- Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı tekrar masaya gelebilir
- İşte Ajda Pekkan'ın enerjisinin sırrı
- Kilisede izdiham çıktı: 10 kişi öldü
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP, millilikten ve yerlilikten giderek uzaklaşıyor
- Meclis'teki 12 Günlük Maratonun Karnesi: İşte Bütçe Görüşmelerine Damga Vuran Anlar ve En Çok Konuşulanlar
Uzmanlar uyardı: Çocukların yanında bunu yapmayın
Uzmanlar, ebeveynleri çocukların yanında elektronik sigara kullanmamaları konusunda uyarıyor çünkü yapılan bir araştırma, çıkan buharı solumanın kanserle bağlantılı kimyasalların birikmesine neden olduğunu tespit etti.
Yeni bir çalışma, düzenli olarak elektronik sigaraya maruz kalan 12 yaşın altı çocukların, e-sigara buharındaki kimyasallara tepki olarak vücutta üretilen metabolit seviyelerinin daha yüksek olduğunu buldu.
Bu kimyasallar vücutta iltihaba neden olabilir ve diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklarla bağlantılı hücresel hasara yol açabilir.
ABD'deki Emory Üniversitesi'nde doçent ve çalışmanın başyazarı Jeannie Rodriguez, "Sigara içen birçok kişi, kendileri ve çevredekiler için daha güvenli olduğunu düşünerek e-sigara kullanmaya başladı."
"Ancak elektronik sigarada kullanılan sıvılarda sizin ve soluduğunuz buhara maruz kalan önemsediğiniz kişiler için tehlikeli olan kimyasallar vardır." dedi.
PASİF İÇİCİLİĞİN RİSKLERİ DEĞERLENDİRİLDİ
Araştırmacılar, ebeveynleri her gün elektronik sigara kullanan 4 ila 12 yaş arası bir grup çocuğu, aynı yaştaki ebeveynleri elektronik sigara veya sigara kullanmayan bir grup çocukla karşılaştırdı.
Pasif sigara içmenin risklerini değerlendirmek için çocukların kanları alındı. Ekip ayrıca çocukların hangi kimyasallara maruz kaldıklarını belirlemek için tükürük ve nefeslerini de test etti.
Ebeveynleri her gün elektronik sigara kullanan çocuklarda, e-sigaralarda bulunan kimyasallara maruz kaldıktan sonra vücutta oluşan metabolit veya molekül seviyelerinde artış görüldü.
Araştırmacılar, bunların vücuttaki dopamin seviyelerini atabileceğini ve oksidatif stres nedeniyle hücre hasarına neden olabileceğini söyledi.
19 ebeveynden 11'i elektronik sigaranın küçük bir sağlık tehlikesi olduğuna veya hiç sağlık tehlikesi oluşturmadığına inanıyordu ve 22 ebeveynden 12'si elektronik sigara buharına maruz kalmanın çocuklara zararlı olup olmadığını bilmiyordu.
SAĞLIĞA ETKİLERİ HENÜZ TAM OLARAK BİLİNMİYOR
Bazı doktorlar, elektronik sigarayla nikotin içmenin, sigarayla içmekten yaklaşık yüzde 90 veya 95 daha az zararlı olduğunu iddia etse de, geri kalan etkilerin ne kadar zararlı olduğu hala tam olarak anlaşılmış değil.
Başlangıçta geleneksel sigarayı bırakmanın bir yolu olarak pazarlanan çalışmalar, e-sigaranın içindeki 7.000'den fazla kimyasalın karışımını öne sürerek cihazların tehlikesiz olmadığını öne sürmeye başlıyor.
İnsanlar ayrıca cihazları günde yüzlerce kez içine çekerek kanser ve akciğerlerdeki yüksek düzeyde iltihaplanma gibi organlara zarar verebilecek durumların riskini artırabiliyor.
Lise öğrencilerinin yaklaşık onda biri artık e-sigara kullanıyor ve birçoğu markalardaki meyveli tatlar ve gençlere yönelik reklamlar sayesinde bu alışkanlığa kapılıyor. Rakamlara göre kullanan gençlerin yarısı bağımlı hale geliyor.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Beyin çüremesi nasıl önlenebilir?
Bugünlerde sıkça gündeme gelen “beyin çürümesi’’ ifadesi sosyal medya bağımlılığının beyin sağlığı için ne kadar zararlı olduğunu gözler önüne serdi. Prof. Dr. Uludüz, her yaş grubunu etk...
Uyurken hayati tehlike: Uyku apnesi kalbinizi nasıl etkiliyor?
Uyku apnesi, solunumun uyku sırasında durmasıyla karakterize bir bozukluk olup, tedavi edilmediğinde kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Doç. Dr...
Bu sessiz tehdit gözlerinizi kaybetmenize neden olabilir!
Göz tansiyonu olarak bilinen glokom, erken teşhis edilmediğinde geri dönüşü olmayan görme kaybına yol açabilir. Prof. Dr. Tamer Takmaz, bu hastalıktan korunmanın yollarını açıkladı. Göz H...
Sabah kahvesi içmeden önce bir kez daha düşünün
Uyandığınızda hemen bir fincan kahveye uzanıyorsanız, dikkatli olmanız gerekebilir. Özellikle kötü bir gece uykusunun ardından kahveye sarılmak, sandığınız kadar iyi bir fikir olmayabilir...
Kadınlar mı yoksa erkekler mi daha çok ağrı hisseder?
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Çınar, ağrı eşiğini belirleyen en önemli faktörün genetik yapı olduğunu belirtti. Erkekler ve kadınlar arasındaki ağrı eşik farkına d...
Kalp sağlığın sessiz tehlikesi: Demir eksikliği
Kalp yetmezliği hastaları için yeni bir umut! Uzmanlar, demir eksikliğinin kalp yetmezliğinde ölüm riskini artırdığını ve tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'de 1,5 milyon kal...
Bilim insanlarından 'ayna' uyarısı: Araştırmaları durdurun!
Uzmanlar, doğada bulunan moleküllerin ayna görüntülerinden oluşturulan ayna bakterilerin insanları, hayvanları ve bitkileri ölümcül enfeksiyon riskine sokabileceği konusunda uyarıyor. Bu ...
Neden en az 7 saat uyumalıyız
Uykusuzluk günümüzün en ciddi sağlık sorunlarından biri… Geç yatıp, güne 4-5 saatlik uykuyla başlayanların sayısı giderek artıyor. Ancak yetişkinlerin günde en az 7 saat uyumaları gerekti...
Bu hata yüzünden kışın hasta oluyorsunuz!
Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve viral enfeksiyonlardan korunmak için egzersizi ihmal etmeyin. Prof. Dr. Tuna Demirdal, günde 20-45 dakika tempolu yürüyüş yapmanın ve sı...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Lucas Torreira'dan ayrılık sorusuna sert yanıt
Evlenecekleri konuşulan Devrim Özkan ve Lucas Torreira geçen hafta birbirlerini takipten çıkmıştı. Torreira, ayrılık iddiaları hakkında gelen sorulara sert yanıt verdi. Oyuncu Devrim Özka...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Beyin çüremesi nasıl önlenebilir?
Bugünlerde sıkça gündeme gelen “beyin çürümesi’’ ifadesi sosyal medya bağımlılığının beyin sağlığı için ne kadar zararlı olduğunu gözler önüne serdi. Prof. Dr. Uludüz, her yaş grubunu etkileyen işte bu sorunla ilgili önemli bilgiler verdi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.