
Nutella kansere yol açıyor mu?
Çikolata severler Nutella'nın kanserojen madde içerdiğine dair haberlerin yayınlanması üzerine büyük şok yaşadı. Konu ile ilgili Ferrero Türkiye'den yapılan açıklamada ise "Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte" denildi.
Dünya basınında “Nutella’nın kanser yapan rafine palmiye yağı içerdiğine” dair haberlerin yayınlanması üzerine büyük bir tartışma başladı. İngiliz Independent gazetesi de konuya ışık tutarak, “Nutella gerçekten kanser riski taşıyor mu yoksa insanlar aşırı tepki mi veriyor” sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor.
Mayıs ayında İtalya’nın en büyük süpermarket zinciri Coop, kendi ürettiği 200’e yakın malın satışını durdurdu. Bu ürünler arasında Nutella yoktu ama palmiye yağı içeren ürünlerin pek çoğu geri çekildi. Bu hamlenin arkasında ise Avrupa Gıda Güvenliği Otoristesi’nin (EFSA) rafine palmiye yağının kanserojen olduğuna dair yayınladığı rapor yatıyordu.
PALMİYE YAĞI HANGİ GIDALARDA KULLANILIYOR?
İşlenmiş palmiye yağı, kalıp çikolata, dondurma, sandviç ekmeği gibi çok çeşitli binlerce gıdada yaygın olarak kullanılan bir yağ türü. EFSA bu maddenin özellikle bebek mamalarında kullanılmasından ötürü büyük bir endişeye sahip.
Ferrero markasının, İtalya’nın simgesi haline gelen çikolatalı fındık ezmesi ürünü Nutella’nın bu konunun merkeze oturması ile şirketin satışları yüzde üç düştü.
Şirket bu nedenle televizyon ve gazetelerde yayınlanan bir reklam kampanyası başlattı. Gazetenin haberinde, kampanyayla insanlara ürününün tamamen güvenli olduğunu anlatmaya çalışan Ferrero’nun bu hamlesinin geri teptiği ifade ediliyor.
PALMİYE YAĞI NEDEN KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR?
EFSA tarafından yapılan çalışmaya göre bitkisel yağların pek çoğunun içeriğinde bulunan maddeler kanserojen özellik taşıyor. Ancak palmiye yağı bunların içinde en yüksek riske sahip.
Saf haldeki yağ kanser riski taşımıyor, ancak palmiye yağı 200 derece gibi yüksek ısılarda rafine edildiği anda kanserojen özelliğe sahip oluyorlar. Isıtma işlemi glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin tüketimi de kansere sebep olduğu düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.
Palmiye yağı yoğun kokusu ve turuncu rengini kaybetmesi için yüksek ısıya tabii tutuluyor.
ÜRETİCİLER NEDEN DAHA GÜVENLİ YAĞLAR KULLANMIYOR?
Bunun çok basit bir cevabı var: Para. Örneğin ayçiçeği ya da kanola yağı rahatlıkla palmiye yağının yerini alabilir ancak üreticilere maliyeti daha yüksek.
Reuters tarafından yapılan hesaba göre, palmiye yağını kullanmayı bırakması gerekirse Ferrero her yıl 22 milyon dolar daha fazla para harcamak zorunda kalacak.
RİSKİ AZALTMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?
Gazete bunun cevabını da basitçe, rafine palmiye yağı içeren ürünlerin tüketimini azaltmak olarak veriyor.
EFSA’nın çalışmasına göre palmiye yağı içeren ürünlerin başında hamur işleri, kekler ve margarinler geliyor. Benzer şekilde pek çok çikolata üreticisi de palmiye yağını sıklıkla kullanıyor.
NUTELLA’DAN AÇIKLAMA VAR
Konu ile ilgili Ferrero Türkiye’den ise yazılı bir açıklama geldi. “Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte” denilen açıklamanın devamında şöyle denildi: ” Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun (EFSA), 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha tehlikeli olduğunu açıklamasının ardından, İtalya’da palmiye yağı içeren Nutella kavanozlarının raflardan inmeye başladığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte ve EFSA'nın açıklamaları Nutella'ya yönelik değildir. Ayrıca Nutella hiçbir ülkede raflardan indirilmemiştir. İtalyan süpermarket zinciri ‘Coop' kendi markasını raflardan çekmiştir.
Hem Türkiye hem de Dünya'da gıda ürünlerinde kullanılabilecek bitkisel yağ çeşitleri yasal mevzuatlar ile belirlenmiştir. Palm yağı bu anlamda Avrupa Birliği mevzuatlarına da uygun olarak çikolatalar, kekler,bisküviler, dondurmalar, cipsler gibi pek çok farklı ürün grubunda ülkemizde de kullanılmaktadır.
EFSA'nın raporu, çok sayıda gıda ürünü ve yağlar üzerindeki kontaminantlara yönelik analizleri içermektedir. Hazırlanan raporda, kontaminantların varlığının, kullanılan sıvı ve katı yağların yanı sıra, bunların maruz kaldığı işlemlerle ilgili olduğunu da bildirmiştir. EFSA'nın raporu Nutella'ya yönelik değildir. Ferrero olarak tüm ürünlerimizin güvenli olduğu hususunu bir kez daha vurgular ve Nutella'nın İtalya başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın dört bir yanında satışlarına düzenli olarak devam ettiğini belirtiriz.”
HER YIL 365 BİN TON NUTELLA ÜRETİLİYOR
— 1946 yılında kurulan Ferrero Nutella’yı ilk kez 1964’te piyasaya sürdü.
— 38 şirketi, 18 fabrikası ve 21 bin 500 çalışanı bulunan Ferrero her yıl 365 bin ton Nutella üretiyor.
— Nutella, dünyaki fındık rezervlerinin yüzde 25'ini kullanıyor.
— Fındık ihtiyacının yüzde 90’ını Türkiye’den karşılayan İtalyan devi 19’uncu fabrikasını Türkiye’de Manisa’da kurdu.
/SÖZCÜ
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Uzmanı uyardı: Solunum yolu enfeksiyonu sonrası kalp gribi riski
Üst solunum yolu enfeksiyonlarını atlatan kişilerde sessizce ilerleyen kalp gribi tehlikesi! Göğsünde ağrıyla hastaneye başvuran genç, kalp gribi teşhisiyle karşılaştı. Uzmanlar uyarıyor:...
Bunamak istemeyen bu aşıyı oluyor
Zona aşısı olan yaşlı bireylerin demansa yakalanma riskinin yüzde 20 azaldığı ortaya çıktı. ABD'de yapılan en son araştırmaya göre, zona aşısı olan bireylerde olmayanlara kıyasla demansa ...
'Bir günde dört mevsim yaşamak kronik gribe yol açıyor'
İklim değişikliğinin etkileri sağlığımızı tehdit ediyor! Uzmanlar, hava sıcaklıklarının ani değişiminin bağışıklık sistemini zayıflatarak grip gibi hastalıkları yılın her döneminde yaygın...
Bu ucuz yiyecek kanser riskini azaltıyor...
Bağırsak kanseri riskini azaltmak için pahalı gıda takviyelerine gerek yok. Uzmanlar, beslenmeye ekleyeceğiniz ucuz bir gıda maddesinin, kanserle mücadelede önemli bir rol oynayabileceğin...
Tansiyon ölçümünde bu detaya dikkat...
Kol ve bacak tansiyonu arasındaki fark, kalp krizi ve felç riskine yol açabilen periferik damar hastalıklarının erken belirtisi olabilir. Uzmanlar, bu farkın düzenli olarak ölçülmesi gere...
Gençleri tehdit ediyor: Akciğer sönmesi hızla yayılıyor
Pnömotoraks, yani halk arasında bilinen adıyla akciğer sönmesi, özellikle genç bireylerde, sigara içenlerde ve uzun boylu, zayıf erkeklerde sık görülüyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. ...
Kalbi tıkır tıkır çalıştırıyor: Dikeniyle beraber yeniyor
Türkiye'nin birçok bölgesinde çilek hasat ediliyor. Bu yıl bol ve kaliteli bir ürün bekleyen üreticiler taze çileklerin sağlık üzerindeki faydalarını vurguluyor. Bağışıklığı güçlendiren, ...
Yorgunluk ve bağışıklık düşüklüğünüzün sebebi bu olabilir!
Gün içinde sürekli halsiz ve odaklanmakta zorlanıyor musunuz? Sebebi sandığınızdan daha basit olabilir. Uzmanlar, vitamin ve mineral eksikliklerinin birçok kronik hastalığın temelinde yat...
Kadınların kalbi farklı mı atıyor?
Kalp sağlığı kadınlar için de erkekler içinde önemlidir ancak kadınların kalp sağlığı, erkeklerinkinden daha farklı dinamiklerle şekilleniyor. Peki, kadınların kalbi farklı mı atıyor? Kad...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Hadise'den kadın cinayetlerine isyan: Ölmek istemiyoruz! Duyan var mı?
Şarkıcı Hadise, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çekerek sosyal medya hesabından isyan etti: “Korkması gereken kadınlar değil, failler.” Ünlü sanatçı, “Her kadın güvend...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Uzmanı uyardı: Solunum yolu enfeksiyonu sonrası kalp gribi riski
Üst solunum yolu enfeksiyonlarını atlatan kişilerde sessizce ilerleyen kalp gribi tehlikesi! Göğsünde ağrıyla hastaneye başvuran genç, kalp gribi teşhisiyle karşılaştı. Uzmanlar uyarıyor: Genç ölümlerin ardında bu hastalık olabilir. Boğaz ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve kırıklık gibi genel belirtilerle üst solunum yolu rahatsızlığı geçirenler, bir süre sonra kalp batması, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtilerle hastanelere başvuruyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.