
'Mozaikli Ev' gün yüzüne çıkıyor: Kraliyet mührü bulundu
İzmir’deki Pergamon Antik Kenti’nde süren kazılarda Roma dönemine ait "Mozaikli Ev" kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kazılarda kraliyet mührü taşıyan kiremit parçası, antik mezarlar, mutfak eşyaları ve savaş aletleri bulundu.
İzmir'de UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı'nda kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yıl boyunca kesintisiz hale getirildi.
Projenin koordinatör kazı başkanı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, proje kapsamındaki kazıların geçen eylül ayında başladığını söyledi.
Geleceğe Miras ile Türkiye'deki arkeolojik kazılarda büyük yatırımlarla geniş çaplı çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Sezgin, bunun Türk arkeolojisi için yeni bir dönem olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Sezgin, Pergamon Antik Kenti'nde birkaç noktada çalışma yürüttüklerini anlatarak, Kızıl Avlu'nun yakınındaki kazılarda "Mozaikli Ev" olarak adlandırılan büyük bir yapı kompleksinin bulunduğunu ifade etti.
Antik dönemde bu tür yapıların önemli kişiler tarafından kullanıldığına dikkati çeken Sezgin, "Antik dönemde 'peristilli ev' olarak adlandırılan Mozaikli Ev, merkezi taş avlusu ve havuzuyla büyük bir konut kompleksi oluşturuyor" dedi.
Sezgin, kompleks yapıdaki önemli özelliklerden birinin mozaikli mekanlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Mozaikli Ev'in en dikkati çeken özelliklerinden biri, mozaik zeminlere sahip olması. Bu da önemli bir yapı olduğunu gösteriyor. Yapının, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllarda inşa edildiğini değerlendiriyoruz. Hristiyanlık döneminde de kullanılmaya devam etmiş olmalı, çünkü hemen arkasında bulunan ve Mısır Tanrıları Tapınağı olarak bilinen Kızıl Avlu'nun kiliseye çevrilmesi, bölgede bir Hristiyan topluluğunun yaşadığını gösteriyor.
7. yüzyıldaki Arap akınları sırasında büyük bir yangınla terk edilmiş olduğunu düşünüyoruz. Çatı kiremitleri ve yanmış kaplar, bu yıkımın bir yangın sonucu olduğunu gösteriyor. Yapıda dört farklı noktada mozaikler bulundu. 3. ve 4. yüzyıllara tarihlenen bu mozaiklerde, geometrik ve bitkisel motifler ile farklı renkler kullanılması dikkati çekiyor."
Antik döneme ait kraliyet mührü
Bergama'nın, Helenistik dönemde bir krallık başkenti olduğunu hatırlatan Sezgin, Mozaikli Ev kazısında, kraliyete ait yapılarda kullanıldığı belirlenen mühürlü bir çatı kiremidi parçasının bulunduğunu aktardı.
Yusuf Sezgin, Helenistik döneme ait kiremit parçasının Roma dönemindeki yapıda da kullanıldığını belirterek, "Üzerinde 'Bazilike' yazan kiremit parçası bulduk. Helence bazilike, krala ait demek. Bergama Akropolü'nde kraliyet ailesi için özel olarak inşa edilmiş yapılarda bu tür mühürlerin kullanıldığı biliniyor. Bir binada bu ifade varsa, bu krala ait anlamına geliyordu. Daha önce parçalar halinde benzer örnekler bulmuştuk ancak ilk kez eksiksiz bir mühürlü kiremit ortaya çıkarıldı" ifadesini kullandı.
Havuzda çocuk figürlü mezar taşı
Sezgin, Mozaikli Ev'in avlusundaki havuzda mezar taşı kullanıldığını fark ettiklerini dile getirdi.
Mezardan sökülerek havuzda kullanıldığını düşündükleri taşın üzerinde hüzünlü bir hikayenin betimlendiğini aktaran Prof. Dr. Sezgin, "Mezar taşında 'dünyanın en tatlı çocuğu' yazılı bir ifade var. Bir çocuk figürü, yanında köpeğiyle tavşan avına çıkmış halde betimlenmiş. Annesi tarafından yaptırıldığı anlaşılan bu taş, hem duygusal yönüyle hem de dönemin sosyal yaşamına dair ipuçları barındırıyor" diye konuştu.
Şu ana kadarki çalışmalarda yüzde 20'lik kısmı gün ışığına çıkarılan kompleks yapının yıkıldıktan sonra uzun bir süre boş kaldığını değerlendirdiklerini belirten Sezgin, bölgede Bizans dönemine ait bir mezarlık alanı tespit ettiklerini söyledi.
Yusuf Sezgin, bunların, Türkler gelmeden önceki son Bergamalı Bizanslıların mezarlarının olduğunu kaydederek, bazı mezarlarda birden fazla gömüye rastladıklarını, bunun da o dönemde yaşam koşullarının çok iyi olmadığını gösterdiğini ifade etti.
Kazılarda ayrıca, Roma ve Bizans dönemlerine ait mutfak eşyaları, savaş aletleri, takılar ve sikkeler gibi günlük yaşamda kullanılan birçok eserin gün yüzüne çıktığını kaydeden Sezgin, bunların uygun olanlarının Bergama Müzesi'nde sergileneceğini vurguladı.
Sezgin, proje kapsamında Dionysos Tapınağı'nda da restorasyon çalışması ile gece müzeciliği için Asklepion ve Akropolis'te aydınlatma projelerinin yürütüldüğünü sözlerine ekledi. Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
2 bin 200 yıllık meclis binası yeniden ayağa kalkıyor
Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan ve "Gladyatörler Şehri" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde, 2 bin 200 yıllık meclis binasının restorasyon çalışmaları hız kazandı. Geleceğe Mi...
Savaş Dinçel ödülleriyle yaşıyor
16. Savaş Dinçel Tiyatro Ödülleri, 2007’de yaşamını yitiren usta oyuncu Savaş Dinçel’in 83. doğum gününde Baba Sahne’de sahiplerini buldu. Önceki gece yapılan törende aynı zamanda Baba Sa...
Zeki Demirkubuz'dan 'Aybüke Pusat' hamlesi: 'İlk fırsatta teklif yapacağım'
TRT'nin, Pusat'ın diziden çıkarıldığına dair açıklamasını alıntılayan Demirkubuz, kararı alanlara "Yemin ederek size emanet edilen bir gücü bu kadar hor, bu kadar keyfi kullanıp bu kıza #...
Reynmen'den, Oktay Saral'a 'Gökhan Ünver' yanıtı
"Reynmen" adıyla bilinen ünlü şarkıcı Yusuf Aktaş, komedyen Gökhan Ünver'in etkinliklerinin iptal edilmesine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral'a yanıt verdi. Reynmen, ...
Ünlü oyuncu Volkan Konak'ın vasiyeti yerine getirilecek
Ramazan Bayramı'nın ilk gününde Kıbrıs'ta sahne alan şarkıcı Volkan Konak, geçirdiği kalp krizinin ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Vefat haberinin ardından ünlü oyun...
Dünya mirası Nemrut Dağı'na bayramda ziyaretçi akını
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı, Ramazan Bayramı'nda yoğun ilgi gördü. "Dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer" olarak bilinen Adıyaman’daki ta...
3 bin yıl daha eski olduğu ortaya çıktı
Anadolu'da bakırın eritme ve dökme işlemlerinin, bilinenin aksine MÖ 5 bin yerine MÖ 8 bin yıllarında yapıldığı Gre Fılla Höyüğü kazılarıyla ortaya çıktı. Bu keşif, metalürji tarihini yen...
Ünlü oyuncu Val Kilmer hayatını kaybetti
Hollywood’un efsanevi aktörlerinden Val Kilmer, 65 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü oyuncunun vefat haberini kızı duyurdu. Top Gun, Heat, The Saint, Batman Forever ve The Doors gibi unutul...
Ekrem İmamoğlu’ndan Volkan Konak paylaşımı: Güle güle can dostum
Ünlü sanatçı Volkan Konak, geçtiğimiz gece Kıbrıs’taki konserinde fenalaşmasının ardından hayatını kaybetti. Ekrem İmamoğlu, cezaevinde aldığı acı habere ilişkin açıklamada bulundu.
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Aybüke Pusat'ın sevgilisi de TRT dizisinden çıkarıldı
TRT tabii’nin “Muhabir” dizisinin başrol oyuncusu Furkan Andıç, sevgilisi Aybüke Pusat’la ilgili paylaşımının hemen ardından kadrodan çıkarıldı. TRT1’nin Teşkilat dizisinin başrol oyuncus...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
'Bir günde dört mevsim yaşamak kronik gribe yol açıyor'
İklim değişikliğinin etkileri sağlığımızı tehdit ediyor! Uzmanlar, hava sıcaklıklarının ani değişiminin bağışıklık sistemini zayıflatarak grip gibi hastalıkları yılın her döneminde yaygın hale getirdiğini belirtiyor. Peki, kronik grip nedir ve nasıl korunabilirsiniz?
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.