Yukarı
404509

Şaşırtıcı araştırma: Obez olmak demanstan koruyabilir mi?

24 Mayıs 2024 10:46

Demans oranları düşerken obezite oranlarının neden arttığını merak eden uzmanlar, yaptıkları araştırmayla dikkat çekici veriler elde etti.

Uzmanlar, orta yaştaki obezitenin, yaşlandıkça demans gelişmesinde önde gelen bir risk faktörü olduğunu uzun zamandır biliyorlardı. 

Ancak ilginç bir şekilde, 65 yaşınızın üzerindeyken fazla kilolu olmanın, beyninizi etkileyen hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu tespit edildi.

Birbiriyle çelişen bu iki gerçek, araştırmacıların "obezite paradoksu" olarak adlandırdığı durumu temsil ediyor, bu durum, obez olmanın kişinin sağlığına her zaman zararlı olduğu yönündeki geleneksel görüşe meydan okuyor.

JAMA Nöroloji dergisinde yayınlanan bir çalışma, beş buçuk yıllık bir süre içinde 480'ine demans tanısı konan 2.798 kişiyi inceledi.

Bulgular, orta yaştaki obezitenin yüzde 40 oranında artan demans riskiyle ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Ancak araştırmacılar, 60 ila 65 yaşlarında bunun daha düşük bir riskle ilişkili olduğunu buldu.

Paradoksun altında yatan nedenin sebebi henüz bilinmiyor. Uzmanlar, obez kişilerin doktorlarla daha fazla temas halinde olduğunu ve bunun da riski azalttığını belirtiyor.

YAĞ HÜCRELERİNDE ÜRETİLEN BİR PROTEİNLE İLİŞKİLENDİRİLİYOR

Orta yaştaki obezite, özellikle beyne giden kan akışının azalmasıyla oluşan vasküler demans için önemli bir risk faktörü olarak kabul ediliyor. 

Obezite, vücuttaki kan damarlarına zarar verebilecek yüksek tansiyon için bir risktir. Ayrıca atardamarlardaki plak oluşumunu da artırabilir, bu da kan akışının yavaşlamasına neden olur.  

Bir teori, yağ hücreleri tarafından üretilen adiponektin adı verilen bir proteinin beyindeki iltihabı azaltabildiğini öne sürüyor. 

Kronik inflamasyon, demans ve Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi nörodejeneratif bozuklukla yakından bağlantılıdır.

Bununla birlikte, yağ hücreleri aynı zamanda sitokin adı verilen proteinlerin yanı sıra vücuda aşırı bağışıklık tepkisini tetikleyebilecek sinyaller gönderen hormonlar da üretir. Savaşçı hücreler, sanki vücut bir virüs tarafından saldırıya uğramış gibi salınarak beynin iltihaplanmasına ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskinin artmasına neden olur.

Bazıları, obezite paradoksu kavramının, doktorları ileri yaştaki hastalara yönelik obezite risklerini tartışmaktan caydırabileceği konusunda uyarıyor.

Bilim insanları ayrıca obezite oranlarının istikrarlı bir şekilde arttığını, bunama oranlarının ise düştüğünü vurguladı. 

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Popüler olan içecek gerçekten de kilo verdiriyor olabilir m?

İnternette işe yarayan ve tamamen efsane olan zayıflama önerileri bulunuyor. Pek çok kişi şekeri kestiğinde, ekmek yemediğinde ya da porsiyonlarını küçülttüğünde zayıflıyor ancak TikTok g...

Evlilikle ilgili çarpıcı araştırma...

Toronto Üniversitesi'nin üç yıllık araştırması, evliliğin erkekler için beklenenden daha fazla sağlık faydası sağladığını, ancak kadınlar için aynı durumun geçerli olmadığını ortaya koydu...


Su içerken yapılan 5 büyük hata: Sağlığınızı riske atmayın

Su içmek sağlık için çok önemli olsa da, yanlış alışkanlıklar ciddi sorunlara yol açabilir. Su içerken sık yapılan 5 hatayı öğrenin ve sağlığınızı koruyun. Su, yaşamın devamlılığı için te...

İki yaşından küçük çocuklara ekran yasağı geliyor

İsveç Kamu Sağlığı Ajansı, iki yaşın altındaki çocuklara ekran gösterilmemesi gerektiğini duyurdu... İsveç Kamu Sağlığı Ajansı, 2 yaşın altındaki çocuklara ekran ve cihaz gösterilmemesi g...


Cevizin insan sağlığı üzerindeki etkileri

Cevizler, çok çeşitli sağlık yararları sunan besleyici bir gıdadır. Kalp ve beyin sağlığını desteklemekten kilo yönetimine ve iltihaplanmayı azaltmaya kadar, cevizlerin insan sağlığı üzer...

Çocuğunuz otistik olabilir mi? Bu belirtiye dikkat edin

Yapılan bir araştırma, bir kız çocuğunun otistik olup olmadığını ortaya çıkarabilecek yaygın bir davranışı analiz etti. İsveç’teki Karlstad Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, “erkek” o...


Aşırı yorgunluktan mı muzdaripsiniz?

Modern yaşamın koşuşturmacasında dinlenmeye yeteri kadar vakit bulamıyor olabilirsiniz. Ancak bazı yorgunluk türleri dinlenmeyle bile geçmiyor ve kişinin hayat kalitesini büyük ölçüde etk...

Afrika Birliği: Maymun çiçeği tüm dünyayı tehdit ediyor

Afrika Birliği, hızla yayılan maymun çiçeği salgınının sadece Afrika'nın değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirtti. Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel ...


Doğu at ensefaliti virüsü nedir, nasıl bulaşır?

Doğu at ensefaliti virüsü, enfekte sivrisineğin ısırmasıyla insanlara yayılan bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Nadir görülen ama ciddi bir hastalık olan doğu at ensefaliti belirt...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İnci Taneleri Yeni Kadrosuyla Ekrana Geri Dönüyor

Geçtiğimiz sezona damgası vuran fenomen dizi İnci Taneleri'nin ikinci sezonunun yayın tarihi açıklandı. Kadrosundaki yeni oyuncularla seyircisiyle buluşacak dizi 3 Ekim'de ekrana geri dön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Dünya 2024'te en sıcak yazı yaşadı

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yazının dünya genelinde en sıcak yaz olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, "Sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlem almazsak bu yaz tanık olduğumuz sıcaklıkla ilgili aşırı olaylar, insanlar ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlar doğuracak" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR