
Abdül Batur İle Narlıdere Turu
Ege’nin Sesi haber portalı büyümeye devam ediyor. Yayın hayatına yeni başlayan, röportajları kapsayacak Artı Röportaj’ın ilk konuğu Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur oldu.
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, göreve geldiği 1999 yılından bu yana yaptığı plan ve projeleri anlatırken, gelecek dönemlere dair bir nebze de olsa ipuçları verdi. Hayalindeki Narlıdere’yi yaratmak için çalıştıklarını söyleyen Batur, kentsel dönüşüm kapsamında Narlıdere’yi baştan yaratacaklarını da sözlerine ekledi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ilgili ayrıntılara da değinen Batur, daha medeni ve cesur kararların alındığı bir belediye olarak çalışmalarına devam edecek diyerek sözlerini sonlandırdı.
Ege’nin Sesi ekibi olarak Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ile gerçekleştirdiğimiz röportaj:
Fadime Bozkurt: Sayın Batur, Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız? Abdül Batur kimdir?
Abdül Batur: 1957’de Narlıdere’de doğdum. İlk orta öğretimimi Narlıdere’de bitirdim daha sonra lise öğrenimimi Namık Kemal Lisesi’nde tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünde Yüksek öğrenimimi tamamladım. Bundan sonra askerliğimi yaptım döndükten sonra yurt dışında 5 yıl bir çalışma sürecim oldu. Orada şantiye müdürlüğü yaptım. 89 yılında yeniden doğduğumuz yer olan Narlıdere’ye geldim. Narlıdere’de inşaat projelerinde görev aldım. 94 yılında İZBETON Genel Müdürlüğü görevine getirildim. İZBETON İzmir Belediyesinin en aktif şirketlerinden birisidir. Benim orada ilk başladığım dönemde 19 personel bir kamyon bir tane de parke makinesi vardı. Daha sonra burayı bırakıp Narlıdere Belediyesi’ne başkanlık için aday olduğumda 142 parça iş makinesi ve 750 çalışanıyla İzmir’in devasa bir şirketi haline gelmişti. 99 yılında da Narlıdere Belediye başkanı olarak bu güzel göreve geldik.
Doğduğumuz, büyüdüğümüz yere, vatandaşımız bizi belediye başkanı olarak seçti. O yıldan bu yana da Narlıdere Belediye Başkanlığını yürütmeye çalışıyorum.
Fadime Bozkurt:Başkanım, bir Narlıdereli olarak bize kendi gözünüzden bu güzel ilçeyi anlatır mısınız?
Abdül Batur: Narlıdere’ye geçmişten bu güne baktığımızda coğrafyası bakımından; mavi körfeziyle, mandalina bahçeleriyle, otobanın üst kısmındaki yerleşim yeriyle, arka tarafındaki ormanıyla tam ‘Mavi körfez- yeşil İzmir’ sloganına uygun bir yer. 99 yılından sonra eski dokuları yenileme projeleriyle bugün geldiğimiz noktada dışarıdan izleyen arkadaşlarımız; bir çekim merkezi olduğunu, bu çekim merkezi olmasında da altını çizerek söylüyorum imar planlarına ve kentin dinamikliğine, yeşil dokuyu korumakla ilgili yaptığımız çalışmalara borçluyuz diye düşünüyorum.
Fadime Bozkurt: 99 yılında Belediye Başkanı oldunuz, geldiğiniz dönemle daha önceki döneme baktığınızda Narlıdere’de ne gibi değişiklikler oldu?
Abdül Batur: 99 yılında kültür aktivitelerinin yapılabileceği bir ortam yoktu. Sosyal donatı alanları çok zayıf, kültürel aktivitelerinin dışında spor tesislerinin yapılabileceği bir alan yoktu. Şimdi bunların hepsini planladık. Narlıdere’de özellikle gençler, çocuklar, engelliler, pozitif ayrımcılık yapılması gereken vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderebilecekleri özellikle fiziksel mekanların planlamasını gerçekleştirdik. Bu bizim için çok önemliydi. İlk yapıtımız çalışmalardan bir tanesi kültür merkezimizin hayata geçirilmesiydi.
Çünkü Narlıdere’de vatandaşın burada yaşayan insanların gidebilecekleri , kültür faaliyetlerini yürütebilecekleri mekanlar yoktu. Daha sonra spor tesislerini ele aldık. Kapalı spor salonu, futbol sahası, yüzme havuzu gibi spor tesislerinin fiziksel yapılanmasını bitirdik. Gençlerimizin bu mekanlarda spor yapabilmesi için, sportif ve kültürel faaliyetlerini yürütebilecekleri birimler kurduk. Yaklaşık 2 bin 500 sporcumuz yaz kış bu mekanlardan yararlanıyor. Biz daha çok amatör oyuncuları branşlaştırarak profesyonel alanlara yöneltiyoruz. İzmir’de ilk kapalı pazar yerini Narlıdere’de 2 bin yılında biz yaptık. 6 bin metre karelik bir alan içerisinde pazarcı esnafımızın da katkılarıyla Pazar yerimizi açtık. Daha önceki pazarın kurulduğu alanı kent meydanı olarak düzenledik. Ahmet Priştina Demokrasi Meydanı olarak düzenlendi. Narlıdere’de etkinliklerin yapılabileceği bir alan yoktu bu sayede onu tamamladık. Kentler meydanlarıyla kendini gösterirler. Gelecek dönem için meydanla ilgili güzel bir projemiz de var. Kadınlarla ilgili kanun çıkmadan bir kadın Danışma Merkezi kurduk. Buradaki kadınlarımızın korunabilecekleri, problemlerini çözebilecekleri her türlü konuda danışabilecekleri bir kadın merkezi kurduk. 2004 yılında Engelli kardeşlerimiz için de bir engelli merkezi kurduk. Şu anda bütün engellilerin haritası bizde; nerede nasıl bir engellimiz olduğunu biliyoruz. Özellikle zihinsel engelli çocuklarımızın gelişimine katkı sunmak üzere bir merkez oluşturduk. Çocuklar evlerinden alınıyor, merkezimize getiriliyorlar. Onların ve ailelerinin hayata tutunması konusunda her türlü desteği sağlıyoruz. 2004’ten 20013’e kadar Narlıdere Belediyesi olarak özellikle eğitimde fırsat eşitliği bizim için son derece önemli oldu. Herkes üniversiteye girerken kurslara gidiyor ve bu kursların bir maliyeti var. Herkes bu maliyeti karşılayabilecek durumda değildir. Biz burada fırsat eşitliğini sağlamak için 2004 yılından beri yaklaşık 10 bin gencimize dersane imkanı sunduk.
Fadime Bozkurt ile Artı Röportaj (Narlıdere...
Fadime Bozkurt: Ekonomiyi desteklemek adına ne gibi çalışmalar yürüttünüz, istihdam yaratmak için ne gibi çalışmalarınız oldu?
Abdül Batur: Narlıdere’de hiçbir sanayi kuruluşu ve fabrika yoktur. Burada yaşayan vatandaşlarımızın istihdamla ilgili her zaman bir problemi var. 2 yıldır KOSGEB’le yürüttüğümüz bir ortak projemiz var. Her dönem 60 kişi olmak üzere kendi işini kurmak isteyen kadınlarımıza yönelik 100 bin TL.’lik bir çalışma yürütüyoruz. 60 günlük bir seminer çalışmasında bütün arkadaşlarımız projelerini götürdüklerinde KOSGEB’in projesinden yararlanabiliyorlar. Şimdiye kadar 120 bayan arkadaşımız bundan yararlandı.
Fadime Bozkurt:Narlıdere’deki hedefleriniz neydi, bugüne kadar yaptıklarınızla hedeflerinize ulaşabildiniz mi?
Abdül Batur: Narlıdere’de birçok projeyi hayata geçirdik. Ancak Narlıdere’de hizmet bitmeyecek. Belediye olarak yeni projeler yapmak bizim görevimiz. Narlıdere bir barış ilçesidir. Meclis üyesi, il genel meclisi üyesi arkadaşlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle demokratik kitle örgütlerimizle, muhtarlarımızla burası gerçekten sosyal barışın en üst noktada olduğu bir ilçe haline geldi. Benim özellikle mutlu olduğum noktalardan bir tanesi budur. Biz her türlü çalışmamızı meclis üyesi ve sivil toplum örgütlerimizin fikirlerini alarak uyguluyoruz.
Fadime Bozkurt: Önümüzdeki zaman süreci içindeki projeleriniz nelerdir, bize anlatır mısınız?
Abdül Batur: Özellikle seçime bir yıl kala Beyaz Vadi projemiz var. Kentsel dönüşümün olduğu alanda, İkinci İnönü Mahallesi’nde Atıf Bey Deresi’nde vadinin tamamını kapsayan bir proje çalışması yaptık. Yaklaşık bir yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bu alan içerisinde tiyatro, kafeterya, yürüme yolları, spor alanları, çocukların rahatlıkla gezebileceği yerler, kent ormanı yer alacak olan bir projedir. 3 ay içerisinde bu projemizi tamamlayacağız. Bir yıl içinde de buranın yapımını tamamlamış olacağız. İkinci olarak Sahil Evleri’nde Levent Caddesi’nde bir proje çalışmamız var. Buranın daha da özgürleşmesini istiyoruz. Orada kıyı şeridindeki bütün gazinoları yıktık. Orası kıyı şeridinde 35 yıldır bir kangren gibiydi. Esnaf arkadaşlarımızla anlaşarak yaptık bu yıkımı. Oraya güzel bir rekreasyon alanı yapacağız. Bunu Büyükşehir Belediyesi ile beraber yapıyoruz. Hedefimiz sahili tamamen yayalara bırakmak. Şuanda Narlıdere’de en büyük hedefimiz kentsel dönüşümü gerçekleştirmek. Narlıdere Belediyesi olarak hem tecrübemize hem de birikimimize güveniyoruz. Yaptığımız çalışmalar ortada. Vatandaşımızla el ele vererek kentsel dönüşümü Narlıdere’de tamamlamak istiyoruz. Narlıdere’de kentsel dönüşümle ilgili bir modelimizde var. Bunu topluma yanlış yansıttılar, kooperatif kurduğumu söylediler. Biz orada oturan vatandaş kooperatif kuruyor. Biz de vatandaşın hakkını savunuyoruz. Yeni çıkan 6306 sayılı yasa bu vatandaşları yok farz ediyor. 30 yıldır vatandaşlar orada oturuyorlar onları yok sayamazsınız. Biz yaptığımız projelerde başarılı olduysak, oradaki vatandaşı projemizin içine kattığımız için sağlanmıştır.
Fadime Bozkurt: Sayın Batur, aynı zamanda Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanısınız, bu alanda yaptığınız ve yapmakta olduğunuz çalışmalar nelerdir?
Abdül Batur: Kıyı Belediyeler Birliği Çanakkale’den Antalya Murat Paşa’ya kadar bütün kıyıdaki belediyelerin birlikte mücadele noktasında olduğu birliktir. Belediyeler bireysel olarak mücadele ettiklerinde herhangi bir neticeye ulaşamıyorlar. Bizim bu bölgedeki bütün belediyelerin ortak paydada sorunları var. Bu sorunların hükümet nezdinde dile getirilebilmesi, kamuoyuna aktarılabilmesi, belediyelerin gelecekle ilgili beklentilerini çözmeye çalışıyoruz. 99’dan beri belediyeler için çıkan kanunlar belediyelere sorumluluk vermiştir, yapılan her çalışmada bir yük bindirilmiştir ama belediye gelirleri yasası halen çıkmamıştır. Yetki ve sorumluluğu veriyorsanız, bunun yanında belediye gelirleri yasasının da çıkması gerekir. Yıllardan beri bunun mücadelesi içerisindeyiz.
Fadime Bozkurt:Bütünşehir Yasası hakkında ne düşünüyorsunuz bu yasa sizce Türkiye’nin yarar getirir mi?
Abdül Batur: Belde Belediyelerinin kapatılması, yerelde o yörede yaşayan insanların hizmet alabilmesi için belde belediyelerinin kapatılması bize göre çok yanlış. Çünkü ilerde bunun sıkıntısı yaşanacak. Bergama’nın 116 tane köyü var. Buradaki sorunlar Bergama Belediyesi’ne gelecek, belediye bunu Büyükşehir’e aktaracak. Kendi yapabileceği işi yapacak ama yapamadığı işleri Büyükşehir’e yönlendirecek.
Hizmetin yerinde çözümü ortadan kalkmış olacak. Kendisini kültür açısından öne çıkaran belde belediyeleri vardı: örneğin Alaçatı, bugün Türkiye’ye marka olmuş bir belediyedir. Bu belediyenin de mahalleye dönüşmesi, ne kadar yanlış bir karar! Kapatılmasını istemediğimiz beldeler için kıyı belediyeleriyle yaptığımız toplantılar sonucu Bakanlıklara ilettik ancak hiçbir sonuç alamadık. Yerel yönetimlerde bütün belediyelerin isteği yeni çıkan yasa ile yeni sorumluluklar geldi belediyelere Belediye Gelirleri Yasasının bir an önce çıkmasını istiyoruz. Daha önce çok büyük problemlerimiz olan Kamu Kuruluşlarına olan borçlarımızın yapılanmasıyla ilgili çok uğraşmıştık. Onlar belirli bir düzene girdi. Şimdi yeni bir Kıyı Kanunu çıkıyor, orada bizimde görüşlerimiz alınması konusunda bütün belediye başkanlarımızla görüşlerimizi bildiriyoruz. Kıyı Ege Belediyeler Birliği hukuki açıdan veya sosyal açıdan bize müracaat eden bütün üye belediyelerimize her türlü yardımı yapan, yanlarında olan bir birliktir. Yönetmeliklerle ilgili her gün yeni bir yasa çıkıyor. Hem belediye başkanlarımızı hem de belediye çalışanlarımızı seminerlerle bilgilendiriyoruz ve güçlendiriyoruz.
Fadime Bozkurt: Son olarak söylemek istediğiniz, duyurmak istediğiniz bir mesajınız var mı?
Abdül Batur: Narlıdere olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bütün vatandaşlarımız bundan önce çok büyük destekler vermişti. Biz de o desteklere layık olmaya çalışıyoruz. Aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Biz hizmet üretmeye, sıkıntılarını bize ileten vatandaşlarımızın sıkıntılarını atlatma noktasında yardım etmeye çalışıyoruz. Çöp toplama konteynırlarını yavaş yavaş kaldırıyoruz. Narlıdere daha yaşanılır, daha medeni ve cesur kararların alındığı bir belediye olarak çalışmalarına devam edecek.
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Erçetin ile Soyman arasında selfie krizi
Safiye Soyman, geçtiğimiz günlerde Atatürk Havalimanı’nda Candan Erçetin’le karşılaştı. İkilinin arasında tatsız bir olay yaşandı. Ünlü şarkıcı, bu olayı ertesi gün şöyle anlattı:
O oyuncu köye yerleşti
Ünlü oyuncu Aslı Tandoğan, İstanbul'un stresinden uzaklaşmak için İstanbul'a yakın ama dingin bir köy yaşamını seçti. Aslı Tandoğan, All dergisinin ağustos sayısı için objektif karşısına ...
Bakın plajda kim varmış!
Yıllar gelip geçiyor ama o hala bikini giymeye devam ediyor... 58 yaşındaki Sharon Stone, önceki gün bir arkadaşıyla birlikte gittiği plajda tüm dikkatleri üzerinde topladı. Leopar desenl...
İrem Derici gibi olmayın
Şu sıralar hem şarkılarıyla, hem de Selami Şahin’in oğlu Lider Şahin’le yaşadığı aşkla gündemden düşmeyen İrem Derici, kendisini ti’ye alan bir paylaşım yaptı. Geçtiğimiz yıl ‘3 Adam’ adl...
O eski halinden eser yok şimdi!
Ünlü Şarkıcı Hadise, kendisi ve ailesinin işletmecisi olduğu Bodrum'daki plajda bayram eğlenceleri dolu dolu geçerken haftasonu da hız kesmedi. İzlediği şovda Rober Hatemo sahne alırken ü...
Gülşen: Kadınlık onuruma saldırdılar
GÜLŞEN ‘Dan Dan’ şarkısının klibi için RTÜK’ün kanallara verdiği ceza için dün sert bir yanıt kaleme aldı. GÜLŞEN ‘Dan Dan’ şarkısının klibi için RTÜK’ün kanallara verdiği ceza için dün s...
Çocukları Levent Kırca'nın mirasını reddetti
Geçtiğimiz sene vefat eden Levent Kırca’nın Oya Başar’dan olan oğlu Umut Kırca ile kızı Ayşe Kırca, babalarının mirasını reddetmek için dava açtı. Kardeşlerin talebini kabul eden mahkeme,...
Nihat Doğan'dan Özgecan'ın ailesine ziyaret
Özgecan'ın vefatından sonra attığı tweetle dikkat çeken Nihat Doğan, Aslan ailesini ziyaret etti. Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın evine gitmek üzere bindiği minibüsün şoförü tarafın...
Tatilciler Demir Demirkan ile coştu
Demirkan'a konserinde gitarist Levent Candaş da eşlik etti. BODRUM'da bir barda sahne alan rockçı Demir Demirkan, sevilen parçalarıyla hayranlarını coşturdu. Rock müzik şarkıcı ve besteci...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Aybüke Pusat 'Teşkilat' Dizisinin Kadrosundan Çıkarıldı
'Ekonomik boykot' çağrılarına destek paylaşımında bulunan oyuncu Aybüke Pusat, TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinin kadrosundan çıkarıldı. Öğrencilerin başlattığı 'ekonomik boykot' kampan...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Bu ucuz yiyecek kanser riskini azaltıyor...
Bağırsak kanseri riskini azaltmak için pahalı gıda takviyelerine gerek yok. Uzmanlar, beslenmeye ekleyeceğiniz ucuz bir gıda maddesinin, kanserle mücadelede önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çekiyor. İşte kanser riskini düşüren o basit ama etkili yiyecek...
Yorumlar