Yukarı
401826

MHP işaret fişeğini yaktı: 'Elektronik seçim şart, yasa yapılmalı'

14 Nisan 2024 09:09

Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları sürdürülen elektronik oylama sistemlerine geçiş için gerekli yasal çalışmaların ilk sinyalini MHP verdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 siyasi partinin 1 il ve 21 ilçede seçimin iptali, oyların yeniden sayımı ve mazbatanın iptaline yönelik başvurularını reddetti.

Bu illerden biri MHP'nin olağanüstü itiraz yaptığı Kütahya'ydı. 31 Mart yerel seçiminde CHP'nin Kütahya adayı Eyüp Kahveci 40 bin 712 (yüzde 29,69) oyla seçimi kazanmıştı. MHP adayı Alim Işık ise 40 bin 110 (yüzde 29,25) oyla ikinci olmuştu.

MHP 'şart' dedi, Meclis'e işaret etti

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, YSK'nin partisinin seçiminin iptal edilmesi başvurusunu reddetmesini eleştirdi.

Seçimlerin elektronik sistemle yapılması çağrısında bulunan Yıldız, "Tüm bu tartışmalara son vermek için, elektronik seçim sistemine geçilmesi şarttır. Yasal düzenleme geciktirilmeden yapılmalıdır" dedi.

MHP'nin çağrısı elektronik seçim sistemine yönelik ilk adım değil.

YSK Başkanı Ahmet Yener, geçtiğimiz yıl genel seçimlerin ardından "bir ya da iki seçim sonra" elektronik oylamaya geçmenin şart olduğunu söylemiş, yerel seçimler sonrasına işaret etmişti.

YSK'nin çıkışı ve MHP'nin çağrısı, önümüzdeki süreçte elektronik seçim sistemine ilişkin teknik ve hukuki altyapı çalışmalarının başlatılacağının sinyalini veriyor.

Çalışmalar geçen yıl başladı

Ahmet Yener'in geçtiğimiz yılki açıklamasının ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler, Hukuk ve Mühendislik Fakülteleri ile YSK'den uzmanlardan oluşan çalışma grubu oluşturmuştu.

Bu grubun, yurt dışındaki elektronik oylama örneklerini inceleyerek, bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıklar yaptığı biliniyor.

YSK tarafından yürütülen süreçte uygulamanın ilk olarak meslek örgütleri, kooperatifler, üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kullanılması planlanıyor.

İlk adım hukuki altyapı olacak

Ancak Türkiye'de hukuki altyapı, elektronik seçim sisteminin kullanılabilmesine olanak vermiyor.

Türkiye'de elektronik oylama, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun gereği, sadece yurt dışındaki seçmenler için kullanılabiliyor. Yasada bu konuda düzenleme var ancak bugüne kadar elektronik oylama yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler için henüz uygulanmadı.

Bunun dışında, yurt içinde, milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareleri seçimleri için elektronik oylama ile oy kullanmaya imkan veren bir yasal düzenleme bulunmuyor.

Elektronik oylama güvenli mi?

Elektronik oylama seçim güvenliğine ilişkin soruları da beraberinde getiriyor. 

Elektronik oy vermenin iki yöntemi bulunuyor. Bunlardan biri dijital oy verme makinelerine dayalı sistemler diğeriyse internet üzerindeki bir sistem aracılığıyla oy verilen sistemler.

Her iki sistemde siber saldırılara açık. Yazılıma ve donanıma yasa dışı müdahaleler yapılabilir, verinin merkeze iletimi sırasında yönetici erişimini kötüye kullanabilir, yazılım geliştiren firmalar da buna imkan sağlayabilir.

İnternet üzerinden yapılacak seçim, birçok yurttaşın gizli oy kullanabilmesini engelleyebilir. Sandık görevlilerinin olmadığı bir ortam seçim hilelerini olanaklı kılıyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kurtulmuş'tan Kazak ve Rus Mevkidaşlarına Taziye Telefonu

Azerbaycan Hava Yolları'na ait uçağının Azerbaycan'da düşmesinin ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya ve Kazakistan Meclis Başkanlarına taziye dileklerini iletti. Azerbaycan Hav...

Sıla Bebeğin Ölümüne İlişkin Dava Ertelendi

Tekirdağ'da cinsel istismar ve darp nedeniyle kaldırıldığı hastanede 1 ay sonra hayatını kaybeden Sıla Yeniçeri'nin (2) ölümüyle ilgili 4'ü tutuklu, 5 sanığın yargılandığı davanın ilk dur...


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 6 Kreş daha açtı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Esenler, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Kartal, Pendik ve Sancaktepe’de hizmete alınan 6 kreşin toplu açılışında açıklamalarda bulundu...

Nasuh Mahruki'nin yargılandığı davada yeni gelişme!

AKUT’un kurucu genel başkanı Nasuh Mahruki'nin 3 yıl hapis cezasıyla yargılandığı dava ertelendi. Arama Kurtarma Derneği (AKUT) eski başkanı Nasuh Mahruki'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Ba...


11 kişinin öldüğü Balikesir'deki patlamanın görüntüleri ortaya çıktı

Balıkesir'in Karesi ilçesindeki mühimmat fabrikasında meydana gelen, 11 çalışanın öldüğü, 7 kişinin yaralandığı patlama anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Bölgedeki...

MSB açıkladı: Teğmenlerle ilgili dosya 16 Ocak'ta görüşülecek

MSB, mezuniyet töreninde kılıçlı yemin eden ve 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı atan genç teğmenler ile ilgili dosyanın görüşüleceği Yüksek Disiplin Kurulu'nun (YDK) toplantısının ...


Gelecek Partisi'den AKP'ye geçen Yamalı'dan olay çıkış!

Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun "AKP'den kopmadım" sözlerinin etkisi sürerken dün rozetini Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taktığı Yamalı, partisini...

Avrupa'nın kapısından dönen tarım ürünleri Türkiye'de mi satılıyor?

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, Avrupa'ya ihraç edilmek istenen tarım ürünlerinin pestisit kalıntıları nedeniyle gümrük kapılarından dönmesini Meclis gündemine taşıdı. Demir, "Avrupa...


Sıla bebek için adalet günü: Katil zanlıları ilk kez hakim karşısında

Tekirdağ'da cinsel istismara uğrayan ve darp nedeniyle ölen 2 yaşındaki Sıla bebeğin katil zanlıları bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Duruşma kapalı görülecek. Tekirdağ'da, cinsel i...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yasemin Allen evde kraliyet pitonu besliyor

Suna Yıldızoğlu'nun kendisi gibi oyuncu olan kızı Yasemin Allen, konuk olduğu bir programda özel hayatına dair samimi açıklamalarda bulundu. "Annemin isminin bir sorumluluğu vardı" diyere...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Mide kanserinin en önemli nedenlerinden biri: 'Helicobacter pylori'

Mide kanserinin en önemli nedenlerinden birinin Helicobacter pylori olduğunu ve dünya genelinde milyonlarca kişinin midesinde fark edilmeden sessizce yaşadığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, Dünya Sağlık Örgütü'nün de yaklaşımının değiştiğine işaret etti.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR