Yukarı
109130

CHP Bademler'de kooperatiflerle buluştu

17 Kasım 2012 22:49

Ege’nin Sesi-Ali Arda PERK/ CHP İzmir İl Başkanlığı, Dünya Kooperatifler Yılı kabul edilen bu yılda kooperatiflerin dertlerini, sorunlarının dinlenmesi amacıyla Bademler Köy Meydanı’nda başkanların, kooperatiflerin ve halkın katıldığı bir toplantı düzenledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, STK’lerden sorumlu CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Erdal Aksünger, Mehmet Ali Susam, Oğuz Oyan, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, bazı ilçe örgütleri ve başkanları, kooperatif başkanları, sorumluları ve halk Bademler Köyü Meydanı’nda yapılan bilgilendirme toplantısına katıldı.

Mahmut Türkmenoğlu Anıldı

1992 yılında vefat eden Serbest Mühendislik ve Müteahhitlik, İzmir Köy Kooperatifleri Birliği Başkanlığı, 4. ve 5. dönem İzmir Milletvekilliği ile Gümrük ve Tekel Bakanlığı yapan Mahmut Türkmenoğlu mezarı başında anıldı.

Kooperatifçilik Yok Edilmeye Çalışılıyor

Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sever ‘’2012 dünya kooperatifçilik yılında özellikle kooperatifçiliğin yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde birlikte olmaktan onur duyuyoruz. Şuanda kooperatifçilik, tarım yok edilmeye çalışılıyor. Böyle anlamlı bir toplantıya ev sahipliği yapmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız anlaşmadan yola çıkarak bunun tüm Türkiye’ye yayılması dileklerimle önemini kavradığımızı bir kez defa belirtiyorum’’ dedi.

Türkmenoğlu Kooperatifçiliğin Önderidir

Toplantıda konuşan STK’lerden sorumlu CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar ‘’Bugün burada olmamızın temel amacı Birleşmiş Milletlerin 2012 yılını Dünya Kooperatifçilik Yılı ilan etmesiydi. Bademler kooperatifçilikte 50. Yılını kutladığı için biz burayı tercih ettik. Mahmut Türkmenoğlu 1960lı yıllarda kooperatifçiliğin öncüsü olan bir isim ve modeldir. Yerellikten kopmadan genelliği, genellikten kopmadan ulusallığı ve ulusallıktan kopmadan da everenselliği yakalamış bir önderdir. Özellikle bu liderliğini köyüne hapsetmemiştir’’ dedi.

Türkiye ile Dünya Arasında Uçurum Var

Akpınar ‘’Toplanma nedenimiz kooperatifçiliğin ne olduğunu bilmek, öğrenmek. Biz bugün kooperatifçilik yılını kutlayacağız. Kooperatif nedir dendiğinde insanların ihtiyaçları olan şeyleri temin etmek için maddi manevi güçlerini birleştirilerek kurulan mükemmel bir birliktir. Dünyada ve Türkiye’de kooperatifçiliğe bakıldığında çok büyük bir uçurum var. Türkiye’de kooperatifçilik hükümetlerin arka bahçeleri olmuş durumda. Kooperatifçiliği sol örgütlenmelerin olduğu yer olarak gören sağ iktidarlar bu cehaletleriyle ülkemizde toplumsal kalkınmanın en önemli dayanağı olan kooperatifçiliği ne yazık ki bu duruma getirmiştir. Ama bugün dünyada kooperatifçilik ülkelerin motor gücüdür. Avrupa’da 5 tane tarımsal kooperatifçilik bankasının olduğu, çocukların bile örgütlediği yaşamı yaşıyor. CHP olarak bunun önemini anlatmak için buradayız’’ dedi.

Kooperatiflere Vasıflı Yöneticiler Lazım

Akpınar’ın ardından söz alan CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ‘’2012’nin Dünya Kooperatif Yılı ilan edilmesi nedeniyle bir arada olmaktan çok mutluyuz. CHP olarak bunu ilk biz yapmalıydık. Bu günde Mahmut Türkmenoğlu’nun yanında olmamız gerekiyordu, onun için buradayız. Sağ iktidarlar bugüne kadar kooperatifleri çöpe attılar. Bilgili, becerikli, ahlaklı, insanların yönetici olması lazım. Böyle kişiler kooperatifleri kalkındıracak. Mahmut Türkmenoğlu en önemli temsilciydi’’ dedi.

Biz Aslında Tarım Kentiyiz

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ‘’1972 senesinde iktisadı bitirdikten sonra 6 ay kadar köy kalkınmada çalıştım. Çiftçi bir aileden geliyorum. Sonra koşullar bizi başkan yaptı. Sonra 1 ay sonra hiç köyümüz yokken İzmir’in 5 misli kadar tarım arazisine sahip olduk. Pazartesi günü çıkan yasayla bu sınırımız 2 kat büyüyor. Siyaseten hep kooperatiflerin yanında olduk, hep işçini yanında olduk, küçük esnafın yanında olduk. Böyle bir orjinden geliyoruz. Önce arazi yollarıyla başladık, köy yolları yaptık. Şimdi bozulanları yapıyoruz. Üretim arttı, kalitesi arttı. Biz aslında İzmir olarak tarım kentiyiz’’ dedi.

Tarım 40 Yıldır En Geri Planda

Kocaoğlu ‘’40 yıldır tarım kötüleniyor, herkes tarımı, köylüyü çiftçiyi kenti başına bırakmış, desteklenmiyor ve külfet sayılıyor. Tarım ithal eden bir ülke konumuna geliyor, Türkiye gibi tarımın en kolay gelişeceği ve tamamı ihracata yazılacak ara girdisi olmayan bir sektörü yanlış merkezi hükümet politikalarıyla elimizin tersiyle itiyoruz. Dış açık gitgide büyüyor, ekonomik krizler peş peşe devam ediyor ve ülke kalkınamıyor. Ülkede her şey düşüşe geçiyor. Ne yapmamız gerekiyorsa onu yaptık. Bugün geliştirdiğimiz model CHP’nin tarımda uygulaması gelen politikanın ipuçlarını veriyor. Bayındır’da dikme çiçek kooperatifinden anlaşmalı üretim yaptırarak ürünlerini aldık, aynı zamanda destek verdik. Hem çeşit hem kalite arttı. Artık kendi ayakları üzerinde durabiliyorlar. Fidanı Bademli’den aldık. Kiraz’dan peynir aldık. Bademler’de kooperatifi ayağa kaldırdık. Okul sütü projesini, Tire Süt Kooperatifi ile yaptık. Bu halktan yana politikadır. Eğer bir hata yaparsanız tepenize binerler, amaçları kooperatifi yok etmektir çünkü’’ dedi.

Bizim Politikamız Fazla Para İsteyen Sendikalıya da Karşıdır

Taşeron ve ihalelere değinen Kocaoğlu ‘’15 milyon sigortalı işçi var, 650 bin sendikalı işçi var. Bunun 450 bini devlette. Devlette çoğunu taşeron ile aşıyor. Dün İZBETON’da yaşanan süreç, bugün İZELMAN’da yaşanan süreç yarın başka bir şirketimizde yaşayacağımız süreç tamamen kanunların başka amaçlarla yapılmasından kaynaklanmıştır. Kanunlar başka amaçlarla yapılırsa birçok problem yaşamamız lazım. Ülkede en zor iş yasalara uymaktır, bu ülkede en zor iş namusunla çalışmaktır. Bizim yasalarımız başkalarının kapılarını açar da vergisini veren namuslu insanın kapılarını açmaz. Bizim politikamız taşerona karşıdır. İşçi politikamız sendikalaşmadan yanadır. Bizim politikamız haddinden fazla para isteyen sendikalıya da karşıdır. Bunu herkes böyle bilsin’’ dedi.

Topun Ağzındayız

Taşeronu kaldırmanın CHP’nin temel amacı olması gerektiğini söyleyen Kocaoğlu ‘’Bugün tarıma verilen destek bütçe değildir, daha fazla vermeliyiz. İşçiyi taşerondan kurtarmak taşeronun aldığı karı işçiye vermekle mümkündür. Ne demek taşeron, ben elimde bir telefon masam bile olmadan işçi alıp satıyorum, böyle midir? CHP bu projeler üzerinde yoğunlaşmak zorundadır. Bu saydıklarım bu ülkenin en zorunlu ihtiyaçlarıdır, bunları yaparsak sosyal demokrat oluruz, köylüye kırsala dokunuruz, işçiye işsize dokunuruz. Sosyal demokrat partilerin dokunması gerek taban budur. Vekillerimiz ve örgütlerimiz tarafından halka anlatılması zorunludur. Biz bugünkü yönetimden burnu kanayan bizleriz, topun ağzında belediye başkanları var. Biz zorluğa alışığız, yeter ki iktidar olalım. Ensemizde boza pişe pişe zor iş yapmayı öğrendik’’ dedi.


Dünya Kooperatifler Yılı CHP Bademler Toplantısı



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Denizlispor, Kubilay Aktaş'ı kadrosuna kattı

Daha önce Kasımpaşa, Boluspor ve İstanbulspor'da da oynayan, Süper Lig'de 18 maçta görev yapan Kubilay Aktaş, bu sezon 5 lig karşılaşmasında formasını giydiği Gaziantep FK ile sözleşmesin...

İzmir'de Dün Gece Bunlar Yaşandı!

Günün öğlen saatlerinde bir şölen havasıyla başlayan Taksim Gezi Park’na destek saat 19:00’da vatandaşların Alsancak Kıbrıs Şehirtleri’ndeki Starbucks’a saldırmalarıyla gerildi.


İzmir Yine Toz Duman

Ege'nin Sesi-Ali Arda PERK/ Günün öğlen saatlerinde bir şölen havasıyla başlayan Taksim Gezi Park’na destek saat 19:00’da vatandaşların Alsancak Kıbrıs Şehirtleri’ndeki Starbucks’a saldı...

Kılıçdaroğlu Esnafın Sorunlarını Masaya Yatıracak

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve esnaf teşkilatının onursal başkanı Mehmet Ali Susam, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6 Haziran’daki İzmir programını anlattı, Türkiy...


Gündoğdu'da Karnaval Havası

Taksim’de başlayan Gezi Parkı olaylarına İzmir’de direniş tam gaz devam ediyor.

İzmir’deki olaylar: AKP ilçe binası ateşe verildi

Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etmek için İzmir'de üç gündür devam eden gösteriler sırasında AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı eylemciler tarafından ateşe verildi.


Alsancak Savaş Alanı!

İzmir'de Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini protesto eden grup, Konak yönüne yürüyüşe geçti. Polis, grubun önünü kesip gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Daha sonra B...

Taksim'in Ateşi İzmir’e Sıçradı

Taksim Gezi Parkı’nda 4 gün önce başlayan direniş ateşi, bugün tüm Türkiye’ye birlikte İzmir’e de sıçradı.


Gezi Parkı eylemcilerine sınır ötesi destek

New York’taki Bryant Park’tan Taksim Gezi Parkı eylemcilerine öyle bir destek geldi ki… Bryant Park’ta çekilen videoda bakın neler söylüyorlar…