Yukarı
411986

Merkez Bankası yoğun kredi kartı kullanımı sebeplerini açıkladı

23 Eylül 2024 09:18

TCMB "Kart ile yapılan harcamaların artmasında kartlı ödeme yöntemlerinin kullanım kolaylığı sunması, salgın dönemiyle birlikte temassız ödeme tercihinin hızlı bir şekilde artması ve nakit taşımanın azalması da önemli bir yer tutuyor" açıklamasını yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan "Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler" başlıklı analizde, dijital kanalların yaygınlaşmasının ve yüksek enflasyonla birlikte nakit taşıma maliyetinin artmasının banka ve bireysel kredi kartlarının (BKK) kullanımını artırdığı ifade edildi.

Merkezin Güncesi'nde, "Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler" başlıklı bir analize yer verildi.

Analizde, "Dijital kanalların yaygınlaşması ve yüksek enflasyonla birlikte nakit taşıma maliyetinin artması banka ve bireysel kredi kartlarının (BKK) kullanımını artırıyor. Kartların nakit avans ve vadeli ödeme imkanları ile tüketicilere borçlanma imkanı sunması da bu gelişime katkı sunuyor. Son yıllarda görülen yüksek enflasyonun da etkisi ile kartlı harcama bakiyesi nominal ve reel bazda belirgin bir şekilde yükseliyor. Bu yazıda, kartlı harcama bakiyesinde gözlenen reel artışı inceliyoruz ve ödeme aracı tercihlerinde bireylerin nakit yerine kart kullanımına yönelmesinin bu artışta önemli bir belirleyici olduğunu gösteriyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’de yaklaşık 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı, 125 milyon kredi kartı, 191 milyon banka kartı bulunurken kartlı harcamaların toplam hacminin 12,8 trilyon Türk lirasına ulaştığı belirtilen analizde, şunlar kaydedildi:

"2021 yıl sonundan 2023 yılının üçüncü çeyreğine kadar faizlerin enflasyonun görece altında kalması bakiye büyümesindeki hızlı artışta önemli rol oynadı. Ancak kredi kartı ile yapılan harcamaların artışında kartla borçlanma maliyetinin dışındaki faktörler de etkili. Kart ile yapılan harcamaların artmasında kartlı ödeme yöntemlerinin kullanım kolaylığı sunması, salgın dönemiyle birlikte temassız ödeme tercihinin hızlı bir şekilde artması ve nakit taşımanın azalması da önemli bir yer tutuyor. Nitekim, aynı dönemde herhangi bir borçlanma imkanı sunmayan banka kartları ile yapılan harcamalarda kredi kartlarına göre daha yüksek oranda bir reel artış yaşanması bu görüşü destekliyor. 2015 yılından günümüze kredi kartıyla yapılan harcamalar reel bazda 2 kat artarken banka kartlarıyla yapılan harcamalar yaklaşık 3 kat artış gösteriyor. Bu artışın tamamına yakınının (kredi kartlarında yüzde 100’ü, banka kartlarında yüzde 80’i) 2021 yılı sonrasında gerçekleştiği görülüyor."

Kredi kartı ile yapılan işlem adetlerinin Kovid-19 salgını sonrası dönemde kartlı ödemede finansal teknolojilerin gelişmesinin de etkisiyle önemli oranda arttığına işaret edilen analizde, salgın öncesi dönemde BKK işlem adetlerinin yıllık yaklaşık 4 milyar civarında iken, 2024 yılı itibarıyla bu miktarın 10 milyara yaklaştığı aktarıldı.

Analizde, ayrıca salgınla beraber ivmelenen ve ödeme sistemlerindeki teknolojik altyapının gelişimiyle desteklenen temassız ödeme tercihlerinin (banka kartı dahil) yaygınlaşmaya devam ettiği ve 2015 yılında ayda yalnızca 2 milyon temassız ödeme işlemi yapılırken mevcut dönemde her ay 1 milyar adetin üzerinde temassız ödeme işlemi gerçekleştiği bildirildi.

Ödeme tercihlerinin nakit kullanımından kart kullanımına kaymasının hane halkı harcama türlerine de yansıdığı ifade edilen analizde, "Gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) en büyük kalemi olan hane halkı tüketim harcamalarında BKK ile taksitsiz yolla veya banka kartı ile yaptığı harcamaların payı son yıllarda artıyor. Örneğin, banka kartı ile yapılan harcamaların toplam hane halkı tüketimindeki payı yüzde 6,8’den yüzde 10’un üzerine, taksitsiz kredi kartı payı ise yüzde 21’den yüzde 34’e ulaştı." denildi.

Analizde, BKK harcamalarının yaklaşık dörtte üçünün taksitsiz yolla yapılıyor olmasının ve nakit avans kullanım hacminin toplam kartlı harcamalarda düşük bir paya sahip olmasının da kredi kartlarının borçlanma amacıyla kullanılma eğiliminin düşük olduğu görüşünü desteklediği aktarılarak, dolaşımdaki paranın enflasyondan düşük büyüme oranının, daha fazla kişinin günlük işlemlerinde nakit yerine kartları tercih ediyor olduğu görüşünü desteklediği belirtildi.

Önceki yıllarda tarihi yüksek seviyelere çıkan kartlı harcama bakiyelerinin, tüketici ödeme alışkanlıklarında enflasyonist baskılar ve nakit yerine kart kullanımının getirdiği kolaylık nedeniyle ortaya çıkan önemli bir değişikliği yansıttığı kaydedilen analizde, "Politika yapıcıların ve analistlerin ekonomideki talep koşullarını ve hane halkı borcunu değerlendirirken devam etmesi muhtemel bu davranış değişikliklerini dikkate alması gerekiyor. Çoğunlukla borçlanma ihtiyaçlarından bağımsız olan kart kullanımındaki artış, borçlu talebindeki artıştan ziyade harcama davranışındaki değişimi yansıttığı için, yalnızca kredi kartı kullanımı gibi geleneksel göstergelere dayalı çıkarımlar yanlış yorumlara neden olabiliyor." değerlendirmesine yer verildi.

HÜRRİYET



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

UniCredit, Commerzbank'taki hissesini artırdı

UniCredit, Commerzbank'ın yüzde 11,5 hissesini finansal araçlar yoluyla satın aldı. UniCredit, daha önce Alman rakibinin yüzde 9 hissesini satın almış, hissesini artırmak için düzenleyici...

TOBB'dan gelir vergisi dilimlerinde düzenleme çağrısı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranlarıyla prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep...


Ticaret Bakanlığı'ndan İHA/SİHA açıklaması

Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Ukrayna’nın, ülkemizden satın aldığı İHA ve SİHA’ların ödemelerini ...

Fransa'da hükümet zenginlere ek vergiyi gündeme aldı

Fransa Başbakanı Michel Barnier, Fransa'nın yüksek seviyelere ulaşan bütçe açığını onarmak ve uluslararası yatırımcılara güven vermek amacıyla zengin bireylere ve büyük şirketlere getiril...


Vergi rekortmeni Mustafa Rahmi Koç oldu

Ankara'nın 2023 yılı gelir vergisi rekortmenleri listesinde ilk sıranın sahibi 480 milyon 80 bin lira vergiyle Mustafa Rahmi Koç oldu. Kurumlar vergisinde ise ilk sıranın sahibi Türkiye E...

S&P'den Türkiye için enflasyon ve faiz tahmini

S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'ye ilişkin bu yılki ikinci değerlendirme açıklanmadan önce Türkiye'ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Gill, açıklamalarında not art...


Bitcoin'de Fed ve Harris yükselişi

Bitcoin, Fed'in geçen haftaki faiz indiriminin ardından kazanımlarını sürdürdü. Diğer yandan ABD Başkan Adayı Kama Harris'in kripto varlıklara yeşil ışık yakması da piyasadaki yükselişi t...

Faizsiz evlilik kredisi için bakanlıktan yeni hamle

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 18-29 yaş arasındaki vatandaşların 'evlilik kredisi'ne daha hızlı ve kolay başvurabilmeleri için hazırlanan internet sitesini kullanıma açtı.


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Farah Zeynep Abdullah ve Aras Bulut İynemli'ye Altın Portakal ödülü

5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde başarı ödülünün sahipleri, Farah Zeynep Abdullah ve Aras Bulut İynemli oldu. Bu yıl ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Duş almak için en uygun zaman: Sabah mı, akşam mı? Uzmanı açıkladı

Sabah güne zinde başlamak için mi yoksa akşam yorgunluğunu atmak için mi duş alıyorsunuz? Bu, uzun yıllardır süregelen ve bir türlü kesin bir sonuç bulunamayan bir tartışma konusu. Peki, sabah mı ,akşam mı duş almalı? Uzmanı açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR