- İmamoğlu'nun Savcılığa Sevk Edileceği Tarih ve Saat Belli Oldu
- Başkan Tugay’dan “Demokrasiye sahip çıkalım” mesajı
- Korkutan uyarı: Fuji Dağı'nın patlamasına hazırlıklı olun
- Özgür Özel duyurdu: CHP'den olağanüstü kurultay kararı
- Gözaltındaki Ekrem İmamoğlu'ndan yeni mesaj: 'Bir arada çok güçlüsünüz...'

Başkan Tugay Çeşme Nitelikli Tarım Çalıştayı’nı açtı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen Nitelikli Tarım Çalıştayı’nın açılışını yaptı. İki günlük çalıştayın açılışında İzmir tarımının rotasını anlatan Başkan Tugay, güvenli gıda için Büyükşehir’in “Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı” çalışmalarına başladığını söyledi. İzmir’de havza bazlı kırsal kalkınma modelinin uygulanacağını söyleyen Tugay, “Bir şehir, kendi ürettiğiyle, önce kendi insanlarına yetmeli. Görev sürem boyunca tarım en önemli çalışma konularımızdan birisi olacak” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çeşme Belediyesi’nin İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı’nın (BORSAV) katkılarıyla düzenlediği “Çeşme’de Nitelikli Tarımsal Üretimin Önemi ve Sonuçları Çalıştayı’na katıldı. Boyalık Otel’de düzenlenen çalıştaya Başkan Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Cumhuriyet Halk Partisi geçmiş dönem Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Emin Kentli, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Tezcan ve Büyükşehir bürokratları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, kooperatifler, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.
“Bundan sonraki dönemde tarım hangi noktaya gelecek”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Dr. Cemil Tugay, “Çeşme’yi Türkiye’de kime sorsak ‘turizmin merkezi’ der. Böyle bir yerde nitelikli tarımı konuşmak üzere bu toplantıyı düzenleyen başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu bir vizyondur” dedi.
Çeşme’yi Yarımada’dan ayırmanın mümkün olmadığını belirten Tugay, “Önemli bir kısmı turistik ve tarihi alan olan bu yerde tarımla ilgili nasıl bir bakış açısı geliştirileceğine dair gelecek vizyonu oluşturmamız gerekiyor. Bugün geçmişe oranla hangi noktadayız, bundan sonraki dönemlerde tarım ve tarımla bağlantılı olan her şey, nasıl bir noktaya gelecek? Gelecek için hedefler koyarken, konuya da havza gözüyle bakmamız lazım. Çeşme’yi Yarımada olarak düşünmek, planlamak gerektiğini düşünüyorum. Bu bakış açılarıyla çalışmazsak, bir süre sonra topraklarımızın üretemez hale geldiğini hep beraber göreceğiz. O havzada yaşayanlara yetecek tarımsal üretimi mutlaka gerçekleştirmek zorundayız. Bir şehir, kendi ürettiğiyle, önce kendi insanlarına yetmeli” diye konuştu.
“İzmir’in kırsal bölgelerinde sosyal yaşamı güçlendirmek için çalışıyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın bulunduğunu söyleyen Tugay, her iki dairenin öncülüğünde, tüm belediyenin katılımıyla İzmir’deki tarımsal üretimin korunması, artırılması, doğru tarım tekniklerinin kullanılması için çalıştıklarını belirtti. Tugay, “Tüm bunların yanında bildiğimiz anlamda çiftçilik her geçen yıl terk ediliyor. Önemli gördüğümüz sorunlardan birisi de kırsal bölgenin yeterli sosyal olanaklara sahip olamaması. Özellikle gençler kırsal bölgeleri terk ediyor. O nedenle Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızı kurduk. İzmir’in kırsal bölgelerinde sosyal yaşamı güçlendirmek, altyapıyı yeterli hale getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunun net sonuçlarını göreceğiz” dedi.
“Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı için çalışıyoruz”
Büyükşehir’in tarım konusunda İzmir’deki ilgili tüm kurumlarla bir arada çalışacağını belirten Tugay, üretici ile tüketici arasında mesafeyi kısaltmak için bir Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı hazırlandığını söyledi. Karşıyaka Belediye Başkanı iken ilçede bu çalışmayı yaptıklarını söyleyen Tugay, “Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden sonra Karşıyaka’da bu çalışmayı biz yaptık. Sonra Bursa’da Nilüfer Belediyesi yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu belgeyi hazırladığında 4’üncü belediye olacak. Buradaki amaç gıdanın üretilmesi ve tüketilmesi sürecinde kentin ihtiyaçlarını adalet ve eşitliği gözeterek belirlemek ve o yönde uygulamalar yapılmasını sağlamak. Hepimiz sağlıklı gıdayı talep ediyoruz. Bunun üretimi ile ilgili şartların oluşmadığını görüyoruz. Bunu fark etmek yetmez, bunu yönetmek lazım. Dolayısıyla ihtiyacımız olan gıdayı doğru belirlemek, onu yapacak üreticilerle ön anlaşma yapmak, orada gıda güvenliğini, bunu sağlayacak üretim şartlarını talep etmek, üreticiye alım garantisi vermek gerekir. Görev sürem boyunca tarım konusu en önemli çalışma konularımızdan birisi olacak” diye konuştu.
Denizli: Çeşme’de tarımın nasıl kalkınması gerektiği üzerine çalışıyoruz
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ise çiftçilerin Türkiye’deki yaş ortalamasının 50’nin üzerinde olduğunu belirterek “Bu da maalesef çiftçiliğin yok olmaya tuttuğunu gösteriyor. Gençlerimiz, tarıma yeterli ilgiyi göstermiyor. Bunun biraz da teknolojinin tarımla entegrasyonunun olmamasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Biz göreve geldiğimizden bugüne Çeşme’de tarımın nasıl kalkınması gerektiği üzerine çalışıyoruz. Örneğin ilk defa bu sene susuz tarımın önemli örneklerinden susam hasadı yaptık. O kadar güzel verimlilik alındı ki... Bu ürünlerin artırılıp yeni teknolojiyle uyumlu yeni tarım modelinin ortaya çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak tarım öyle bir alan ki… Yanlış bildiğimiz doğrular var, doğru bildiğimiz yanlışlar var. Bu çalıştayın çıktısı bize rehber olsun arzusundayız” ifadelerini kullandı.
Keçeci: Çeşme’de artık yanan yerlere sakız ağacı dikiliyor
Çeşme’nin tarımsal varlığı hakkında bilgi veren Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci, Çeşme’de kayıtlı bin 600 çiftçi olduğunu söyleyerek “25 bin dekarda tarımsal faaliyet üretmekteyiz. 7 bin dekarda 200 bin zeytin ağacımız var. Badem, sakız ağacı ve enginar gibi çok önemli ürünler Çeşme’ye renk katıyor. Tıbbı aromatik yönden Türkiye’nin sayılı noktalarından birisidir Çeşme. Uçucu yağ ve esansta öndeyiz. Hayvansal üretimde 3 bin büyükbaş, 12 bin küçükbaş hayvanımız, 4 bin sakız koyunumuz var. Sakız koyununun sayısının artması için belediye ve bakanlık olarak çalışmalara devam edeceğiz. Çeşme’de artık yanan yerlere de sakız ağacı dikiliyor. 2 bin 400 sakız ağacı dikildi. Biz de coğrafi işaret için gerekli başvuruları yaptık. Coğrafi işaretli ürünlerimizi artırmaya devam edeceğiz” dedi.
Kentli: İzmir için ve Çeşme için canla başla çalışmaya devam ediyoruz
İzmir Ticaret Borsası adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Emin Kentli, kentsel büyümenin tarım alanlarını daralttığını söyleyerek “Çalıştayda çıkacak önemli sonuçlardan biri de tarım arazilerimizin korunmasına yönelik yeni fikirler olur. İzmir Ticaret Borsası olarak bizlerin temel konusu her ne kadar tarım ticareti ve tarım piyasaları olsa da sektörün gelişmesi ve kalkınması adına imkanlarımız ölçüsünde her türlü girişimi ve projeyi destekliyor veya yürütüyoruz. İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediyelerimizle gastronomi rotasının başlangıcı olarak Alaçatı Deneyim Noktasını hizmete açtık. Özetle tarım için, İzmir için ve Çeşme için canla başla çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Çeşme tarımının geleceği
Açılış konuşmalarının ardından iki günlük çalıştayın ilk paneline geçildi. İTB Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü’nün moderatörlüğünde Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Aydın, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Tuncay Topdemir ve Pamuk Danışmanlık’tan Dr. Hasan Hakan Pamuk, iklim dirençli tarımsal üretim, doğa tabanlı uygulamalar, tarımda teknoloji kullanımı ve Çeşme’nin iklim dostu ürün deseni gibi konular hakkında sunum yaptı.
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Haşere ve sineklere karşı mücadele!
Kemalpaşa Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleri, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte haşere ve larva ile mücadele ka...
İzmir’de şiirler 14 dilde okunacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Şiir Günü etkinlikleri kapsamında 22 Mart’ta 4. İzmir Dünya Şiir Günü Buluşması’na ev sahipliği yapacak. Buluşmada 14 dilde şiirler okunacak.
Foçada İmamoğlu Protestoları Devam Ediyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dün sabah saatlerinde çeşitli iddialarla gözaltına alınmasıyla İzmir’in Foça İlçesi’nde başlayan protesto eylemleri ve basın açıkla...
Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Aytaç Sefiloğlu 26.Gazetecilik Yarışması sonuçlandı
EBSO’nun ekonomi gazeteciliğini teşvik etmek amacıyla düzenlediği EBSO Aytaç Sefiloğlu Gazetecilik Yarışması’nda ödül alan gazeteciler ve eserleri belirlendi. EBSO Yönetim Kurulu Üyeleri ...
İzmir’in dayanışma sofrası Bayraklı’da kuruldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayı nedeniyle her akşam bir ilçede kurduğu iftar sofrasını bu kez Bayraklı’ya taşıdı. Programda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. ...
Başkan Şenol Aslanoğlu: "İzmir’de Ekrem’ler bitmez"
CHP İzmir İl Örgütü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını protesto etti.
Başkan Tugay’dan gözaltı kararına ilk tepki: Sonuna kadar sahip çıkacağız!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin 23 Mart’ta Cumhurbaşkanı adayını belirlemek amacıyla gerçekleştireceği ‘ön seçim’in tek adayı olan Ekrem İmamoğlu’nun 35 yıllık diploması d...
Karşıyaka Belediyesi'nden iptal kararı
Karşıyaka Belediyesi ülke gündeminde yaşanan gelişmelerden sonra 21-28 Mart tarihleri arasında Karşıyaka Kültür Sanat Günleri'ni iptal etti.
Konak’ta Çanakkale şehitlerine anlamlı anma
Konak’ta 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 110’uncu yıldönümünde, Çanakkale Deniz Savaşları’nda şehit olanlar Konak Belediyesi’nin düzenlediği özel etkinlikle anıldı. Şiir ve müzikle harmanlan...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Özcan Deniz anjiyo oldu
Şarkıcı ve oyuncu Özcan Deniz ailesiyle yaşadığı sorunların ardından kalp spazmı geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. Deniz bugün anjiyo oldu. Bir süredir annesi Kadriye Deniz, ağabeyi Er...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Bu yanlışlar ağız sağlığınızı tehdit ediyor
Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Şeyda Alkan Eren, diş beyazlatma işlemleri hakkında merak edilenleri açıkladı. Peki, diş beyazlatma ve ağız bakımında yapılan hatalar dişlerinize zarar veriyor mu?
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.