Yukarı
414303

İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki tehditleri rekor kırdı

30 Ekim 2024 12:38

Dünya çapında hızla değişen iklimin, insan sağlığına yönelik tehditlerinin rekor düzeye ulaştığı açıklandı. Türkiye'de de 2019-2023 dönemindeki her yıl, ülkenin yüz ölçümünün yüzde 82,7'si en az bir ay, yüzde 43,3'ü en az üç ay ve yüzde 11,7'si en az altı ay aşırı kuraklık yaşadı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile işbirliği içinde geliştirilen ve Dünya Meteoroloji Örgütü de (WMO) dahil olmak üzere 57 akademik kurum ve Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşundan 122 önde gelen uzmanın çalışmasıyla ortaya konulan Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım 2024 Raporu yayımlandı. 

Rapora göre, küresel bulgular, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki tehditlerini izleyen 15 göstergeden 10'unun yeni rekorlara ulaştığını ortaya koydu. 

Dünyada 2023, kalıcı kuraklıklar, ölümcül sıcak hava dalgaları ve yıkıcı orman yangınları, fırtına ve sellerle insanların sağlığı, yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki olağanüstü etkileriyle kayıtlara en sıcak yıl olarak geçti. Geçen yıl insanlar olması gereken seviyeden 50 gün daha fazla sağlığı tehdit eden aşırı sıcaklıklara maruz kalırken, aşırı kuraklık küresel kara alanlarının yüzde 48'ini etkisi altına aldı. 

65 yaş üstü kişilerde sıcağa bağlı ölümler geçen yıl 1990'lardaki seviyeye göre yüzde 167 ile rekor seviyede arttı. 

Dünya genelinde insanlar, yürüyüş veya bisiklete binme gibi hafif açık hava egzersizleri yaparken rekor düzeyde ısı stresine maruz kalırken, artan sıcaklıklar 512 milyar potansiyel iş gücü kaybına yol açtı. Bu kayıp, 1990-1999 ortalamasına göre yüzde 49 artışa ve 835 milyar dolar ekonomik büyüklüğe karşılık geliyor. 

Son 10 yılda küresel kara alanının yüzde 61'inde 1961-1990 ortalamasına kıyasla aşırı yağış olaylarında artış görüldü. Bu da sel, bulaşıcı hastalık ve su kirliliği riskini artırdı. Buna paralel olarak, daha sık görülen sıcak hava dalgaları ve kuraklıklar, 2022'de 124 ülkede 151 milyondan fazla insanın şiddetli gıda güvensizliği yaşamasına yol açtı. 

Böylece, aşırı hava olaylarından kaynaklanan ekonomik kayıpların toplam yıllık değerinin 2019-2023 arasında 227 milyar doları bulduğu tahmin edildi. 

Hızla değişen iklim nedeniyle, sivrisinek kaynaklı ölümcül bulaşıcı hastalıkların yayılması için iklimsel uygunluk da arttı. Geçen yıl, 80'den fazla ülkede tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 5 milyonun üzerinde dang vakası rapor edildi. 

Rapordaki yeni ve güncellenmiş göstergeler, hükümetler ve şirketlerin fosil yakıtlara yaptıkları ısrarlı yatırımlar karşısında emisyonların tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ve dünyanın dört bir yanındaki insanların hayatta kalma şansını azaltan kayıplara yol açtığını ortaya koydu. Geçen yıl, enerji sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonları da 2022'ye göre yüzde 1,1 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 

TÜRKİYE'DEKİ ETKİLER

Türkiye'de ise 2014-2023 döneminde, her bir bebek ve 65 yaş üstü yetişkin sırasıyla yılda ortalama 14,8 gün ve 13,7 gün sıcak hava dalgasına maruz kaldı. Sadece 2023'te, aynı gruplar sırasıyla 24,8 gün ve 21,9 gün sıcak hava dalgası yaşadı. 

Geçen yıl aşırı sıcaklığa maruz kalma nedeniyle 471 milyon iş gücü saati kaybedilirken, bu kayıp 1990-1999 dönemindeki yıllık ortalamaya göre yüzde 14'lük artışa karşılık geliyor. 

Sıcaklık nedeniyle iş gücü kapasitesinin azalmasından kaynaklanan potansiyel gelir kaybının da 846 milyon dolar olduğu tahmin edildi. 
Türkiye'de, 2019-2023 dönemindeki her yıl, ülkenin yüz ölçümünün yüzde 82,7'si en az bir ay, yüzde 43,3'ü en az üç ay ve yüzde 11,7'si en az altı ay aşırı kuraklık yaşadı. 

Lancet Geri Sayım İcra Direktörü Marina Romanello, rapora ilişkin değerlendirmesinde, iklim konusundaki eylemsizliğin sağlık üzerindeki yakın tehditlerine yönelik bu yılki envanterin, sekiz yıllık izleme süreçlerindeki en endişe verici bulguları ortaya koyduğu uyarısında bulundu. 

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Mide kanserinin en önemli nedenlerinden biri: 'Helicobacter pylori'

Mide kanserinin en önemli nedenlerinden birinin Helicobacter pylori olduğunu ve dünya genelinde milyonlarca kişinin midesinde fark edilmeden sessizce yaşadığını söyleyen Gastroenteroloji ...

Ağrı, ses ve şişlik... Bu belirtileri hafife almayın

Kök hücre tedavisinin özellikle kireçlenme ile eklem hastalıklarında yenilikçi ve etkili bir yöntem olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erdinç Genç, cerrahiye alter...


Dünya nüfusunun yarısı miyopi olacak

Uzmanlar, dijital ekran kullanımı ve kapalı ortamda çalışma şartlarının miyopi vakalarını artırdığını vurguladı. 2050 yılında dünya nüfusunun yarısının miyopi olacağı tahmin ediliyor. Göz...

Kanserle mücadelede çok etkili: Faydaları saymakla bitmiyor

Sevgi ve barışın sembolü olan ökse otu bilim dünyasında şaşırtıcı bir şifa kaynağı olarak da tanınıyor. Özellikle kanserle mücadelede umut vaat eden bir doğal terapi olarak dikkat çekiyor...


Beyin çüremesi nasıl önlenebilir?

Bugünlerde sıkça gündeme gelen “beyin çürümesi’’ ifadesi sosyal medya bağımlılığının beyin sağlığı için ne kadar zararlı olduğunu gözler önüne serdi. Prof. Dr. Uludüz, her yaş grubunu etk...

Uyurken hayati tehlike: Uyku apnesi kalbinizi nasıl etkiliyor?

Uyku apnesi, solunumun uyku sırasında durmasıyla karakterize bir bozukluk olup, tedavi edilmediğinde kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Doç. Dr...


Bu sessiz tehdit gözlerinizi kaybetmenize neden olabilir!

Göz tansiyonu olarak bilinen glokom, erken teşhis edilmediğinde geri dönüşü olmayan görme kaybına yol açabilir. Prof. Dr. Tamer Takmaz, bu hastalıktan korunmanın yollarını açıkladı. Göz H...

Sabah kahvesi içmeden önce bir kez daha düşünün

Uyandığınızda hemen bir fincan kahveye uzanıyorsanız, dikkatli olmanız gerekebilir. Özellikle kötü bir gece uykusunun ardından kahveye sarılmak, sandığınız kadar iyi bir fikir olmayabilir...


Kadınlar mı yoksa erkekler mi daha çok ağrı hisseder?

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Çınar, ağrı eşiğini belirleyen en önemli faktörün genetik yapı olduğunu belirtti. Erkekler ve kadınlar arasındaki ağrı eşik farkına d...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yasemin Allen evde kraliyet pitonu besliyor

Suna Yıldızoğlu'nun kendisi gibi oyuncu olan kızı Yasemin Allen, konuk olduğu bir programda özel hayatına dair samimi açıklamalarda bulundu. "Annemin isminin bir sorumluluğu vardı" diyere...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Mide kanserinin en önemli nedenlerinden biri: 'Helicobacter pylori'

Mide kanserinin en önemli nedenlerinden birinin Helicobacter pylori olduğunu ve dünya genelinde milyonlarca kişinin midesinde fark edilmeden sessizce yaşadığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, Dünya Sağlık Örgütü'nün de yaklaşımının değiştiğine işaret etti.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR