Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Prof. Dr. Alpaslan Işıklı Anısına

27 Eylül, 2024

   2013 yılında kaybettiğimiz, Cumhuriyetin yetiştirdiği değerli bilim insanı ve aydın Prof. Dr. Alpaslan Işıklıyı, vatan ve emek için adanmış bir ömür içinde yitirmemizin üzerinden 11 yıl geçti. Ömrü boyunca Atatürk devriminin kazanımlarını savundu; kalbi her zaman sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya ve Türkiye mücadelesi için çarptı, onu tanıyanlar gülümsemesiyle hatırladı. Bu toprakların özgür ve eşit yurttaşlara ev sahipliği yapması için de daima laikliği savunmuştur.

   Konak Belediyesi, Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı TÜLOV, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, Ege Öğretim Elemanları Derneği Ve İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güç Birliği Platformu işbirliğinde düzenlenen ALPASLAN IŞIKLI ANISINA TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE DAİR ÖNERMELER” PANELİ, 30 EYLÜL 2024 Pazartesi günü, saat 16.00'de Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezinde yapılacaktır.


   Panelde; Açılış konuşması Suay Karaman tarafından “Alpaslan Işıklı’nın Düşün Dünyası” ile yapılacaktır. Panel Prof.Dr. Nurettin Demir’in modaratörlüğünde; Prof.Dr. Oğuz Oyan’ın “Türkiye’nin Ekonomi Politiği”, Prof.Dr. Pınar Okyay’yın “Türkiye’nin Sağlık Politikası”, “Prof.Dr. Mustafa Kaymakçı’nın “Türkiye’nin Tarım Politikası” ve Prof.Dr. Ömer L. Değirmenci’nin “Türkiye’nin Eğitim Politikası” konu başlıklarında konuşacakları programda Türkiye’nin geleceğine dair önermelerde bulunacaklar.

   Alpaslan Işıklı Kimdir?
   1940 yılında Amasya'da doğan Işıklı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuştur. Aynı fakültede akademisyen olarak görev yapmış, profesörlüğe yükselmiştir.  Cumhurbaşkanı tarafından seçilerek Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliği görevini üstlenmiştir. 1980'li yıllardaki sıkıyönetim sürecinde yazdığı bir makale nedeniyle görevinden alınmış, ancak daha sonra mahkeme kararıyla görevine iade edilmiştir. Sendikacılık ve siyaset alanlarında yaptığı çalışmalarla da tanınan Işıklı, TÜMÖD (Tüm Öğretim Elemanları Derneği) genel başkanlığı da yapmıştır. Yerli ve yabancı dillerde çok sayıda makale ve kitap yazmıştır. Eserlerinde genellikle sosyalizm, Kemalizm, din, neoliberalizm, sendikalizm gibi konulara yer vermiştir.

   Alpaslan Işıklı Önemli Bir Figürdür…

   Özellikle çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri alanındaki çalışmalarıyla Türk akademik dünyasına önemli katkılar sağlamıştır. TÜMÖD Genel Başkanlığı döneminde sendikacılık hareketine önemli katkılarda bulunmuştur. Toplumsal olayları ve politikaları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmesiyle tanınmaktadır. Aademisyenlik ve sosyal sorumluluk konularında genç nesillere örnek olmuştur.

   Alpaslan Işıklı, Türk akademisyen, eski YÖK üyesi ve önemli bir düşünür olarak Türk akademik dünyasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle siyasal bilim, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri alanlarındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır.
   Devrimci geleneğin aydını Alparslan Işıklı’nın kişiliğini, bilim adamlığını, mücadelesini belirleyen birinci etken, işte o devrimci gelenektir. Namık Kemallerden, Mustafa Kemallerden gelen o büyük birikimden filizlenmiştir. O köklere sımsıkı sarılmış, o köklerden beslenmiştir.

   Alparslan Işıklı’nın yarım yüzyıla yaklaşan bilim ve mücadele hayatında dosdoğru bir çizgi görülür; yalpalamalar, eğilmeler, bükülmeler yoktur. Türkiye’nin bilim hayatına kazandırdığı çok değerli bir bilim emekçisidir.

   “Kemalizmin sosyalizmle açılan ufkundaki devrimci” olarak tanımlanan Prof. Dr. Alparslan Işıklı’nın bir devrimci aydın olarak sağlam duruşunu tanımlamak gerekirse, Kemalist Devrimin sosyalizme açılan ufkunda konumlanmış olmasına vurgu yapmak yerinde olur. Bu mevzi, Türkiye’nin devrim mevzisidir.

   Işıklı, Türkiye’mizde sosyalizm amaçlı mücadeleyi hep millî tarihsel kaynaklardan beslenerek yürütmüştür. Geride bıraktığı eserler ve akademik çalışmalarla Türk düşünce hayatına önemli katkılar sağlamıştır. Özellikle sosyalizm, Kemalizm ve sendikalizm gibi konularda yaptığı çalışmalar, günümüzde bile tartışılmaya devam etmektedir.

   Alpaslan Işıklı'nın temel hedefleri arasında sosyal adalet, eşitlik, demokrasi ve bilimsel bilginin yaygınlaştırılması yer almaktadır. Onun düşünceleri, günümüz Türkiye'sinde hala güncelliğini koruyan birçok konuda önemli bir referans noktasıdır.

   TÜLOV olarak ülkemizin gelecek ile ilgili önermelerinin, öngörülerinin ve düşüncelerinin tartışılacağı panele davetlisiniz. Bekleriz.

   İyi çalışmalar dilerim

   Saygılarımla



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hadise'nin yönetmen aşkı

Adı Galatasaray'ın teknik direktörü Okan Buruk ile anılan şarkıcı Hadise gönlünü rol aldığı 'Esas Oğlan' dizisinin yönetmeni Şenol Sönmez'e kaptırdı. Şarkıcı Hadise'nin ilk oyunculuk dene...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bu tetkikleri mutlaka yaptırın...

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, erkeklerde meme kanseri görülme oranının son yıllarda önemli ölçüde arttığına dikkat çekti. Gürdal, "Erkeklerde meme kanseri görülme oranı, her ne kadar kadınlara göre daha düşük olsa da, son yıllarda yüzde 20-25 arasında bir artış göstermektedir" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR