Yukarı
402239

DİSK Başkanı: Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli

20 Nisan 2024 11:35

Asgari ücrete ara zam yapılmayacağı yönünde hükümetten gelen açıklamalara tepki gösteren DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, böylesi bir adımın milyonlarca çalışanı açlık ve yoksulluğa mahkum etmek anlamına geleceğini söyledi.

Hükümet ve ekonomi yönetimi, asgari ücrete ara zam yapılmaması konusunda ısrar ederken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu'ndan açıklama geldi.

Dün akşam BloombergHT televizyonuna konuk olan Çerkezoğlu, enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Hem Merkez Bankası'nın (TCMB) hükümete yazdığı açık mektup hem de Çalışma ve Sosyal Gücenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasında asgari ücrete ara zam yapılmayacağının ifade edildiğini belirten Çerkezoğlu, bu yaklaşıma itirazlarını dile getirdi.

'ÜCRET ARTIŞLARI ENFLASYONUN NEDENİ DEĞİL SONUCU'

Söz konusu açıklamaların enflasyonla mücadele iddiasına dayandırıldığını, enflasyonun talep kaynaklı olduğunun ve ücret artışlarının enflasyon yarattığının iddia edildiğini belirten Çerkezoğlu, oysa enflasyonu yaratan nedenler arasında ücret artışlarının etkisinin çok çok az olduğunu, ücret artışlarının enflasyonun sebebi değil sonucu olduğunu söyledi.

"Eğer biz tanıyı yanlış koyarsak tedaviyi de yanlış yaparız" diyen Çerkezoğlu, "Enflasyonu ücretleri baskılayarak, halkın alım gücünü düşürerek ve talebi kısarak düşürmeye çalışmak, hem milyonlarca işçinin olağanüstü derecede yoksullaşmasına yol açacak hem de enflasyonla mücadele açısından etkin bir yol olmayacak" dedi.

Enflasyonu yaratan asıl nedeninin kur ve maliyet artışları ile aşırı kârlar olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, halkın alım gücü düşerken sermaye kesiminin yüksek kârlar elde ettiği görülmeden enflasyonla etkin bir mücadelenin olamayacağını vurguladı.

'ASGARİ ÜCRETLİNİN GIDA ENFLASYONU YÜZDE 110'

Dar gelirlinin, asgari ücretlinin gıda enflasyonunun TÜİK rakamlarıyla bile yüzde 110'lara dayandığına dikkat çeken DİSK Başkanı, "Bu kadar yüksek enflasyonun olduğu bir dönemde yıl içinde tek bir asgari ücret olsun demek, milyonları aslında açlığa yoksulluğa mahkum etmek demektir" ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin ortalama ücret haline geldiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, asgar ücrete ara zam yapılmamasının özel sektörde toplu sözleşmesiz çalışan milyonlarca çalışanın da zam almaması ve yoksullaşması anlamına geleceğini söyledi.

Çerkezoğlu, yıl ortasında asgari ücret tespit komisyonunun toplanması ve sadece enflasyonu değil büyümeyi de hesaba katarak zam yapılması gerektiğini söyledi.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gözler S&P'nin Türkiye kararında... Uzmanlar yorumladı! Neler bekleniyor?

Uluslararası piyasalarda Türkiye ekonomisine duyulan güven kredi notlarına da pozitif yansıyor. En son kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin hem notunu hem de görünümünü yüksel...

Dış ticaret açığı nisanda arttı

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılı nisan ayında dış ticaret açığı yıllık yüzde 13.3 artışla 9,9 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin nisan ayı ihracatı yıllık yüzde 0,13 artışla ...


Kiralarda tavan zam oranı belli oldu

TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasının ardından mayıs ayında iş yerlerinde uygulanabilecek kira tavan zam oranı belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin enflas...

Arjantin Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Arjantin Merkez Bankası (BCRA), 3 haftada 3. kez faiz indirdi. Banka, politika faizini 1000 baz puan düşürerek yüzde 50'ye indirdi. Kararda, son aylarda enflasyonda belirgin yavaşlama old...


Benzin ve motorine zam, otogaza indirim...

Benzin ve motorin fiyatlarına zam geldi. Otogazda ise indirim yapıldı. İşte güncel fiyatlar... Brent petrol fiyatları ve dövizdeki dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarına da yansıdı. 3 Mayıs...

İki şirketin sermaye artırımına onay

Sermaye Piyasası Kurulu, Hun Yenilenebilir Enerji Üretim ve Pegasus'un pay ihracını onayladı. Sermaye Piyasası Kurulu, Hun Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ'nin pay ihracını onayladı.


Bütçenin kara deliği 783 milyar büyür

Kamuda tasarruf sözleri kağıt üzerinde kaldı. İktidar yıl sonuna kadar kamuda tasarrufa yönelmezse bütçe harcamaları 1 trilyon 152 milyar lira artabilir, bütçe açığı ise 783 milyar lira b...

Araç sahipleri dikkat! Benzin ve motorine zam, otogaza indirim!

Petrol ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın ardından akaryakıt fiyatlarına indirim ve zam haberleri gündemden düşmüyor. Benzin ve motorine zam gelirken otogaz (LPG) fiyatlarına indirim ...


ABD'de işsizlik başvuruları beklentilerin altında geldi

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Nisan ile biten haftada 208 bin artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşti.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Burcu Biricik'in kızlar gecesi

Yedi aylık hamile olan oyuncu Burcu Biricik önceki akşam kız arkadaşlarıyla buluştu. Sekiz yıl önce dünyaevine girdiği Emre Yetkin ile mutlu bir evliliği olan ve kızına yedi aylık hamile ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: D vitamini kansere karşı koruma sağlıyor

Yapılan bir çalışmada, D vitamini açısından zengin bir diyetle beslenen farelerin, deneysel olarak nakledilen kanserlere karşı daha güçlü bir bağışıklık direncine sahip olduğu ve D vitamini almayan farelere kıyasla immünoterapi tedavisine daha iyi yanıtlar verdiği görüldü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR