Yukarı
244006

İnsanların merak ettiği ilginç sorular

05 Nisan 2019 10:45

Neden ateşimiz çıktığında üşürüz?: Ateş, vücudun kendi termostatının ısısını yükseltmesiyle ortaya çıkar. Ancak kişi terlemediği ya da kan basıncı yükselmediği için üşür.

undefined

Neden soğan doğramak ağlatıyor?: Soğan doğrandığında havaya lachrymatoryfactor isimli bir enzim yayılıyor ve bu da göz kaşıntı yapıyor. Göz ise kendini savunmak için gözyaşlarını kullanıyor.

undefined

Parmaklar suda kalınca neden buruşuyor?: Eğer hücrelerinizin sahip olduğundan daha az yoğunlukta ya da az tuz çözeltisinin olduğu suya girerseniz, su osmos yöntemiyle vücuda emilir. Bu da derideki hücrelerin şişmesine neden olur.

undefined

Deniz havası almak sağlıklı mı?: Şehirden uzak deniz kıyısında yaşamak sağlıklı olabilir. “Deniz havası” yani denizin neden olduğu güzel koku, sahilde yaşayan bir bakteri sayesinde ortaya çıkar.

undefined

Herkes evinde kalsa grip salgını biter mi?: Evet. Küresel bir karantina grip salgınının sonu olabilir ancak tek bir kişinin bile dışarı çıkması virüsün yeniden yayılmasına neden olur.

undefined

Bitkiler yaşlılık nedeniyle ölür mü?: Bazı bitkiler iyi bakıldığında sonsuza kadar yaşayabiliyor. Ancak mevsimlik bitkilerin ömrü kısa olur.

undefined

Sakız sonsuza dek midede kalır mı?: Hayır. Sakız, yutulduğunda sindirilemez ancak en geç üç gün içinde vücuttan atılır.

undefined

Kendi kendine konuşanlar deli mi?: Hayır. İnsanların yalnız ya da sıkıntılı olduğunda kendi kendilerine konuşması oldukça normal bir durumdur.

undefined

Erkeklerde selülit olur mu?: Portakal kabuğu gibi bir cilt sadece kadınlarda değil erkeklerde de bulunuyor. Ancak erkeklerde selülit daha çok boyun ve karın bölgesinde görülüyor.

undefined

Neden tek yumurta ikizlerinin parmak izleri birbirini tutmuyor?: Tek yumurta ikizleri aynı DNA’ya sahip olsalar da hücre-hücre aynı değildir, dış görünüşünüzü genleriniz belirler. Parmak izleri ise vücutta maruz kalınan hormonlara bağlıdır.

undefined

Kuşlar gerçekten ıslanmaz mı?: Kuşlar gagalarında ürettikleri yağı alarak tüylerine sürer. Bu da suyun yağı geçerek tüylere ulaşmasını engeller. Yani kuş tüyleri suya dayanıklıdır.

undefined

Eşekarısı bal yapar mı?: Hayır. Eşekarıları yalnızca çiçek özlerini emer ve ve bu özü yavrularını beslemek için de kullanır.

undefined

Evrenin en soğuk yeri nerede?: Dünyanın 5 bin ışık yılı uzağında yer olan büyük bir toz ve gaz bulutu Boomerang Nebula’da sıcaklık eksi 272 derece olarak tahmin ediliyor.

undefined

Dijital fotoğraflar 100 yıl saklanır mı?: Kağıda basılır ya da güneş ışınlarından korunacak şekilde CD’de saklanırsa, evet.

undefined

Kusursuz görüş nedir?: Göz doktorlarında bulunan harfli çizelgenin tamamını 6 metrelik bir uzaklıktan görmek kusursuz görüşün işaretidir

undefined

Mikroplara da mikrop bulaşır mı?: Evet. Mikroplara da bulaşan daha küçük mikroplar bulunuyor.

undefined

OK neyin kısaltılmasıdır?: 'OK' ilk kez 23 Mart 1839'da ABD'nin Boston kentinde çıkan Boston Morning Post gazetesinde uzun bir paragrafın altındaki İngilizce 'all correct' yani'hepsi doğru'kelimesi, yanlışlıkla ya da şaka amacıyla OK harfleriyle yer aldı. Ayrıca bugüne kadar hayatta kalmasının başka bir sebebi ise Amerikan başkanlık seçimleriyle ilgili bir tesadüf... Adaylardan Martin Van Buuren'e doğum yerine atfen, 'Old Kinderhook' lakabı verilmişti. Taraftarları da bu lakapdan yola çıkarak OK Kulübü diye bir örgüt kurdular. "OK" o günlerden başlayarak tüm dillere yayıldı. Başka bir teoride ise Yunanca "ola kala" kelimesinden geldiği söylenmektedir. "Ola kala" 'her şey yolunda' demektir.OK bunun yanı sıra 1864 yılında "Kaba-Argo Kelimeler Sözlüğü"de de kendine yer buldu. Ayrıca 'OK'un kaynağı 'Umut ışığım' adlı filmdeki bir diyalogda da geçmiştir.Söz konusu olan diyalogda, ABD Başkanı Kinderhook sempatizanlarının kurduğu 'OK kulübü'ne giren kişiler için bu bir sosyal statü göstergesiymiş. 'Bu adam Tamam' derlermiş.

undefined

Balıklar su içer mi?: Yaşamın kaynağı olan su, canlıların vücutlarında değişik oranlarda bulunur. Bu, suyu tüm canlılar fizyolojik olarak kullandığı anlamına gelir. Buna su içinde yaşayan canlılar da dahil. Bu yüzden balıklar su içerler.

undefined

"Gökyüzü neden mavi renkte görünür?: Gökyüzünün mavi görünme nedeni yerküreyi çepeçevre saran hava tabakası, yani atmosferdir. Atmosferin bileşimindeki gazlar güneş ışığındaki mavi rengi diğer renklerden daha çok yansıttığı için gökyüzü mavi görünür.

undefined

Kargalar 200 yıl yaşar mı?: Doğada vahşi olarak yaşayan kargalar en fazla 13-14 yıl kadar yaşar. Esaret altındaysa 40 yıldan fazla yaşayabilirler. İngiltere’den verilen bir kayda göre kargalardan bir tanesi 80 yıl kadar yaşamış.

undefined

Solaklar daha mı zeki?: Şimdiye kadarki bilimsel araştırmalar, solakların sağ elini kullananlardan daha yaratıcı ya da zeki olduğunu göstermedi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Uyku apnesi olan ehliyet alamayacak mı? Açıklama geldi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "Uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek" haberleri üzerine, i...

Türk döneri tescile hazırlanıyor

İlan, dönerin özgün tarifini sunuyor. Döner, sığır, koyun veya tavuk etinin ince ve yatay dilimlenip bir şiş üzerinde dönerek pişirildiği bir yöntemi tanımlıyor. Etlerin terbiye edilmeden...


Tüketicilere internet aboneliği konusunda uyarı

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, tüketicilerin son zamanlarda internet aboneliği işlemleri için sıkça aranıp, rahatsız ve bazen de mağdur edildiğini belir...

Birikim yapmaya engel olan hatalar

Birçoğumuz, birikim yapmanın önemini anlıyoruz ancak gelir kısıtlılığı, birikim alışkanlığının olmaması veya beklenmedik harcamalar gibi nedenlerle birikim yapmada zorluklar yaşıyoruz. İş...


Çocukları ev kazalarından nasıl koruruz?

Dünyada ve ülkemizde yapılan araştırmalarda çocuklarda en sık görülen ev kazalarının; düşme ve çarpmalar, yanıklar, zehirlenmeler, kesikler ve saplanmalar, elektrik çarpmaları, suda boğul...

Sizi mutlu edecek finansal alışkanlıklar

Gözünüzde büyütmeyin, yalnızca biraz daha planlı hareket edin, sistemli hareket edin yeter. Bu size hem maddi hem zamansal kazanç, hem de mental huzur verecektir ve zaman içinde bunun fay...


Üretkenliğinizi artıracak öneriler

Potansiyelinizi en yüksek seviyeye çıkarmak için doğru yönlendirmeye odaklanmak önemlidir. Üretkenliğinizi artırmak için aşağıda belirtilen 6 adımı deneyebilirsiniz...

Ülkelerin IQ seviyeleri açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

Bir bireyin zeka düzeyi genellikle 100 puan olarak kabul edilir. Bu değerin üzerinde olanlar genellikle ortalamanın üstünde, altında olanlar ise ortalamanın altında kabul edilir. Zeka Quo...


Araştırma: İstanbulluların ömrünün 3,5 yılı trafikte geçiyor

rta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Yeditepe Üniversitesinden akademisyenler, İstanbul trafiğini 9 yıl boyunca analiz ede...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Bülent Şakrak ile Esra Akpınar'ın aşkı belgelendi

Aşk yaşadıkları konuşulan Bülent Şakrak ve Esra Akpınar, önceki gece Etiler’deki bir mekâna girerken görüntülendi.

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR