Yukarı
424810

Boyun fıtığı ne zaman ameliyat edilmeli?

14 Nisan 2025 08:47

Kola ve omuza yayılan ağrılar genellikte boyun fıtığına işaret ediyor. Peki her boyun fıtığı mutlaka ameliyat edilmeli mi?

İşte Aybars Akkor’un bu soruma verdiği yanıt…

Hepimiz zaman zaman boyun ağrısı çekeriz. Basit ağrı kesicilerle, istirahatle ve ya boynumuza bir şeyler sararak ağrıyı gidermeye çalışırız.  Çoğu zamanda uyguladığımız bu tedaviler işe yarar.

Ancak kimi zaman tüm çabamıza rağmen bu ağrıları yok edemediğimizi belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, ‘‘Ağrı omuza ve kola doğru yayılabilir. Sırtımızda belli noktalarda çok şiddetli ağrı oluşabilir. Ağrının özellikle omuza ve kola doğru yayılması boyun fıtığına işaret eder’’ dedi ve bu durumda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini şöyle anlattı:

FITIK NEDİR?

Bizi taşıyan omur adını verdiğimiz kemikler vardır. Bu kemiklerinin arasında da disk adı verilen koyu kıvamlı sakıza benzeyen bir madde bulunur. Bu maddenin dışta kalın bir kılıfı içte de daha yumuşak bir bölümü vardır.

Bazen özellikle stres altındayken yapılan ters bir hareketle bu kalın kılıf yırtılır yumuşak olan kısım dışarı doğru çıkar. Dışarı çıkan kısımda omuriliğin veya omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırır. İşte biz buna fıtık diyoruz. Eğer sadece omurilik sıkışırsa boyun ve sırt ağrısı, sadece omurilikten çıkan sinir sıkışırsa kol ağrısı, ikisi birden sıkışırsa hem boyun hem de kol ağrısı duyarız. Bası arttıkça ağrıya uyuşukluk da eklenir. Daha da arttığında sinirde hasar da bırakmaya başlar kolumuzda güç kaybı hissederiz. 

FİZİK TEDAVİYLE DÜZELİR Mİ?

Kola ve omuza yayılan boyun ağrılarında mutlaka ve mutlaka boyun konusunda uzmanlaşmış bir uzmana başvurmak gerekir. Tedavi ise hastanın muayene bulgularına ve MR görüntüsüne göre belirlenir.

Boyun fıtığında düz filmin veya bilgisayarlı tomografinin pek önemi yoktur. Hastanın MR’ında boyun fıtığı var ama fıtıktan bir parça kopmamışsa hastada sadece ağrı ve uyuşukluk var ise hastaya fizik tedavi, kayroprakti gibi manuel tedaviler ve ağrıyı yok etmek için ağrı tedavisi önerilir.

Boyun fıtıklarının yüzde 90’ı genellikle ameliyatsız dönemde teşhis edilir ve ona göre tedavi edilir. Ancak çekilen MR’da fıtıktan bir parça koptuğu görülüyorsa ve o parçanın da belirgin bir bası etkisi varsa veya hastada elle muayeneyle bile hissedilebilecek güç kaybı varsa ya da hasta geceleri ağrıyla uyanıyorsa veya yürürken dengesizliği varsa mutlaka ameliyat edilmelidir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor

AMELİYAT KORKUSU YÜRÜME BOZUKLUĞU VE CİNSEL GÜÇ KAYBINA YOL AÇABİLİR

Ameliyat denince herkesin gözü korkar ve hastalar genellikle ameliyat önerildiği zaman akla hayale gelmedik çareler arar.

Bu yüzden de hastanın durumu daha da kötüye, ameliyatla bile çözülemeyecek duruma ulaşabilir. Halbuki gelişen teknolojiler sayesinde boyun ameliyatları riski en az düzeyde olan ameliyatlardan biri konumuna ulaşmıştır.

Boyun fıtığı ameliyatında hastanın boynunun ön tarafından ufak bir kesi ile ameliyata başlanır. Gelişmiş mikroskoplar altında yapılan bu ameliyatta fıtık tamamen temizlendikten, omurilik ve sinirler rahatlatıldıktan sonra disk mesafesine fıtığın bir daha tekrar etmemesi için titanyumdan oluşan bir madde konur.

Yaklaşık yarım saat süren bu tür bir ameliyattan sonra hasta iki, üç saat içerisinde ayağa kalkabilir, isterse aynı gün hastaneden çıkabilir. Boyun fıtığı ameliyatlarından dört-beş gün sonra hasta sokağa çıkabilir, işine gücüne gidebilir.

Bu sorunların dönüşü olmaz

Boyun fıtığı ameliyatından sonra hastaya ağır kaldırma, yukarı uzanma, öne doğru eğilme gibi yasaklar önerilmez. Hasta zorlandığı yere kadar her şeyi yapabilir. Hastaya sadece boynunu üşütmemesi, özellikle stresliyken ters bir hareket yapmaması önerilir. Eğer hasta spor yapıyorsa ameliyattan bir ay sonra tekrar spora dönebilir.

Mutlaka ameliyat gerektiren durumlarda ameliyat yaptırmamak ya da geciktirmek, hastanın ömür boyu çekeceği sorunlara sebep olabilir, dengesizlik, yürüme bozukluğu, idrar kaçırma ve cinsel gücün kaybı gelişirse bir daha dönüşü yoktur.

Bu nedenle boyun fıtığı şikayeti olanların özellikle bu konuda uzman olan bir doktora zaman geçirmeden başvurmalarında yarar vardır. 

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Tansiyonu kontrol altına almak, demansı da yavaşlatıyor

Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Çin ve ABD'den bilim insanlarının ortak yürüttüğü geniş çaplı araştırma, kan bası...

Bilim insanları açıkladı: Uyurken öğrenmek mümkün mü?

Gözleriniz kapalıyken bile beyniniz çalışmaya devam ediyor. Peki, uyurken bilgi öğrenmek gerçekten mümkün mü? Bilimsel araştırmalar bu ilginç soruya ışık tutuyor. Uyku, vücudumuzun dinlen...


Fazla kiloyla birlikte gelen gizli tehdit!

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Topçu, obezitenin vücutta kronik iltihap oluşturarak kanserin gelişiminde ve ilerlemesinde etkili olduğunu belirtti. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, k...

Bu belirtiye dikkat! Bunamayı yüzde 30 artırıyor

Bilim insanları uzun yıllar bunamayı geciktirecek bir araştırma yaptı. İşitme kaybı olanları yakından ilgilendiriyor. Bu yöntem hem bunamayı hem depresyon riskini azaltıyor. Yapılan yeni ...


Yemeden önce bir kez daha düşünün!

Diyetisyen Demet Güngördü, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde sağlıklı beslenmenin rolünü vurguladı. Trans yağlardan uzak durulmalı, sebze, meyve, tam tahıllar ve kurubaklagiller gün...

Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin her yaş grubunda görülebileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Sabah dinlenemeden uy...


Yüzme, koşu ya da bisiklet değil: Uzmanlara göre en iyi egzersiz buymuş

Kalp sağlığı üzerine yapılan araştırmalara göre dans etmek koşu, yüzme ve bisiklet gibi geleneksel egzersizlerden daha etkili. Kardiyovasküler hastalıklar üzerine uzmanlaşmış doktorlar, d...

Yaşınız 60'ı geçtiyse dikkat: Bu hastalık sinsice yaklaşıyor

Prostat sağlığı sandığınızdan daha önemli olabilir. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özer Güzel, 60 yaş üstü erkeklerin büyük bölümünü etkileyen iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserine ka...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Afra Saraçoğlu'nun adı Okan Buruk'la anılıyor... İddiaların ardından açıklama geldi

Oyuncu Afra Saraçoğlu'nun Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk ile aşk yaşadığı öne sürüldü. İddiaların ardından iki ünlü isim açıklama yaptı. Oyunculuk kariyerine 2016 yılında 'İkinci...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Tansiyonu kontrol altına almak, demansı da yavaşlatıyor

Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Çin ve ABD'den bilim insanlarının ortak yürüttüğü geniş çaplı araştırma, kan basıncını kontrol altına almanın bilişsel hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlayabileceğini gösterdi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR