Yukarı
411778

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bir tartışma yok

18 Eylül 2024 15:18

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, JW Marriott Otel'de Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki yaklaşımı açıktır. Biz milletimizi darbe anayasasından kurtarmak ve milletimizin önünü açmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Başarı ödülü alan firmalarımızı ve temsilcilerini tebrik ediyorum. Türkiye'nin en güçlü sektörleri arasında müteahhitlik geliyor. Dünyanın en büyük 225 teknik müşavirleri listesinde 8 firmamız bulunuyor. Çin Halk Cumhuriyetinden sonra firma sayısında 2. sıradayız. Ülkemizin büyüklüğüne uluslararsı konumuna yarışır çizgide bizleri temsil eden sizlerle iftihar ediyoruz.

Koronavirüs salgınıyla beraber, global ekonomideki dengelerin hala yerli yerine oturmadığını görüyoruz. Enflasyonun biraz daha zaman alacağı anlaşılıyor. Birçok bölgede yeni çatışmalarla karşılaşıyoruz. İsrail gerilimi tırmandırıyor.

Tüm bunların ülkeleri korumacılığa ve yeni yatırımlar konusunda aşırı ihtiyatlı davranmaya ittiğinin farkındayız. Avrupa'daki birçok ülke büyüme oranlarını düşürmektedir.

"MÜTEAHHİTLİKTE DÜNYADA SÖZ SAHİBİYİZ"

Bugüne kadar inşaat sektörünün gelişmesine yönelik her adımımız israf yaftası vuruldu. Müteahhitlik firmalarımızın yurt dışında yazdığı başarı görmezden gelindi. Her alanda yapılan devasa işlerle ilgili tek bir takdir cümlesi kurulmadı. Biraz ekonomi bilseler inşaat sektörünün ne kadar kritik bir konu olduğunu anlayabilirlerdi. Sadece ülkemizde 6 milyon insan dolaylı ve doğrudan bu sektörden geçimini sağlıyor. Müteahhitlikte dünyada söz sahibiyiz. Sektördeki başarımız ekonomimizin gücünü gösteriyor.

52 yıllık sürede firmalarımız 137 ülkede 515 milyar dolar değerinde 12 bin 777 proje üstlendi. 2012-2013-2021 yıllarında 30-32 milyarlık proje tutarlarıyla bu alanda rekor kırdık. 2000'li yılların başında ortalama proje bedeli ortalama 20 milyon dolar iken 2020 başında bu rakam 60 milyon dolar dolaylarına çıktı. Sektörün geleceğiyle ilgili tahminler bu noktada umutlarımızı artırıyor.

Sizlerin başarısı ülkemizin başarısıdır. Yurt dışındaki başarılarınızla sadece ekonomimize değil, ülkemizin itibarına da katkı sağlıyorsunuz. Biz de her meselede sizlerin yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Bundan sonra da sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz.

Son 22 yılda ekonomiden dış politikaya geniş yelpazede devrim niteliğinde adımlar attık, atıyoruz. Türk dış politikası uzn yıllar içe dönük bir karaktere sahipti. Risk almayalım, kimseyi ürkütmeyelim anlayışı kendi yakın coğrafyasını ilgilendiren meselelerde dahi Türkiye'yi uzun yıllar ülkeyi tribüne mahkum etti. 2002'den itibaren dış politikamızda köklü bir paradigma değişimine gittik. Komşularımızla ilişkilerimizi farklı mekanizmalarla güçlendirdik. 

Afrika açılımından Latin Amerika açılımına, yeniden Asya girişimine kadar yeni köprüler kurduk. Tüm bu açılımların meyvesini her alanda topladık.

"İHRACATIMIZ 256 MİLYAR DOLARA ÇIKTI"

2002 yılında ihracatımız 36 milyar dolardı. Biz bunu 7 kat artışla 256 milyar dolara çıkardık. Öyle ki bugün Türk ürünlerinin girmediği ülke kalmadı. Turizmde 13 milyon turist sayısından 56,7 milyon turist rakamına ulaştık. Ekonomimiz %5,4 büyüdü. Milli gelirmiz tarihimizde ilk kez 1,1 trilyon doları aştı. Uluslararası yatırımlarda 270 milyar dolar sınırına yaklaştık.

Dış politikada bu atılımları yaparken çok sık eleştrilere maruz kaldık. Eksen kayması tartışması bunlardan biriydi. Türkiye, Batı'dan uzaklaşıyor' iftirası bunlardan biriydi. 22 yıllık mücadele ve başarılarla dolu mücadelenin sonunda şu gerçeği çok iyi görüyoruz. 2024 Türkiye'sini 30-40 yıl öncesinin kalıplarına mahkum etmek ülkemize çok büyük haksızlıktır.

Türkiye'nin dış politikada kendine yeni politikalar üretmesi övgüyle karşılanacak bir çabadır. "Türkiye'nin oralarda ne işi var" demek, küresel siyaseti doğru bir şekilde okuyamamaktır. Biz bunlara asla ve asla kulak asmıyoruz. Türkiye'yi bölgesel ve küresel ağırlık merkezi haline getirmek için her imkanı değerlendiriyoruz.

Dünyanın en büyük 5 ekonomisinden 3'ünün bulunduğu Asya Pasifik ve Hint Okyanusu coğrafyasıyla iş birliğini güçlendirmemizden doğal bir şey olamaz. Türkiye'nin ekseni de rotası da bellidir. Türkiye olarak yüzümüz Batı'ya dönüktür ancak bu Doğu'yu ihmal edeceğimiz, Doğu'yla ilişkilerimizi geliştirmeyeceğimiz anlamına gelmez. Siyah-beyaz bir dünyada artık yaşamıyoruz. Kazan kazan temelinde dengeli, karşılıklı saygıyı esas alan bir yaklaşımla işbirliğimizi tüm ülke ve aktörlerle geliştirmeyi arzu ediyoruz. Son 22 yılda bunu yaptık ve önemli başarılar elde ettik.

Türkiye'nin ekonomide, küresel siyasette, hak ve özgürlüklerde hedefe ulaşabilmesi için yeni anayasa ihtiyacını sık sık dile getiriyoruz. Yeni sivil bir anayasa 15 Temmuz'da göğsünü tanklara siper eden milletimize borcumuzdur. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak milletimizi yeni ,sivil ve kuışatıcı bir anayasayla buluşturma amacımızı ortaya koyduk. Demokratik siyasette düşüncenin ifade edilmesine elbette engel olamaz. Şiddeti teşvik etmediği sürece katılmasak dahi farklı fikirlere müsamaha ile yaklaşmak zorundayız. Ancak maksimalist söylemlerin anaytasa tartışmalarına katkı sunmak yerine ket vereceacak.

"İLK 4 MADDEYLE SIKINTIMIZ YOK"

Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki yaklaşımı açıktır. Biz yeni anayasa sürecini yönetmek arzusundayız. Biz milletimizi darbe anayasasından kurtarmak ve milletimizin önünü açmak istiyoruz.

Hürriyet



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İYİ Parti'den istifa eden başkan, CHP'ye katıldı

Edirne'de temmuz ayında İYİ Parti'den istifa eden Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, ilçe başkanlığında düzenlenen törenle CHP’ye katıldı. Martin, baba ocağına yeniden katılmanın mut...

Ceyhan Belediye Başkanı'na siyasi yasak

Adana'nın Ceyhan Belediye Başkanı CHP'li Kadir Aydar ile CHP İlçe Başkanı kardeşi Caner Aydar ve amcası Ertan Aydar, 'Hukuki alacağın tahsili amacıyla tehdit' suçundan 2 yıl 1'er ay hapis...


Müsavat Dervişoğlu Talimatı Verdi! İYİ Parti'de Yeni Atama

İYİ Partili Mehmet Aslan, Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu’nun kararıyla Kültür Sanat ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na atandı. Aslan, daha önce parti içeris...

İmamoğlu kim kastetti: 'Benim yol arkadaşım değil'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan parti içine dikkat çeken uyarı geldi. İmamoğlu, "Bununla uğraşan kim var ise benim yol arkadaşım değildir, nokta" dedi. İstanbul B...


Bakan Fidan'dan kritik açıklama... 'Savaş riski var'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına ilişkin canlı yayında açıklamalarda buludu.Fidan, saldırılara ilişkin, "Hizbullah'ın yapacağı satın almaları İsrail önced...

'Lüks konutu bırak deprem konutlarına bak'

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, depremden sonra konut tesliminde tam bir keşmekeş yaşandığını ancak TOKİ’nin lüks konut yapımına devam ettiğini belirtti. CHP Adana Milletvekili Dr...


TBB'den Narin açıklaması: Soruşturma sürecinde bazı yanlışlar oldu

Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın katil ya da katillerini arama çalışmaları devam ederken soruşturmayla ilgili bir açıklama da Türki...

İl müdürü görevden alındı, AKP’li yöneticinin yeğeni müdür yapıldı

AKP MKYK üyesi ve Elazığ eski milletvekili Ömer Serdar’ın yeğeni Elazığ Çevre Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Önalan, Elazığ Çevre, Şehircilik İl Müdürü olarak atandı. Çevre, Şehirci...


Özgür Özel, Erdoğan ile aynı gün ABD'de olacak

CHP lideri, Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Kurulu Toplantısı'na katılmak 24 Eylül'de New York'a gidiyor. Aynı tarihte Cumhurbaşkanı Erdoğan da BM Genel Kurulu'na hitap edecek. CHP Gene...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Eda Ece'den Aslı Enver'in kızı Elay ile paylaşım

Aslı Enver'in minik kızı Elay, Eda Ece'yi yeni markasının ofisinde ziyaret etti. Ece o andan bir kareyi sosyal medya hesabından paylaştı. Basketbolcu Buğrahan Tuncer ile uzun yıllardır de...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sonbahar geldi hastalık sezonu açıldı!

Okulların açılması ve sonbaharın gelişiyle birlikte ishal vakaları da hızla artıyor! Özellikle bebeklerde ve çocuklarda tehlikeli olabilecek bu salgın, 6-8 defadan fazla dışkılama, yüksek ateş, su ve kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ebeveynlerin bu belirtileri ciddiye alarak önlem alması hayati önem taşıyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR