Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Dijital Kuşak Seçmeni!

06 Mayıs, 2011

İletişim teknolojisi hızla gelişti ve hayatımızın merkezine oturdu. Seçmen profili de yeni nesil seçmenlerle birlikte radikal değişimlere uğramakta.
   Eskinin seçmenleri bir bir dünyamızdan ayrılığından günümüzde ne eski merkez sağdan ne de eski sol ya da sosyal demokrat partilerden bahsedebiliriz. Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. Buna mukabil insanlar hızla değişiyor. Özellikle doksanlı yılların ortasından itibaren genç ve ergen kuşak dünyaya farklı bakmaya ve içinde yaşadığı dünyayı farklı yorumlamaya başladı. İnternet ile birlikte karşımıza yeni bir kuşak çıktı. Bu kuşağın adına İnternet kuşağı dendi… IBM firmasının bir yöneticisinin dediği gibi artık dünya dijital doğanlar ve dijital göçmenler diye ikiye ayrılmakta. 
   Bu iki grubun dışında dijital dünya ile hiçbir bağlantısı olmayan bir kuşak daha var ki bu kuşak en geç yirmi yıl sonra son bulacak ve dünyamız dijital doğanlar kuşağının çoğunlukta olduğu bir zamanı yaşamaya başlayacak. 
2002 Genel Seçiminde dört buçuk milyona yakın genç seçmen sandığa ilk kez gitti.
Yine aynı sayıda genç 2007 Genel Seçiminde sandıkla tanıştı. En son yerel seçimlerde ilk defa oy kullanan kitle dört milyon civarındaydı. 
   Nüfusun yarısının 29 yaşının altında olduğu ve seçmen profili hızlı değişen bir ülkede bırakın elli yıl öncesinin siyasetçilerini on yıl öncesinin siyasetçileri bile bu hızlı değişim karşısında eskiyor. 
Cesur, cüretkâr, umursamaz, özgüveni yüksek, sabırsız ve girişimci ruha sahip olan bu kuşağın politik beklentileri de politikacı algıları da geçmişten çok farklı. 
   On beş yıl sonra Türkiye halkının ve seçmenin çoğunluğunu oluşturacak dijital doğanlar kuşağının yönetimine talip olan politikacıların şimdiden bu değişimi görmeleri ve partilerini buna göre dizayn etmeleri gerekiyor…
***
   Türkiye’de de gençler sandık başına gitmiyor, siyaseti kirlenmiş olarak kabul ediyor ve “yaşlı işi” olarak gördükleri siyasetten ve siyasetçilerden uzak duruyorlar. Dolayısıyla o gençleri kazanmak adına, onlarla aynı dili, aynı ortamları kullanan kafa yapısına sahip siyasetçilere ihtiyaç var. Bu seçimde belki bazı denemelere er veriliyor ama, bu saatten sonra başarılı olabilme şansları var mıdır bilemiyorum…
   Seçmen, gündelik hayatını iyileştirebilecek alternatifler arasından birisine karar vermeye çalışıyor. Seçmenin derdi, hayatının iyileştirilmesidir. Halkın ilgilendiği de bu işleri kimin daha iyi yapacağıdır.
Genel olarak Türkiye’deki seçmenin diğer demokrasilerdeki seçmenden farklı olduğunu söylemek mümkün değildir. Yeryüzünde yaşayan herkes gibi Türkiye’de yaşayan her seçmen de siyasetten sorunlarına çözüm bulmasını istiyor. Hem gündelik, hem güvenlik hem de değerler sorununa.
   Yeni ve güçlü bir siyasi akım, yeni ve umut dolu bir siyasi lider ortalıkta gözükmediği için iktidar partisi yine şanslı gibi görünüyor. Her ne kadar dünyadaki finansal krizin etkileri Türkiye’yi de vurmaya başlamış olsa da henüz kitlesel olarak can yakıcı seviyeye ulaşmadı. Şayet Türkiye’de ekonomik kriz derinleşirse iktidar partisinin durumu da değişebilir. Çünkü seçmen krizin neden geldiğine bakmaz.
   Seçmen krizin arka planını çok düşünmez, sadece cezalandırmayı iyi bilir…



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Barış Arduç o soruya verdiği yanıtla olay oldu

Oyuncu Barış Arduç bir muhabirin "Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur" sorusuna verdiği yanıtla hayranlarını mest etti. 'Deliha' filminin setinde tanışan Barış Arduç il...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR