tartışmalarının gölgesinde dün saat 17.00’de askıdan indi.

İKTİDAR KAZANSIN DİYE...

23 Ocak’ta kesinleşecek listelere muhalefetin itirazları sürerken, ilk kez bir seçimde görülmemiş büyüklükte, iktidar partisinin kazanmasını sağlayacak şekilde seçmen yığma operasyonları yapıldığı kanıtları ile ortaya konuldu. Bunlardan kamuoyuna da yansıyan bazıları şöyle:

♦ Çankırı’nın Orta ilçesinde 24 Haziran’da 8 bin 379 olan seçmen sayısı yüzde 95’lik artışla 16 bin 401’e çıktı. Niğde’nin 5 bin 800 nüfuslu Ulukışla ilçesinde de 5 bin 900 seçmenin kaydedildiği ortaya çıktı.

♦ 24 Haziran’da 6 bin 561 seçmenin olduğu Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde seçmen sayısı yüzde 90’lık artışla 12 bin 493 oldu.

♦ 1854 doğumlu olan Ayşe Ekici adlı 165 yaşında olması gereken bir yurttaş Kayseri Melikgazi’de ilk kez seçmen listesinde yer aldı.

♦ İstanbul Sultanbeyli, Sultangazi, Ümraniye, Bağcılar ve Pendik başta olmak üzere birçok ilçeden Adalar’a kaydırılan seçmenlerle Kasım 2018’te 11 bin 862 olan seçmen sayısı 12 bin 761’e ulaştı.

♦ İstanbul’un Üsküdar ilçesinde AKP’li Belediye Meclis Üyesine ait bir inşaata Rize Kalkandere’den geldiği iddia edilen 40 seçmen kaydedildi.

♦ AKP eski milletvekilinin Burhaniye’deki evinde 42 ayrı soyadı taşıyan 43 seçmen kaydedildi.

♦ Şırnak Kılaban Mahallesi’ndeki bir dairede 713 seçmen bulundu.

♦ Beytüşşebap’ta bulunan 21 odalı ve 51 yatak kapasiteli öğretmen evinde çoğunluğu güvenlik görevlisi 422 kişinin görüldüğü belirlendi.

♦ Şırnak Uludere’de bir ahıra 9 seçmen kaydedildi

♦ Artvin’de harabe ve kullanılmayan bir eve 100’e yakın seçmen kaydedildi.

YAPTIRIM YOK İDDİASI

Muhalefet partileri tarafından yapılan bu tespitler üzerine Yüksek Seçim Kurulu, “Yapılan tahkikat sonucunda beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtları dondurulacak olup, bu durumda olan seçmenler askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamayacaklardır” açıklaması yaptı.

Ancak muhalefet, büyük bölümü son dönemde değiştirilen ilçe seçim kurulu başkanlarının inisiyatifinde olan itiraz sürecinden etkili bir sonuç alınabileceğine inanmıyor.

AKP’YE YARAYACAK ŞEKİLDE

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, sorunun “hayali” denilenlerden çok “kaydırılan” seçmenlerolduğuna dikkati çekti. İlk kez bu büyüklükte bir seçmen kaydırma hareketiile karşı karşıya olunduğunu bildiren Yakupoğlu, AKP’nin geçen seçimde çok az oyla kaybettiği ya da kazandığı seçim çevrelerine seçmen kaydırdığını ileri sürdü.

MUHTARLIKLA AÇIKLANAMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de seçmen kaydırmalarla ilgili tüm parti örgütünün seferber olduğunu, tespit ve itirazlarını yaptıklarını söyledi. Bu seçimlerde yaşanan seçmen kaydırma ya da seçmen yığmanın “muhtar seçimlerine hemşeri desteği ile açıklanabilecek kadar masum olmadığını” belirten Adıgüzel, “AKP bilinçli bir operasyon yürütüyor” dedi.

SİSTEMDE AÇIK VAR

100 yaş üzeri seçmenlerin sandık listelerinde yer almasının sistem hatası ile açıklanmaya çalışıldığına da dikkati çeken Adıgüzel, “Bunun böyle olduğunu kabul etsek bu da sistemde açık olduğu anlamına geliyor. İktidar şimdiden bu seçimlerle ilgili planlarını gösterdi, tüm örgütümüzle önlem almaya çalışıyoruz” dedi.

Gerçek Gündem



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR