Yukarı
413044

TÜİK'e göre göreli yoksulluk oranı yüzde 13,5 oldu

10 Ekim 2024 12:37

TÜİK'e göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2023 yılında 0,9 puan azalarak yüzde 13,5 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri'nin düzeltilmiş 2023 verilerini açıkladı.

Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayıldığı çalışmada TÜİK'e göre göreli yoksulluk oranı geriledi.

Buna göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2023 yılında 0,9 puan azalarak yüzde 13,5 oldu. Medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,3 puan azalarak yüzde 21,3 olarak gerçekleşti.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 40'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,6 puanlık azalış ile yüzde 7,0 olarak gerçekleşti. Medyan gelirin yüzde 70'i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise bir önceki yıla göre 0,3 puanlık azalış ile yüzde 29,0 oldu.

EN DÜŞÜK YOKSULLUK ORANI ÇEKİRDEK AİLE OLMAYAN HANELERDE

Hanehalkı tipine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında; çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 4 puan azalarak yüzde 7,7, tek kişilik hanehalklarında ise 0,2 puan azalarak yüzde 7,3 oldu.

En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı 2,6 puan azalarak yüzde 17,0, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 13,3 oldu.

MADDİ VE SOSYAL YOKSUNLUK

Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesabında hane düzeyinde sorgulanan değişkenler; otomobil sahipliği, ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme, evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme ve mobilyaları eskidiğinde değiştirebilme durumunu anlatıyor.
 
Bu oran için fert düzeyinde toplanan değişkenler ise; eskimiş giysileri yerine yenisini alabilme, düzgün iki çift ayakkabıya sahip olabilme, ayda en az bir kez tanıdıkları ile toplanabilme, ücretli boş zaman faaliyetlerine katılabilme, kendini iyi hissetmek için bir miktar para harcayabilme ve kişisel amaçlı kullanım için internet sahipliği olarak belirleniyor.
 
Yukarıda belirtilen on üç maddenin en az yedisini karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan maddi ve sosyal yoksunluk oranı; 2022 yılında yüzde 16,6 iken 2023 yılı anket sonuçlarında 2,2 puan azalarak yüzde 14,4 olarak tahmin edildi.

SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI YÜZDE 13 OLDU

Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60'ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsıyor.

Buna göre, 2023 yılı anket sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 1 puan azalarak yüzde 13,0 oldu.

BÖLGELERİN YOKSULLUK ORANLARI

İBBS 2. Düzey bölgelerinin her biri için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; yüzde 14,6 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) ve TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) yüzde 13,9 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur)  oldu.
 
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise yüzde 3,1 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), yüzde 6,7 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.

YOKSULLUK VEYA SOSYAL DIŞLANMA RİSKİ ALTINDA OLANLARIN ORANI YÜZDE 30,7

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlar; göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğu göstergelerinin en az birinden yoksun olanları ifade ediyor.

Son yıl sonuçlarına göre fertlerin yüzde 30,7'si  yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde; 0-17 yaş grubunda yüzde 40,1, 18-64 yaş grubunda yüzde 28,0, 65 ve üstü yaş grubunda ise yüzde 23,1 olarak tahmin edildi.

KENDİNE AİT BİR KONUTTA YAŞAYANLARIN ORANI  GERİLEDİ

Oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,5 puan azalarak 2023 yılında yüzde 56,2 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 27,8, lojmanda oturanların oranı %0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 oldu.

Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 32,6'sı konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşarken yüzde 32,0'ı ise sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemlerle, yüzde 19,8'i trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştı.

Geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 1,4 puan azalarak yüzde 58,0 oldu. Nüfusun yüzde 5,7'sine bu ödemeler yük getirmezken yüzde 14,9'una çok yük getirdi. Konut masraflarının çok yük getirdiği hanelerin oranı 0,3 puan artarak yüzde 17,5 olurken, bu masrafların biraz yük getirdiği hanelerin oranı 8,8 puan artarak yüzde 66,5 oldu. Konut masrafların yük getirmediğini belirten hanelerin oranı geçen yıla göre 9,2 puan azalış ile yüzde 15,9 hesaplandı.

Hanelerin yüzde 58,8'i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 39,2'si iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 31,8'i beklenmedik harcamaları, yüzde 19,5'i evin ısınma ihtiyacını, yüzde 64,2'si eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etti.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Bankalar Birliği'nden dolandırıcılık uyarısı: Yöntemleri açıkladı

Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) yapılan yazılı açıklamada dijital dolandırıcılığa karşı uyarılar yapıldı. Açıklamada dolandırıcılık yöntemlerine ve bu yöntemlerden korunma yollarına d...

Ticaret satış hacmi ağustosta arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yıllık bazda ticaret satış hacmi yıllık yüzde 5,3 arttı, perakende satış hacmi yıllık yüzde 13,3 arttı. Buna göre, ticaret satış hacmi 20...


İngiltere ekonomisi büyümeye döndü

Ulusal İstatistik Ofisi, sanayi üretiminin bir önceki ay kaybettiği üretimin bir kısmını geri kazanmasıyla, ekonominin Ağustos ayında aylık %0,2 büyüyerek Haziran ve Temmuz aylarındaki du...

Borsa güne pozitif başladı

Öğleden sonraki işlemlerde satıcılar piyasaya hakim olurken endeks son saate 9.000 sınırına doğru geldikten sonra yönünü daha da aşağı yönlü kırarak 9 bin puanın altını gördü. Bankacılık ...


Demir-çelik ithalatında 4 ülkeye vergi uygulanacak

Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli demir-çelik ithalatına dampinge karşı vergi uygulanacak. Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli "sıcak haddelenmiş yassı çelik" ithalatına yönel...

Benzin fiyatlarına zam geldi: Akaryakıtta tabelalar değişti

Petrol fiyatlarında yaşanan hareketliliğin ardından önce motorine zam gelmişti, şimdi de benzin zammı geldi, yeni fiyat pompalara yansıdı. Benzin fiyatlarında yaşanan 77 kuruşluk yükseliş...


ABD enflasyon verisi beklenti üstü geldi

Eylülde TÜFE yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,4 arttı. TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 2,3 artması bekleniyordu. Eylül ayında çekirdekt enflasyon ise yıllık yüzde 3,...

Merkez Bankası rezervleri yeniden düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 1 milyar 75 milyon dolar düşüştü. Net uluslararası rezervler ise, söz konusu haftada 1 milyar 972 milyon dolar arttı...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuba Büyüküstün uzun saçlarını kendi elleriyle kesti

Oyuncu Tuba Büyüküstün ayna karşısına geçip uzun saçlarını kesti. Büyüküstün o anları sosyal medya hesabından paylaştı. Son olarak 'Zeytin Ağacı' dizisinde yer alan ve çekimler dışında ik...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Türkiye’de değeri bilinmiyor, Çinliler çok seviyor

İçerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde bazı sebzeler, diğerlerinden daha fazla öne çıkar. Ancak, öyle bir sebze var ki Türkiye'de hak ettiği değeri bulamasa da aslında dünyanın en sağlıklı sebzelerinden biri kabul ediliyor!

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR