Yukarı
80125

167 milyon liralık KDV vurgunu

20 Ekim 2014 10:39

Sayıştay Denetim Raporu’na göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Vakıf Üniversiteleri Dahil Resmi Sağlık Hizmet Sunucularınca Kullanılan ve Kuruma Fatura Edilen Kodlu Tıbbi Malzeme ve İlaçlar için ödemeye esas tutarların belirlenmesinde KDV Kanunu’na aykırı bir biçimde KDV hesaplanması sonucu 167.683.881 TL yersiz ödeme yaptı.

Sayıştay Denetim Raporu’na göre, SGK’nin mali disipline, SUT hükümlerine, kanunlara uymadığı, başta vakıf üniversiteleri olmak üzere Kamu Hastaneler Birliği ile kamu üniversitelerine bağlı resmi sağlık hizmet sunucularına yersiz ödemeler yaptığı saptandı.

Oysa Sayıştay Başkanlığı tarafından 29.09.2014 tarihinde yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporu; SGK’nin kendisinin mali disipline uymadığı ve suiistimalleri(!) görmezden geldiği ortaya çıktı.

Rapora göre, Kurum Vakıf Üniversiteleri Dahil Resmi Sağlık Hizmet Sunucularınca Kullanılan ve Kuruma Fatura Edilen Kodlu Tıbbi Malzeme ve İlaçlar için ödemeye esas tutarların belirlenmesinde KDV Kanunu’na aykırı bir biçimde KDV hesaplanması sonucu 167.683.881 lira yersiz ödeme yaptı.

Türk Tabipleri Birliği delegesi Dr. Güray Kılıç ve SES İzmir Şube Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Ergün Demir’in Sayıştay Raporu’ndan yaptığı çalışmaya göre:

* 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin 2. fıkrasında belirtildiği üzere genel bütçeli idareler, üniversiteler ve döner sermayeli kuruluşların hastane işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetleri vergiden istisna tutulmuştur. Dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı ile vakıf üniversiteleri dahil üniversitelere bağlı resmi sağlık hizmet sunucularının kuruluş amaçlarına uygun mal ve hizmet teslimlerinde ilgili mevzuat gereği KDV hesaplanmaması gerekmektedir. Konu olan bu husus hakkında Maliye Bakanlığı’ndan görüş sorulmuş ve talep edilen bu görüş yazısına Maliye Bakanlığı’ndan kuruma iletilen 06.09.2013 tarih ve 84502 sayılı cevabi yazıda bahse konu işlem bedellerinin ödenmesinde KDV hesaplanmaması gerektiği belirtildi.

* Söz konusu Kurum sağlık hizmet sunucularının MEDULA’da kayıtlı 2013 yılı işlemleri üzerinden Sayıştay yetkilileri tarafından yapılan incelemede, kurum sağlık hak sahiplerine sağlık hizmet sunucuları tarafından SUT’a ek listelerde fiyatları ile birlikte belirlenmiş olan tıbbi malzeme ve ilaç kullanım bedellerinin KDV dahil hesaplanarak ödendiği saptandı.

* KDV Kanunu’na, Maliye Bakanlığı’nın yazısına ve SUT’un 3.1.1 başlıklı maddesinin 12 numaralı fıkrasında tanımlanan KDV istisna ve muafiyetlerinin geri ödemelerde dikkate alınacağı belirtilmesine rağmen kurumun hatalı uygulaması sonucu, Sağlık Bakanlığı’na bağlı resmi sağlık hizmet sunucuları tarafından 2013 yılı içinde MEDULA’ya girişleri yapılan SUT kodlu tıbbi malzemeler için 24.158.225,45 TL, ilaç kullanımlarına karşılık yapılan ödemelerde de 62.039.583,50 TL tutarında KDV hesaplandı.

* Devlet ve vakıf üniversiteleri tarafından 2013 yılı içinde MEDULA’ya girişleri yapılan SUT kodlu tıbbi malzemeler için 27.681.703,88 TL ve ilaç kullanımları karşılığı yapılan ödemeler kapsamında 53.804.370,69 TL tutarında KDV hesaplanarak ödendiği saptandı.

* Vakıf Üniversitesi Hastaneleri ve Özel Sağlık Hizmet Sunucuları geri ödeme kapsamında olmayan tıbbi malzemeleri kuruma faturalandırıldığı görüldü.

* Ayrıca, Vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularının 2013 yılı içerisinde Kurum sağlık hak sahiplerinin tedavilerinde kullandıkları serbest kodsuz tıbbi malzemelere ilişkin SUT kurallarına aykırı işlemlerin faturalandırılması sonucu, aslında geri ödeme kapsamında olmadığı halde Kurum tarafından karşılanan tıbbi malzemelerin bulunduğu tespit edildi. Söz konusu hatalı işlemler sonucu da 10.736.566,85 TL tutarında bir mebla da ilgili sağlık hizmet sunucularının alacaklarından kesilmesi gerektiği halde kesilmedi.

* Vakıf Üniversitesi Hastaneleri ve Özel Sağlık Hizmet Sunucularına yapılan serbest kodsuz tıbbi malzeme ödemelerinde SUT’ta yer alan en düşük beş fiyat kuralına riayet edilmediği görüldü.

* Vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularının 2013 yılı içerisinde Kurum sağlık hak sahiplerinin tedavilerinde kullandıkları serbest kodsuz tıbbi malzemeler ile SUT kodu olmasına rağmen fiyatı belirlenmemiş tıbbi malzemelere ilişkin MEDULA’da kayıtlı veriler üzerinden yapılan inceleme neticesinde, söz konusu sağlık hizmet sunucuları tarafından SUT kurallarına aykırı işlemlerin faturalandırıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu hatalı işlemlerden örneklemeye düşüp kesinti yapılmamış olanlarına ait işlem tutarlarının, Kurum mevzuatı doğrultusunda genellemeye tabi tutulması sonucu 2.016.438,22 TL tutarında bir meblağın ilgili sağlık hizmet sunucularının alacaklarından kesilmesi gerektiği halde kesilmediği tespit edilmiştir.

* Sözleşmeli/protokollü sağlık hizmet sunucuları tarafından Kuruma 2013 yılı içerisinde düzenlenen faturalara esas olan işlemler üzerinden gerçekleştirilen inceleme neticesinde tespit edilen bu tarz hatalı işlemlerden örneklemeye düşenlerin Kurum ilgili mevzuatı kapsamında genellenmesi sonucu vakıf üniversiteleri dahil üniversite hastaneleri ile özel hastanelerden toplam 1.432.490,30 TL’nin mahsup edilmediği görüldü.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kamu ihalelerinde yeni düzenleme

Kamu İhale Kurumu (KİK), mal alımı, yapım işleri, hizmet alımı ve danışmanlık hizmet alımı ihaleleriyle ilgili düzenlemeye gitti. Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) mal alımı, yapım işleri, hizm...

TCMB'den rekor döviz alımı

Seçimlerin ardından yüksek faiz kaynaklı yabancı sıcak para girişi ve yerleşiklerin dövizden TL'ye geçişi, kurda sınırlı da olsa düşüşü beraberinde getirdi. TCMB'nin sadece geçen hafta ne...


Bakan Şimşek'ten 'Türk Yatırım Fonu' açıklaması

Türk Yatırım Fonu Guvernörler Kurulu açılışında konuşan Bakan Mehmet Şimşek, "Türk Yatırım Fonu'nu 500 milyon dolar kayıtlı sermaye ile kuruyoruz. Türk Yatırım Fonu hem kamu hem de özel s...

Telefonda rehberlik hizmetleri veren yedi aktif işletmecinin 2023 geliri 63.3 milyon lira

Telefon işletmecilerinin numara veri tabanlarına erişerek elde edilen bilgilerin kullanıcılara ulaştırılmasını içeren hizmet, 118’li numaralarla başladı. Rehberlik hizmetleri kapsamına, i...


Birleşmiş Milletler, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini açıkladı

Birleşmiş Milletler, dünya genelinde ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye yükselttiğini ve Türkiye için büyüme beklentisinin yüzde 3,2 olduğunu açıkladı.

10 soruda kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin merak edilenleri

Milyonlarca kripto yatırımcısını yakından ilgilendiren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. İşte 10 soruda kanun teklifi h...


Rekabet Kurumu'na ödül

Rekabet Kurumu, 2024 yılı Uluslararası Rekabet Ağı (ICN) ve Dünya Bankası tarafından her yıl düzenlenen Rekabet Savunuculuğu Yarışması’nda ödüle layık görüldü.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon nisanda yüzde 2,4 oldu

Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisan ayında yıllık bazda yüzde 2,4 seviyesinde belirlendi.


Işıkhan: SGK'yı emeklilerimize hizmet verecek bir kuruma dönüştürüyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimlerince yazılabileceğini bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güv...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ajda Pekkan'dan Sezen Aksu itirafı

Ünlü sanatçı Ajda Pekkan, gözlerden uzak bir yaşam süren Sezen Aksu ile aynı sahneyi paylaşıp paylaşmayacakları sorusuna yanıt verdi. Pop müziğin süperstarı Ajda Pekkan, 12 Haziran'da ken...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Korkutan rapor: Obeziteden ölümler yüzde 50 artış gösterdi

Yayınlanan büyük ölçekli bir rapora göre, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi obeziteye bağlı hastalıklardan ölen insanların sayısı son 20 yılda yüzde 50 arttı. Türkiye de obezite oranı yüksek ülkeler arasında çıkarak endişe yarattı. 2000 yılında yüksek vücut kitle endeksi, kişinin ömrünü kısaltan 11. önemli risk faktörüydü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR