Yukarı
181633

PETKİM işçileri direnişte

19 Haziran 2017 15:38

Tıkanan TİS sürecinde bugün için fabrika önüne çağrıda bulunan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi ile PETKİM yönetimi arasında gerginlik yaşandı.

PETKİM’de tıkanan Toplu İş Sözleşmesi sürecinde pazartesi günü için fabrika önüne çağrıda bulunan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi ile PETKİM yönetimi arasında gerginlik yaşandı.

Bugünden itibaren süresiz eyleme başlama kararı alan Petrol-İş Sendikası’na üye PETKİM işçileri sabah araçları ile işyerine geldi. İşçiler her zamanki gibi kartlarını güvenliğe gösterip araçları ile içeriye girmek istedi. İşveren ise, giriş kapısında kart basma zorunluluğu dayattı. Bunun üzerine sendika fabrikaya gelen hiçbir aracı içeri almama kararı aldı. İşçiler kapıları tutarak gelen araçları geri çevirdi. 

PETKİM’in önü araçlarla doldu. İlçe Emniyet Müdürü gelerek sendikacılarla yaptığı görüşmede, araçların güvenliği bozduğunu söyleyerek çekilmesini istedi. Sendikacılar ise, sorunu işverenin çıkardığını, bu kadar aracı koyabilecekleri bir yer olmadığını belirttiler. İşçiler patronun tavrını alkış, slogan ve düdüklerle protesto etti. 

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, tıkanan TİS süreci nedeniyle eylemlere başladıklarını, bugüne kadar tanık olmadıkları bir uygulama ile karşılaştıklarını belirtti. Oktay, “Dün de buradaydık, bugün de buradayız, yarın da burada olacağız. Onlar kendi geleceklerine baksınlar. Kimse kraldan çok kralcı olmaya çalışmasın” dedi. 

‘BİZİ MOTİVE ETTİLER’

Oktay, gergin olduklarını ancak yapılan uygulamanın kendilerini daha da gerdiğini dile getirerek, “Bizi çok iyi motive ettiler. Hafta sonu yaptığım açıklamalarda da söyledim artık bu saatten sonra bu şirkette yaşanacaklardan biz sorumlu değiliz. Bizler toplu sözleşme döneminde insan onuruna yaraşır bir ücret, insanca çalışma ortamı ve iş barışı için buradayız. Ama bizlere bunu çok gördükleri için buradayız” dedi.

Genel ücret zammının arttırılmasını ve 2’li, 3’lü skala sisteminin kaldırılmasını istediklerini vurgulayan Oktay, “Verdikleri teklif, genel ücret zammı için enflasyon oranı, skala için ise 2+2 artışları birinci yıl 3 olsun, ikinci yıl 2 olsun. Bu yaptıkları teklif bile bizim burada olmamıza yeterlidir. Bu teklifi asla kabul etmiyoruz” dedi.

Gerekirse bayramı, aileleri ile birlikte PETKİM’de geçireceklerini ifade eden Oktay, “Sözleşme ne kadar uzun sürerse sürsün bayramda bile ailelerimizle, çocuklarımızla burada oluruz. Bizim taleplerimize cevap verebilecek bir noktaya gelmedikleri sürece biz bu toplu sözleşmeye imza atmıyoruz” dedi. 

PETKİM PATRONU TİS’İ İHLAL ETTİ

Star’dan devir olan işçi arkadaşlarına verdikleri ücret miktarının TİS’in ihlali olduğunu belirten Oktay şöyle konuştu: “Bize yasalardan, haktan hukuktan bahsediyorlar. Hafta sonu gönderdikleri mail ile aba altından sopa gösteriyorlar. Bizim anayasamız toplu sözleşmemizdir. TİS 41. maddesinin e bendinde der ki‘işe yeni alınan personelin ücretini işveren belirler. Ancak aynı nitelikteki kıdemli işçinin ücretini geçemez”. Bu anlaşmanın altına siz de imza attınız biz de imza attık. Bu doğrultuda hepimize kolay gelsin. Bu sözleşme sonuçlanana kadar hepimiz buradayız. Bize üç dört gün eylem yapıp bayramda dağılırlar diye bakıyor olabilirler. Biz ailelerimize de söyledik. Bayramı da burada geçirmeye karar verdik. Kararlıyız dünkü mailde ‘diyalog ortamını koparmamak lazım’ demişler. TİS’te vermiş oldukları teklifle bu toplu sözleşmeyi kendileri tıkıyorlar. Eğer iş barışı istiyorlarsa bizim taleplerimize karşılık vermeye niyetlilerse o masaya oturacağız. Ayrıca ambarları boşalttılar. Yani bizim ürettiğimiz malı bizden kaçırıyorlar. İstedikleri kadar bizden kaçırsınlar. Şu an depolarda bulunan malın ne kadarının satıldığını takip ediyoruz. Bizim ürettiğimiz malı bizden kaçırarak bir yere varamazlar. Bunlar basit hesaplardır.”

TOMA'LAR GELDİ

Tıkanan TİS görüşmeleri nedeniyle işçilerin eylem başlattığı PETKİM’de Emniyet, fabrika bahçesine TOMA ve çevik kuvvet yerleştirdi.

Polis, park edilen araçların fabrika giriş yolunu kapattığı gerekçesi ile işçilerden, araçlarını çekmesini istedi. İşçiler de “Siz önce TOMA’ları çekin” dedi. Trafik polisleri ile işçiler arasında tartışmalar yaşandı. İşçiler polise tepki gösterdi, “Ceza kesmeniz gerekirse kesin, siz niye müdahale ediyorsunuz” dedi.

TOMA’ların ve araçların aynı anda çekilmesi kararı alındı. Sendika yöneticileri, işçilere “Araçlarınızın başına gidin, çekiyoruz” dedi. İşçilerin araçları çekebilmesi için fabrika kapısının bir yanından girip diğer tarafından çıkması gerekiyordu. Birkaç araç bariyerden geçmeye başlayınca fabrikanın genel müdürlüğünden bir yönetici buna engel oldu. İşçiler ve sendika temsilcileri ile yönetici arasında sert tartışmalar yaşandı.  

İşçiler araçlarını çekmeyi bıraktı. Fabrikanın önündeki yol kısmen açıldı. TOMA’lar da fabrika içinde park etti. (İzmir/EVRENSEL)

PETKİM YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA GELDİ!

"İşyerimizde yetkili sendika olan Petrol-İş ile süren Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmelerimizin 10. oturumunu 16 Haziran Cuma günü gerçekleştirdik. Petkim olarak, TİS’in ortak iradeyle imzalanmasına ilişkin gösterdiğimiz tüm gayrete rağmen, maalesef süreç sendika tarafından akamete uğratılmıştır. Bu süreçte geldiğimiz noktayı, şeffaflık anlayışımız gereği değerli çalışanlarımızla, tüm açıklığıyla paylaştık. Bu paylaşımda, sürecin görüşmelerle çözülmesine olan inancımızı koruduğumuzu tekrar ifade ettik.

Buna rağmen, sendikanın bugün başlattığı bu eylemin iyi niyetten uzak olduğu kadar hukuka aykırı ve bir takım risklere fırsat verecek nitelikte olduğunu özellikle belirtmek isteriz. Hatırlatmak isteriz ki; Petkim naftadan başlayan petrokimya işlerinde üretim yapan bir kuruluş olup, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 62. maddesine göre grev yasağının bulunduğu işyerleri kapsamındadır. Grev yasağı kapsamında olmasının en büyük nedeni Petkim’in riski son derece yüksek işyerleri statüsünde olmasından kaynaklanmaktadır. Bu hukuka aykırı eylem ve engellemeler nedeniyle Ramazan ayında gece vardiyasına kalan çalışanlarımızın da değişimi sağlanamamış bulunmaktadır.

Aynı şekilde acil bakımları yapacak bakım işçileri de iş başı yapmamış durumdadır ve bu bakımlar yapılamamaktadır. 700 kişinin hizmet verdiği bakım bölümünde gece vardiyasında acil durum için sınırlı sayıda eleman bulunurken, bu sayı gündüz vardiyasında 250 civarındadır. Bu alanda hizmet verenlerin dikkatini işine yoğunlaştırmış çalışanlardan oluşması risklerin yaşanmaması açısından önem taşımaktadır. Buna rağmen, sendikanın başlattığı hukuka aykırı eylemle söz konusu çalışanların değişimi engellenerek tehlike yaratılmaktadır.

Diğer taraftan, Petkim’de ‘Personel Tanıtım Kartı’nın ana kapıdaki cihazlara okutularak işletmeye girilmesi gerekirken, güvenlik görevlileri bu konuyla ilgili prosedürü hatırlatmasına rağmen sendika temsilcilerinin kart okutmadan tesise girme konusunda ısrarcı oldukları gözlemlenmiştir. Eyleme katılanların ayrıca, şirket ana kapısından araçların kart okutarak içeriye girmesine de izin vermediği, bunu engellemek amacıyla kendi araçlarıyla barikat kurdukları tespit edilmiştir. Petkim’e denetimsiz girişlerin risk düzeyi yüksek bir işyeri için ne denli büyük bir tehlike arz ettiğini kamuoyunun takdirine bırakmakla birlikte, sendikayı bir kez daha sağduyulu davranmaya davet ediyoruz.

Unutulmamalı ki, bu gelişmelerin, sadece ekonomik değil bölge açısından tehlike arz edecek boyutlara ulaşma riski vardır. Bu nedenle, telafisi mümkün olmayacak olayların yaşanmaması için sendikayı bu hukuka aykırı eyleme son vermeye davet ediyoruz.

Bugüne kadar olduğu gibi bugün de sendika yönetimine görüşmeleri masada çözme çağrımızı yinelemekteyiz. Bununla birlikte, hukuka aykırı eylem ve bu nedenle doğacak tüm zararlarımız ile ilgili olarak hukuki haklarımızı kullanacağımızı belirtmek isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Başkan Mutlu’dan üreten kadınlara çifte müjde

İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin ‘Anneler Günü’ sergisine katılan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, kursiyerlerin ürünlerini Türkiye genelinde satışa sunup gelir elde edeb...

Özel Bireyler, Kültürpark’ta eğlence dolu anlar yaşadı

Ödemiş Belediyesi, Engelliler Haftası nedeniyle düzenlediği programda ilçede bulunan ilgili dernek üyelerini biraraya getirdi. Özel bireyler, Kültürpark’ta eğlence dolu anlar yaşadı.


Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele yıkımı için İzmir Büyükşehir Belediyesi devrede

2023 yaz başında Karaburun’un gündemine gelen Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan işletmenin kaçak iskelesi aradan geçen 10 ay içinde kurumların yoğun bir şekilde karşılıklı yazışmaları...

Ege Üniversitesi ile AKZONOBEL KEMİPOL arasında iş birliği protokolü imzalandı

Ege Üniversitesi ile AKZONOBEL KEMİPOL AŞ arasında Ege Meslek Yüksekokulu (EMYO) Otomotiv Teknolojisi Programı öğrencilerinin sektöre daha nitelikli adım atmaları amacıyla iş birliği prot...


Geleceğin fuarı WENERGY EXPO kapılarını açtı

Temiz enerjinin başkenti İzmir’de WENERGY EXPO-Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, ikinci kez kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, fuarın açılış konuşmasında ...

Seferihisar’da sıfır atık eğitimleri devam ediyor

Seferihisar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından, ilçedeki okullarda sıfır atık eğitimleri veriliyor. Çocuklara çevre bilinci kazandırmayı amaçlayan eğitimlerde...


İzmir ve Bremen arasındaki ilişkiler güçlenecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir'in kardeş kenti Bremen ile ekonomik ilişkileri güçlendirmede önemli rol oynayan Bremeninvest'in Türkiye İlişkileri Koordinatörü Ma...

Narlıdere Belediyesi’nden 19 Mayıs’a özel futbol turnuvası

Narlıdere Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında ‘19 Mayıs Futbol Turnuvası’ düzenliyor. 14–19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek tur...


Başkan Önal, kitap bağışı çağrısı yaptı!

Bayraklı Belediyesi, ilçe genelindeki kütüphanelerde bulunan yayınların çeşitliliği ve içeriğini artırmaya yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında kitap bağışı kampanyası başlattı. 10 mah...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gezenti ailesi artık 3 kişi

TEVE2’de yayınlanan “Çok Gezenti” programıyla yıllardır dünyayı dolaşan Burak Akkul ve Seda Akkul, kısa süre önce dünyaya gelen oğulları Yekta ile birlikte objektif karşısına geçti.

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bahar yorgunluğuyla baş etmek için 6 öneri

Baharla beraber değişmeye başlayan gece-gündüz süreleri ve iklim şartları ile beraber vücudumuzun yeni oluşan şartlara uyum sağlamaya çalıştığını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, ‘bahar yorgunluğu’ olarak tanımlanan bu dönemde yaşanması muhtemel fiziksel ve psikolojik değişimlerle baş edebilmek için yapılabilecekleri anlattı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR