Yukarı
365588

'Yunanistan bizim muhatabımız değildir'

26 Eylül 2022 18:15

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beştepe'de yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek öğrenim yurtlarında kalan öğrencilere verilen beslenme yardımını günlük 25 liradan 60 liraya çıkardıklarını belirterek, "Beslenme yardımını aylık 1800 TL'ye yükseltiyoruz" dedi. Yunanistan'ın Adalar'ı silahlandırmasına da tepki gösteren Erdoğan, "Biz dünyada savaşları gerilimleri krizleri sonlandırmak için samimi bir şekilde gayret sarf ederken, komşumuz Yunanistan’ın buram buram provakasyon kokan adımlarını takip ediyoruz. Yunanistan, bizim dengimiz ve muhatabız değildir ve olamaz. Yunan siyasetçileri kışkırtarak üzerimize salanların asıl niyetlerinin, büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası programımızı engellemek olduğunu biliyoruz" diye konuştu. Bir müjde de çiftçilere veren Erdoğan, "Elektrik faturalarıyla ilgili yeni düzenlemenin müjdesini çiftçilerimize veriyoruz. Bundan sonra aylık ödemek yerine, hasat sonunda yani gelir elde edildikten sonra ödenecek" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özbekistan ve ABD temasları nedeniyle geçtiğimiz hafta yapılamayan Kabine toplantısı Beştepe'de yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantı yaklaşık 2 buçuk saat sürdü.

Kabine toplantısında alınan kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklıyor:

Öğretmen atamalarından derslik sayısına kadar eğitime verdiğimiz önceliğin neticelerimi görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Adını İlk Evim İlk İş Yerim olarak koyduğumuz kampanya 500 bin konutu kapsıyor. Kampanyanın ilk etabında 250 bin konut, 100 bin arsa ve 10 bin iş yerini 2 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. 5 bin konutluk ilk dilimin temelini 25 Ekim'de atıyoruz.

2 yıl içinde 250 bin sosyal konutu tamamlayacak projeyi söz verdiğimiz şekilde hayata geçirmekte kararlıyız. Başvuru sayısı şimdiden 5 milyona dayanan bu kampanya, Türkiye’nin bu zamana kadar yapılmış en büyük konut projesi olacaktır. Milletimiz sosyal konut projemize çok büyük bir teveccüh göstermiştir. Gençlerimize, emeklilerimize, şehit yakını ve gazilerimize özel kontenjan ayırdığımız kampanyanın ülkemiz ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 

Yurt kapasitemizi 182 bin yataktan 850 bin yatağa çıkartarak hiçbir gencimizin barınma sorunu yüzünden eğtiminden mahrum kalmamasını sağlamanın gayreti içindeyiz. 14 Eylül'de 105 yurt binamızın daha açılışını yaptık. 

BESLENME YARDIMINI AYLIK 1800 TL'YE YÜKSELTİYORUZ

Kredi ve burs konusunda da Türkiye, dünyanın en ileri sosyal devlet uygulamasına sahip ülkesidir. Kredi ödemelerinin sadece ana para üzerinden yapılabilmesine ilişkin düzenleme Ekim ayında Meclis gündemine de gelecektir.

Öğrencilerimize bir müjde vermek istiyorum. Ek yerleştirmelerin devam ettiği ve fiyatlarını değiştirmediğimiz yüksek öğrenim yurdunda kalan öğrencilerimize vermiş olduğumuz beslenme yardımını günlük 25 kiradan 60 liraya çıkarıyoruz. Böylece beslenme yardımını iki buçuk katlık bir artışla aylık bin 800 liraya yükseltiyoruz.

5 TONUN ÜZERİNDE TAHIL İHRACATINI GERÇEKLEŞTİRDİK

Dünya ekonomik krizden savaşlara pek çok sorunla boğuşurken, Türkiye olarak hem içeride hem dışarıda güçlü bir duruş sergiliyoruz. Artık herkesin takdir ettiği birikime ve dirayete sahibiz.

Rusya - Ukrayna savaşında her iki tarafla diyaloğumuzu sürdürerek pek çok diplomatik başarıya imza attık.Şu ana kadar 5 tonun üzerinde tahıl ihracatını gerçekleştirdik. Ülkemizi kendi çıkarlarının bekçisi olarak görenler bu yeni durumdan rahatsız olsa da biz süreci Türkiye merkezli yürütüyoruz. 

DIŞ POLİTİKADA DAYATMALARI KABUL ETMİYORUZ

Dış politikada da dayatmaları kabul etmiyoruz.Ne Batı için Doğu'ya sırtımızı dönüyor, ne de kuzey ülkeleri ile bağlarımızı güçlendirirken Ortadoğu ve Afrika'yı ihmal ediyoruz. Balkanların güvenlik ve huzurunu kendi ülkemizden ayrı görmüyoruz.Şangay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde oldukça verimli temaslar gerçekleştirdik.  Şangay İşbirliği Teşkilatı ile ilişkilerimizi çok daha derinleştirmek istiyoruz. 

Kovid salgını sebebiyle iki yıl sonra ilk kez yüz yüze yapılan BM Genel Kurul görüşmeleri bizim açımızdan son derece yoğun ve bereketliydi. BM Genel Kurulu'ndaki konuşmamda göç krizinden tahıl sevkiyatına kadar pek çok örnekle Türkiye'in bölgesi ve dünyada oynadığı arabulucu role dikkat çektik. Özellikle Rusya ile Ukrayna arasında barışı tesis etmeye yönelik gayretleirmizin takdirle karşılandığına şahitlik ettik. BM'nin tam karşısındaki Türkevi binamız görüşmelerimize ev sahipliği yaptı. Türkevi, küresel diplomasinin kalbinin attığı merkezlerden biri haline dönüştü. Geçtiğimiz günlerde Özbekistan ve Amerika da yaptığımız temaslar Türkiye’nin genişleyen dış politika vizyonunu ortaya koymuştur.

HEDEFİMİZ HER İKİ LİDERİ EN KISA SÜREDE BİRARAYA GETİREREK DAHA FAZLA CAN KAYBI OLMADAN BU SAVAŞI SONLANDIRMAK

Özellikle tahıl koridorunun açılmasıyla yakalanan diplomatik başarının esir takasıyla devam ettirilmesi, ülkemiz adına gurur verici bir gelişme olmuştur. Hedefimiz her iki lideri en kısa sürede biraraya getirerek daha fazla can kaybı ve yıkım olmadan bu savaşı sonlandırmaktır.

YUNANİSTAN DENGİMİZ DEĞİL

Biz dünyada savaşları gerilimleri krizleri sonlandırmak için samimi bir şekilde gayret sarf ederken, komşumuz Yunanistan’ın buram buram provakasyon kokan adımlarını takip ediyoruz. Yunanistan, bizim dengimiz ve muhatabız değildir ve olamaz. Yunan siyasetçileri kışkırtarak üzerimize salanların asıl niyetlerinin, büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası programımızı engellemek olduğunu biliyoruz. Bu, hem Yunan siyasetçiler, Yunan devleti, Yunan halkı hem de onları kukla gibi kullananlar bakımından tehlikeli bir oyundur. Türk askerinin süngüsünün önünden kaçtığı günleri unutup 'Tripoliçe Katliamı'nı zafer günü olarak kutlayanlar bunun hesabını daha vermediler. Birilerini etekleri altına saklanarak kalkınma olmaz onurlu duruş sergilenemez. Aynı zihniyetin Ege'de, Akdeniz'de botlarını batırarak ölüme terkettiği, taammüden katlettiği çocukların, masumların hesabı da elbet bir gün sorulacaktır. Yunanistan'ın dört bir yanına yapılan işgal görünümlü askeri yığınaklar bizi değil asıl Yunan halkını rahatsız etmelidir. Yunanistan’ın gelecek çeyrek asrını ipotek altına alan, bedeli mutlaka ödetilecek siyasi angajmanlar bizi değil Yunan halkını tedirgin etmelidir. Ne o askeri yığınaklar ne o siyasi ve ekonomik destekler Yunanistan'ı bizim seviyemize çıkarmaya yetmez ama Yunanistan'ı batağa sürüklemeye kafi gelir. Yunanistan'a karşı gerektiğinde ülkemizin hak ve menfaatlerini elimizdeki tüm imkanları kullanarak savunmaktan geri kalmayız.

GELİRKEN SUYU ÇOK ÇOK UCUZLATACAĞINIZI SÖYLEMİŞTİNİZ, ŞİMDİ SUYA ZAM ÜSTÜNE ZAM YAPIYORSUNUZ

Sadece bu ayın 22 gününde Osmangazi Köprüsü'nü günde ortalama 51 bin araç kullandı. Araç garanti oranı yüzde 116'ya, garanti rakamının üstüne çıkmış durumda... Bu ayın ilk 22 gününde Çanakkale Köprüsü'nün günlük araç ortamalası 8 binin üzerine çıktı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde günlük araç geçiş ortalaması 113 binin üzerine çıktı. Bunlara ne gerek var diyorlardı. İşte bunlar geçmişin CHP'si. Yol yapmaktan acizsiniz, yapamazsınız. Biz yol medeniyetttir, su medeniyettir diyoruz. Siz gelirken suyu çok çok ucuzlatacağınızı söylemiştiniz, şimdi suya zam üstüne zam yapıyorsunuz. Neden? 

Ülkemizin dünyadaki en prestijli markalarından biri haline gelen İstanbul Havalimanı bu ayın 22 gününde 30 bin 970 uçuşla 5 milyondan fazla yolcuyu ağırladı. Bay Kemal, televizyon televizyon dolaşıp 'Sabiha Gökçen'e ne gerek vardı' diyordu. Şimdi biz ikinci pisti de yapıyoruz, inşallah Mayıs'ta ikinci pistimiz bitiyor. Yeni terminal binamızı da yapacağız. Malezyalılar 'biz yapalım' diyorlar, daha önce çıkmak istiyorlardı ama baktılar ki buranın maşallahı var.Avrupa'dakiler başta olmak üzere dünya havacılığı çok ciddi sorunlarla boğuşurken, hamdolsun bizim havalimanlarımız rekordan rekora koşuyor.

ÇİFTÇİLERE ELEKTRİK ÖDEMESİ KOLAYLIĞI

Elektrik faturalarındaki KDV oranını geçtiğimiz mart ayında yüzde 18'den 8'e düşürerek üreticilerimize yılık 3 milyar lira destek sağlamıştık. Elektrik faturaları ile ilgili yeni düzenlemenin müjdesini çiftçilerimize veriyoruz. Elektrik ödemelerini aylık ödemek yerine hasat zamanı yani ürünler satıldıktan sonra gelirler elde edildiğinde ödeyebilecek. 

İTO'da hem işverenleri hem çalışanları ilgilendiren 3 ayrı düzenlemenin müjdesini vermiştik. Yine çalışanlara ödenen elektrik ve doğalgaz desteğine vergi muafiyeti getirdiğimizi duyurmuştuk. Sosyal yardım alan vatandaşlarımıza da müjdemiz var. Prefabrik ev yapımı yardımını 40 binden 150 bin liraya, öksüz yetim yardımını 300 TL'den 600 TL'ye şartlı sağlık yardımını 55 TL'den 100 TL'ye yükselttik. Doğalgaz tüketim desteği Şubat ayından itibaren başvuru alınan 311 bin haneye ödeme yaptık. Vatandaşlarımızı karda kışta sıcak bir yuvaya kavuşturmaya kararlıyız. 

Türkiye aile destek programımızın kapsamını genişletiyoruz, bütçeyi 40 milyar liraya yükseltiyoruz. Böylece bu programın toplam hane sayısını yaklaşık onda birine ulaştırıyoruz. Elektrik tüketim desteğinden aile desteğine başvuran da yararlanabilecek. Bu yeni uygulamaların vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye kazandıkça milletimiz de kazanacak. 

Hürriyet



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR