Yukarı
403120

Memura servis yerine toplu taşıma kartı

04 Mayıs 2024 09:24

Kamu kurum ve kuruluşlarının personel servisi kiralama gideri geçen yıla göre yaklaşık 3 kat arttı. Tasarruf için ekonomik olmayan hatlarda servisler kaldıracak yerine toplu taşıma kartı verilecek.

AKP iktidarının Kasım 2021 - Haziran 2023 döneminde uyguladığı ekonomi politikası her şeyi darmadağın etti. 

Ev araba almak milyonlarca insan için artık hayal olurken, dar gelirli enflasyon canavarının altında ezildi. 

Emekliler kuyruklarda indirimli gıda mesaisinde, asgari ücretli '17 bin lira ile ay sonunu nasıl getireceğim' telaşındayken, devlet kurumlarının araç saltanatı, lüks harcamaları ve kira giderleri artık daha çok göze batar oldu.

Yerel seçimde hüsran yaşayan iktidar, daha önceden halktan sabır isterken 31 Mart'tan sonra 'kamuda tasarruf' sözünü dilinden düşürmez oldu.

Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem yardımcısı Cevdet Yılmaz hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf için çalışma başlattıklarını açıkladı.

İhtiyaç fazlası araçları satışa çıkarmaya hazırlana iktidar, memurları da personel servislerinden indirip otobüse-metroya bindirmeye hazırlanıyor.

SÖZCÜ'nün edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı personel servisi hizmetleri ile ilgili rapor hazırlandı.

SERVİS YERİNE TAŞIMA KARTI

Kamu kurumlarında çalışan kişilere servis hizmeti sağlanmasının ekonomik olmadığı yerlerde servislerin kaldırılıp toplu taşıma kartı verilmesi planlanıyor. Günlük bir gidiş bir geliş esas alınarak aylık toplu taşıma kartı verilmesinin maliyet açısından avantaj sağlayacağı belirtilirken, özellikle büyükşehirlerde ilk olarak uygulamanın hayata geçirileceği belirtildi. 

GİDERLER ÜÇ KAT ARTTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Ocak'ta 141,7 milyon, Şubat'ta 379,6 ve Mart'ta 477,3 milyon olmak üzere 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri toplam 998,6 milyon lira oldu.

Geçen yılın aynı döneminde bu giderin toplam 363.5 milyon lira olduğu dikkate alındığında servis taşımacılığına devletin ödediği paranın yaklaşık 3 kat arttığı görüldü. 

2023 yılın tamamında bu gider toplam 2 milyar 611 milyon lira olmuştu.

GENELGELERE YAZILMIŞTI, AMA...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 30 Haziran 2021'de kamu kurum ve kuruluşlarında alınacak tasarruf tedbirleriyle ilgili genelge Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Bu genelgede, tasarruf tedbirlerine ilk kez personel servisleri de eklenmişti. Genelgede kamu kurum ve kuruluşlarının servis hizmetinde en etkin ve ekonomik yöntemleri tercih etmeleri vurgulanırken, birbirlerine yakın yerleşkelerde bulunan kurumlarından servis hizmeti ihalelerini birlikte yapmaları istenmişti.

Ayrıca, personel servisi hizmetinden fiilen yararlanan kişi sayısının araç kapasitesinin yüzde 70'inin altında olması durumunda ilgili hatta servis konmaması gerektiği belirtilmişti. 

Haziran 2023'te ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve başlar başlamaz kamu kurumlarına tasarruf genelgesi göndermişti. Genelgede 2021'de Erdoğan tarafından çıkartılan genelge hatırlatılarak "kamu kuruluşları personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer hususlarda genelgede belirlenen kurallara uymakla yükümlüdür" ifadesi yer almıştı.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Birleşmiş Milletler, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini açıkladı

Birleşmiş Milletler, dünya genelinde ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye yükselttiğini ve Türkiye için büyüme beklentisinin yüzde 3,2 olduğunu açıkladı.

10 soruda kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin merak edilenleri

Milyonlarca kripto yatırımcısını yakından ilgilendiren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. İşte 10 soruda kanun teklifi h...


Rekabet Kurumu'na ödül

Rekabet Kurumu, 2024 yılı Uluslararası Rekabet Ağı (ICN) ve Dünya Bankası tarafından her yıl düzenlenen Rekabet Savunuculuğu Yarışması’nda ödüle layık görüldü.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon nisanda yüzde 2,4 oldu

Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisan ayında yıllık bazda yüzde 2,4 seviyesinde belirlendi.


Işıkhan: SGK'yı emeklilerimize hizmet verecek bir kuruma dönüştürüyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimlerince yazılabileceğini bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güv...

Bakan Şimşek'ten 'enflasyon' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ile ilgili, "Mayıs ayında yıllık enflasyonun en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yılın kalan döneminde hızla gerilemesini bekliyoruz" de...


Konut satışları nisanda azaldı

TCMB verilerine göre, konut fiyatları martta aylık yüzde 1,2 oranında artarken bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 52 oranında artış gösterdi. Türkiye genelinde konut s...

SPK'dan 2 şirketin halka arzına onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Özyaşar Tel ve Galvanizleme Sanayi AŞ ile Onur Yüksek Teknoloji AŞ'nin ilk halka arzını onayladı. SPK bültenine göre Kurul, Özyaşar Tel ve Galvanizleme Sana...


Çevrim içi ikinci el otomobil satışında düşüş

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 düşüşle 157 bin 463 adede geriledi. Aylık bazda düşüş ise yüzd...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Selin Şekerci coronaya yakalandı

Oyuncu Selin Şekerci sosyal medya hesabından corona virüsüne yakalandığını açıkladı. Son olarak 'Aile' dizisinde yer alan oyuncu Selin Şekerci, Instagram hesabından  corona virüsüne yakal...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Korkutan rapor: Obeziteden ölümler yüzde 50 artış gösterdi

Yayınlanan büyük ölçekli bir rapora göre, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi obeziteye bağlı hastalıklardan ölen insanların sayısı son 20 yılda yüzde 50 arttı. Türkiye de obezite oranı yüksek ülkeler arasında çıkarak endişe yarattı. 2000 yılında yüksek vücut kitle endeksi, kişinin ömrünü kısaltan 11. önemli risk faktörüydü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR