Yukarı
251047

Dolar/TL ne kadar oldu?

18 Haziran 2019 09:54

Türkiye'nin kredi notunun Moody's tarafından bir kademe indirilmesine belirgin tepki vermeyerek haftaya 5.90'lı seviyelerin üzerinde başlayan dolar/TL gün içinde yerli yatırımcılardan gelen kar satışlarıyla bir miktar gerilemişti. Dolar/TL bu sabah güne 5.88 seviyesinin hemen altında başladı. 

Piyasada İstanbul seçimleri beklenirken ABD ile ilişkiler ana yön belirleyici konumunu sürdürüyor. Bugün iç piyasada ise Nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verileri ve Hazine’nin sukuk ihracı izlenecek.

Dolar/TL saat 09.26'da 5.8703/5.8732 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Sanayi üretimi verileri büyüme öncü göstergesi olarak yakından takip edilirken piyasaya büyük bir etkisi ise öngörülmüyor.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemini alma kararlılığının ABD ile ilişkilere etkisi piyasalardaki ana belirleyici olma konumunu sürdürüyor.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) satın almadan sorumlu yetkilisi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planları nedeniyle Washington’un Locheed Martin LMT.N yapımı F-35 parçaları üreten Türk şirketlere ek olarak, diğer Türk savunma şirketlerine finansal yaptırımlar getirme seçeneğini değerlendirdiğini belirtti.

Tartışmalar bugüne kadar çoğunlukla F-35 programı üzerine odaklansa da, Lord’un açıklamaları, Türkiye’nin S-400 almaktan vazgeçmemesi nedeniyle Washington’un endişelerinin arttığını gösteriyor.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 konusunda son dönemde yaşanan gelişmeler önce TL’yi pozitif ayrıştırmış ancak bu kalıcı olamamıştı. Son günlerde gelen açıklamalar piyasalarda tedirginliği tekrar artırmış durumda. Analistler TL’nin ABD ile yaşanan ve yaptırımlarla sonuçlanabilecek olan geriliminin TL’de ciddi baskıya neden olduğuna dikkat çekiyor.

HAZİNE’NİN ARTAN BORÇLANMA İHTİYACI SONRASI TAHVİL İZLENİYOR

Türkiye ekonomisinin makro anlamda, özellikle de benzer ülkelere kıyasla, en güçlü olduğu alanların biri olan bütçe dengesi, 2016’da yaşanan darbe girişiminin etkilerini azaltmak için alınan önlemlerle kısmen bozulmaya başladı.

Bunun yanı sıra başta Kuzey Irak ve Suriye olmak üzere jeopolitik gelişmeler nedeniyle güvenlik harcamalarındaki artış da bu etkiyi tetikledi.

Geçen yıl 24 Haziran seçimleri öncesi kamu emekli ve çalışanlarına yönelik atılan genişlemeci adımlar ise harcamalar tarafındaki yükselişin kalıcı olarak hızlanmasına neden oldu.

Bugünlerde ise geçmiş dönem atılan adımların giderleri artırması ile birlikte büyümenin yavaşlamasıyla birlikte gelirlerin güçlü bir artış göstermemesi de Hazine’nin finansman ihtiyacını tetikleyen en önemli gelişmeler oldu.

Hazine bugün 500 milyon TL’lik kira sertifikası ihracı ile Haziran ayı borçlanma programı tamamlanacak.

Bu ay toplam 11.4 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 9.3 milyar TL’si piyasadan toplam 12 milyar TL’lik iç borçlanma programlayan Hazine, piyasadan 10.06 milyar TL, kamu dahil toplamda ise 13.1 milyar TL borçlandı.

Azalan yabancı payı ve artan maliyetler sonrası Hazine, bankaların TL cinsi devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) daha çok ilgisini beklediğini bankalara geçen ay sonunda iletmişti. Bankalar ise buna karşın Hazine’den başta 10 yıllık gösterge olmak üzere uzun vadeli ihraçlar beklediklerini söylemişlerdi.

Hazine’nin artan borçlanma ihtiyacı sonrası ise dün Merkez Bankası’ndan (TCMB) Hazine ihalelerinde en yoğun alıcı olan Piyasa Yapıcı (PY) bankalara yönelik bir adım geldi.

TCMB piyasa yapıcılığı sisteminin desteklenmesi amacıyla piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri (APİ) çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verdi.

Adım arka kapıdan bir faiz indirimi olduğu yorumlarıyla eleştirildi ancak piyasada olumsuz bir tepki yaşanmadı.

Seçim öncesi son hafta kurun yönünde dışarıda ise Fed bekleniyor.

Bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Kurulu (FOMC) bugün başlayacak ve yarın sona erecek. Bu hafta Fed’e ek olarak Japonya ve İngiltere merkez bankaları da para politikası kararlarını açıklayacaklar.

ABD Başkan Donald Trump’ın faizleri düşürme talepleriyle karşı karşıya kalan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu hafta yapacağı para politikası toplantısında faizleri değiştirmemesi ancak bu yılın ilerleyen zamanlarında faiz indirimine zemin hazırlaması bekleniyor. Fed’in iki günlük para politikası toplantısı günün ilerleyen saatlerinde başlayacak.

REUTERS



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur korumalı mevduatta düşüş hızı yavaşladı

Kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış hızı her hafta giderek azalıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçtiğimiz hafta kur korumalı mevduatlardan 4 mi...

Rusya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Sıkı işgücü piyasası ve artan tüketici harcamalarından kaynaklanan enflasyon riskleri seçeneklerini sınırlamaya devam ederken Rusya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi.


Fitch'ten Türk bankacılık sektörüne uyarı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, Fitch'ten fonlama maliyetlerinin bankalarda marjları baskıladığı uyarısı g...

Turizme 4 bayram dopingi

Turizmde 2024 sezonunu nevruz, paskalya ve ramazan bayramlarıyla açan sektör, Hollanda'nın Kral Günü, Rusya'nın Zafer Günü, Almanya'nın Pfingsten Bayramı ve ardından Kurban Bayramı ile ya...


Borsaya iki şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 21. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Lila Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arzın...

Konut fiyatlarında reel düşüş sürüyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com'un işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmas...


ABD ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

ABD Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin GSYH verisine ilişkin ilk tahminleri açıkladı. ABD'de öncü GSYH, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1,6 arttı....

Ekonomide çifte kupa yarışı!

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde dünya enflasyon liginde zirve yarışında olan Türkiye, Nisan 2024 itibarıyla hem enflasyon hem de faiz liginde zirve yarışı veriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erd...


Borsa İstanbul'da gong "İş Bankası 100. Yıl Bonosu" için çaldı

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100’üncü yılına özel halka arz ettiği yeşil finansman bonosu olan "100’üncü Yıl Bonosu", Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle işlem görmeye başladı....

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR