Yukarı
298041

Dünya faiz ve swap kararını nasıl karşıladı?

26 Eylül 2020 11:51

Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 200 baz puan artırmasının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun attığı swap (döviz-TL takası) işlemlerinde normalleşme adımı, yabancı basında da geniş yankı buldu.

Ünlü İngiliz gazete Financial Times (FT), BDDK’nın kararını “Türkiye yabancı yatırımcıların TL alım satımı üzerindeki engelleri azalttı” başlığıyla okurlarına duyurdu.

BDDK, Türk bankalarının yabancılara hem vadede hem de spotta TL alım işlemlerindeki limitleri artırmış, böylece yabancıların TL’ye ulaşımı kolaylaştırılmıştı.

“KAPI AÇIK”

FT’nin haberinde, müdahaleci kur yönetimi döneminin ardından bu adımın yetkililer tarafından “normalleşme adımı” olarak nitelendirildiği aktarıldı, eski düzenlemelerin yabancı yatırımcıların TL işlemlerini zorlaştırdığı hatırlatıldı.

BDDK kararının, TCMB’nin sürpriz faiz kararının ardından geldiğine dikkat çeken FT, politika değişikliğiyle yakından ilişkili bir kişinin “Şu an kapı yatırımcılara açık” yorumunu aktardı.

“NİHAYET DURUMU ANLADILAR”

TCMB ve BDDK kararlarının ardından Reuters’ta yer alan değerlendirmede ise “Faiz artışını gerçek oyun değişikliğinin takip etmesi gerekiyor” dendi.

Türk politika yapıcıların zor dönemeçlerde beklenmeyen kararlar verebildiğine işaret edilen haberde, analistlerin, faiz kararının, “Türkiye’nin para politikası çerçevesinde bir değişimin müjdecisi olabileceği” yorumuna yer verildi.

Deutsche Bank’tan Christian Wietoska, TCMB’nin kararını “oyun değiştirici” olarak değerlendirdi ve “Yeniden güven oluşturması ve yatırımcı duyarlılığını geliştirmesi gereken TCMB için cesur bir karardı” dedi.

Timothy Ash

BDDK’nın swap limitlerini artırdığı hatırlatılan haberde, BlueBay Asset Management’tan Timothy Ash’in “Cesaret verici bir adım, Türk yetkililerin nihayet durumu anladığını gösteriyor” ifadelerine yer verildi.

Ash, TL’yi satmaya çalışan yabancılara verilen yanıtın, yabancıların Türkiye’den çıkışını teşvik ettiğini ve dönüş konusunda caydırdığını vurguladı.

EK FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ

Haberde 200 baz puanlık faiz kararının yabancı yatırımcılar tarafından olumlu karşılandığı aktarılsa da, analistlerin, Ankara’dan yıl sonuna kadar faizi yüzde 10,25’ten yüzde 12’ye çekmesi beklentisine yer verildi.

Commerzbank’tan gelişen piyasalar ve döviz analisti Tatha Ghose, “Türkiye’de faiz enflasyonun 100 ya da 200 baz puan üzerinde olmalı” dedi. Enfasyonun ağustosta yüzde 11,77 olduğu düşünüldüğünde Ghose’un işaret ettiği oran yüzde 12-14 aralığında bir seviyeye denk geliyor.

Tatha Ghose

“DEVAMI GELMESİ İŞE YARAMAZ”

Ghose, “Eğer bu adım kalıcı olmazsa ve faizi enflasyonun altına çekme yönündeki para politikası uygulamaları son bulmazsa, bu adım işe yaramaz, TL için sadece geçici bir rahatlama olur” değerlendirmesini yaptı.

Faiz kararının ardından TL’de değerlenme olduğuna ancak hızla kazanımların büyük bölümünün geri verildiğine dikkat çekilen haberde, bu durumun yatırımcıların faiz adımının devamı, piyasa faizlerine nasıl yansıyacağı ve zor durumdaki ekonomide sürdürülebilirliği konusundaki şüphelerinin göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

EKİM VE KASIMDA 10 MİLYAR DOLARLIK DIŞ BORÇ ÖDEMESİ VAR

CitiGroup’tan Dirk Willer ise, ekim ve kasım aylarında özel sektörün 10 milyar dolarlık dış borç ödemesi olduğuna ve düşük rezerv seviyelerine işaret ederek, bu durumun TL üzerinde yeni bir baskı oluşturabileceğini dile getirdi.

Haberde son olarak, ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın, “2020’de TL’yi desteklemek için yaklaşık 80 milyar dolarlık rezerv yakıldı” tahminine yer verildi.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Rusya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Sıkı işgücü piyasası ve artan tüketici harcamalarından kaynaklanan enflasyon riskleri seçeneklerini sınırlamaya devam ederken Rusya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi.

Fitch'ten Türk bankacılık sektörüne uyarı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, Fitch'ten fonlama maliyetlerinin bankalarda marjları baskıladığı uyarısı g...


Turizme 4 bayram dopingi

Turizmde 2024 sezonunu nevruz, paskalya ve ramazan bayramlarıyla açan sektör, Hollanda'nın Kral Günü, Rusya'nın Zafer Günü, Almanya'nın Pfingsten Bayramı ve ardından Kurban Bayramı ile ya...

Borsaya iki şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 21. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Lila Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arzın...


Konut fiyatlarında reel düşüş sürüyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com'un işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmas...

ABD ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

ABD Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin GSYH verisine ilişkin ilk tahminleri açıkladı. ABD'de öncü GSYH, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1,6 arttı....


Ekonomide çifte kupa yarışı!

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde dünya enflasyon liginde zirve yarışında olan Türkiye, Nisan 2024 itibarıyla hem enflasyon hem de faiz liginde zirve yarışı veriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erd...

Borsa İstanbul'da gong "İş Bankası 100. Yıl Bonosu" için çaldı

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100’üncü yılına özel halka arz ettiği yeşil finansman bonosu olan "100’üncü Yıl Bonosu", Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle işlem görmeye başladı....


Mobilya ihracatı son 7 yılda 4 kat arttı

Sektördeki sıkıntılardan bahseden Taklacı, mobilyanın gelişmesi için AR-GE ve tasarım merkezlerine ihtiyaçları olduğunu, mobilyacıların kendi tarzlarıyla ihracatta daha çok önde olacağını...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yusuf Güney: Kenan Işık astral seyahatte

Güney, 2014 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yıllardır bitkisel hayatta yaşam mücadelesi veren Kenan Işık’ın astral seyahatte olduğunu ve dünyaya dönmek istemediğini söyledi: “Bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR