Yukarı
401969

NYT'nin 'Gazze' yönergesi ortaya çıktı: 'İsrail'in yaptıklarına soykırım, işgal demeyelim'

17 Nisan 2024 09:28

New York Times'ın muhabirlerine Gazze'deki savaşa ilişkin yönerge gönderdiği ortaya çıktı. Yönergede, "tarafsız olmak" adına "soykırım" ve "etnik temizlik" gibi ifadelerin kullanılmaması istendi.

ABD'li New York Times (NYT) gazetesinin, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşı haber yapan gazetecilere, "soykırım" ve "etnik temizlik" ifadelerinin kullanımını kısıtlamaları ve Filistin topraklarını tanımlarken "işgal altındaki bölge" ifadesini kullanmaktan "kaçınmaları" yönünde talimat verdiği ortaya çıktı.

The Intercept sitesinin ortaya çıkardığı iç yönergeye göre, gazete tarafından muhabirlere, "çok nadir durumlar dışında" Filistin kelimesini kullanmamaları ve İsrail-Arap savaşları sırasında Filistin'in diğer bölgelerinden sürülen insanların Gazze'de yerleştiği bölgeler için "mülteci kampları" terimini kullanmamaları yönünde talimat da veriliyor. 

Söz konusu yönergenin, gazetenin matbaa editörü Susan Wessling, uluslararası editör Philip Pan ve yardımcıları tarafından yazıldığı kaydedildi.

Yönergede, bu talimatların, Gazze savaşıyla ilgili habercilik faaliyetlerinde "objektif gazetecilik ilkelerinin sürdürülmesine" yönelik bir taslak olduğu öne sürülüyor.

İlk olarak Kasım ayında NYT muhabirlerine dağıtılan yönergenin takip eden aylarda düzenli olarak güncellendiği öğrenildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan NYT sözcüsü Charlie Stadtlander, "haberlerin aktarılış şeklinin doğruluğunu, tutarlılığını ve inceliklerini sağlamak" adına bu tür kılavuzların yayınlanmasının standart bir uygulama olduğunu öne sürdü. Stadtlander, "Bunun gibi karmaşık olaylar da dahil olmak üzere tüm haberlerimizde dil seçimlerimizin izleyicilerimiz için hassas, güncel ve net olmasını sağlamaya özen gösteriyoruz" dedi.

Muhabirlerden yönetime tepki

Diğer yandan, 7 Ekim saldırılarının ve İsrail'in Gazze'ye dönük harekatının başlamasının hemen ardından, haber odasında gazetenin haberleriyle ilgili gerginlikler yaşanmaya başladığı ileri sürüldü. Bazı muhabirlerin, gazetenin İsrail'in olaylara ilişkin anlatımı konusunda "yoldan çıktığına" ve haberde standartları bile uygulamadığına inandıklarını söyledikleri aktarıldı. Slack ve benzer diğer platformların sohbet gruplarında bu tartışmaların alevlenmeye başladığı öne sürüldü.

İddiaya göre, gazetenin Kudüs bürosunun yönettiği, 90 muhabir ve editörün de dahil olduğu WhatsApp grubunda, muhabirler arasındaki tartışmalar da o kadar yoğunlaştı ki, uluslararası editör Pan gruba müdahale etmek zorunda kaldı.

Whatsapp ve Slack gruplarında tartışılan konular arasında İsrail'in El Şifa Hastanesi'ne yönelik saldırıları, sivil ölümlerine ilişkin istatistikler, İsrail'in soykırım yaptığı iddiaları ve ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail hükümetinin doğrulanmamış iddialarını gerçekmiş gibi yansıtmasının bulunduğu kaydedildi.

'Kışkırtıcı' olarak tanımlanan ifadeler İsrail lehine defalarca kullanıldı

The Intercept sitesinin aktardığına göre, gazetenin yönergesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Çatışmanın doğası her tarafta kışkırtıcı dil ve kışkırtıcı suçlamalara yol açtı. Alıntılarda bile bu tür bir dil kullanmama konusunda çok dikkatli olmalıyız. Amacımız açık, doğru bilgiler sunmaktır ve hararetli dil çoğu zaman gerçeği açıklamak yerine karartabilir.

“'Katliam', 'kıyım' ve 'kırım' gibi kelimeler çoğu zaman bilgiden çok duyguyu ifade eder. Bunları kullanmadan önce iyice düşünün. Bu kelimeleri neden başka bir olayda kullanmadığımızı açıklayabilir miyiz? Her zaman olduğu gibi açıklığa ve kesinliğe odaklanmalıyız; bir etiket kullanmak yerine ne olduğunu anlatmalıyız.”

Diğer yandan, NYT'nin Gazze savaşıyla ilgili haberlerinde "karşılıklı cinayetleri tanımlamak için kışkırtıcı bir dil kullanmama" çağrılarına karşın, İsraillilere yönelik saldırılarını tanımlamak için kaçınma çağrısı yaptığı ifadeleri defalarca kullanıldığı tespit edildi. Bu ifadelerin İsrail'in Filistinlilere yönelik geniş çaplı katliamları sırasında hiç kullanılmadığına dikkat çekildi.

Ocak ayında, New York Times, Washington Post ve Los Angeles Times gibi ABD'li gazetelerin 7 Ekim'den 24 Kasım'a kadar yaptığı haberlerin bir analizini yayınlayan The Intercept, bu gazetelerin “katliam”, “kıyım” ve “korkunç” gibi terimleri İsrail saldırılarında öldürülen Filistinli siviller yerine neredeyse yalnızca Filistinliler tarafından öldürülen İsrailli siviller için kullandığını ortaya koydu.

Analiz, 24 Kasım itibarıyla New York Times'ın İsraillilerin ölümlerini 53 kez, Filistinlilerin ölümlerini ise yalnızca bir kez "katliam" olarak tanımladığını ortaya çıkardı. İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 15 bin civarına çıktığı tarihte ise bu oran 22'ye 1 olarak kaldı.

SOL HABER



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Rusya'da eski Savunma Bakan Yardımcısı gözaltına alındı!

Rus istihbaratı FSB'den yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı ve Soruşturma Komitesi ile yapılan çalışma sonucunda, yolsuzlukla ilgili bir ceza davası kapsamında eski Rusya Savunma Bakan...

Hamas'tan ABD'ye çağrı... "ABD, Netanyahu'ya baskı yapmalı"

Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun esir takası anlaşmasının defalarca bozulmasının sorumlusu olduğunu belirterek ABD'ye Netanyahu'ya Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları durdur...


Suriye basını: Moskova'da olası Erdoğan-Esad görüşmesi ele alınmadı

usya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın önceki gün Moskova’da yaptığı görüşmeyle ilgili Suriye basınından dikkat çeken bir haber geldi. Reuters haber aj...

ABD’de listeria paniği: Binlerce kilo et toplatılıyor

FSIS’in bugünkü duyurusunda hastalığa yol açan patojenik bakteri türü Listeria monocytogenes bulaştığı için et şarküteri ürünlerinin piyasadan toplatılmaya başlandığını açıklayarak “Sorun...


Dünya alarma geçti! Kabus geri döndü... 'En bulaşıcı varyant' hızla yayılıyor

ABD başta olmak üzere birçok yerde Covid-19'un iki yeni varyantı hızla yayılıyor. Uzmanlar KP.3 ve KP.3.1.1 virüsleri için bu güne kadar görünen en bulaşıcı varyantlar olduğu söylüyor. AB...

Sessizliği dikkat çekmişti... Kamala Harris'e en büyük destek geldi

Joe Biden'ın ABD başkanlık yarışından çekilmesi sonrasında Demokratların adayı olan Kamala Harris'e en önemli destek sonunda geldi. Joe Biden'ın ABD başkanlık yarışından çekilmesi sonrası...


Rus istihbaratı: Moskova'da bombalı saldırıya karışan şüpheli Türkiye'den iade edildi

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Moskova'nın kuzeyinde, içinde Rus askeri görevlisinin bulunduğu bir araca bombalı saldırı olayına karıştığı şüphesiyle yakalanan Rus vatandaşı Yevgen...

Uyuşturucu baronu El Mayo ve El Chapo'nun oğlu yakalandı

ABD makamları, Meksikalı uyuşturucu baronu Ismael "El Mayo" Zambada ve eski ortağı Joaquin "El Chapo" Guzman'ın oğlunu Teksas, El Paso'da tutukladı. Bu tutuklama, ABD'nin uyuşturucu ile m...


Harris, Trump ile farkı 1 puana düşürdü

New York Times/Siena College’ın son anketi, Biden’ın çekilme kararından günler sonra Demokrat seçmenlerin büyük bölümünün muhtemel aday olarak Harris’i desteklediğini ve sadece yüzde 14’l...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu İlker Aksum baba oluyor

Geçtiğimiz sene haziran ayında Dilay Ekmekçioğlu ile nikah masasına oturan başarılı oyuncu İlker Aksum'un baba olacağı müjdesi geldi. Çarli, Canım Ailem, Ramo ve Teşkilat gibi dizilerdeki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman, otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR