Yukarı
20436

Gıda Mühendislerinden ‘İstihdam’ İsyanı

04 Mayıs 2013 19:36

Ege’nin Sesi-Ali Arda PERK/ TMMOB Gıda Mühendisler Odası İzmir Şubesi, gıda alanındaki sorunlara dikkat çekmek ve halkın desteğinin almak adına Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde imza standı açtı.

Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından ‘’Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Gıda Mühendislerinin Rolü’’ adı altında başlatılan çalışmaların İzmir ayağı, bugün öğlen saatlerinde Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde açılan imza standıyla başladı.

da Mühendisleri Odası Genel Başkanı Rahime Petek Ataman da destek vermek adına İzmir Şubesi’nin yanında olurken, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar da gıda mühendislerini direnişlerinde yalnız bırakmadı.

Çam; ‘’Az Sayıda Denetmenle Denetimi Gerçekleştirmek Mümkün Değil’’

75 milyonluk Türkiye’de 4 bin 600 denetmen bulunduğunu ve sadece 850’sinin gıda mühendisi olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Musa Çam, ‘’Türkiye’de bulunan 400 bin işyerinin denetimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kontrolü altında.  Bu işyerlerini denetlemek birinci işleridir fakat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yeteri kadar bu kontrolleri yapmamaktadır. 4600 denetmenin çalıştığı yerde yaklaşık 850 gıda mühendisi vardır, yeteri kadar denetimi gerçekleştirmek mümkün değildir. 75 milyonluk bir ülkeyi sadece 4600 denetmen olması da gerçekten çok zor bir durum. Yediğimiz yemekler en önemli meselemiz. Çocuklarımızın, kendimizin sağlığı açısından son derece önemlidir ama yeteri kadar denetim yok. Gıda Mühendisleri Oda’mızın düzenlediği bu etkinlik son derece önemlidir. Toplumu duyarlı olmaya çağırıyoruz ve bakanlıktan gıda mühendisleri sayısının arttırılması ile işyerlerinin denetim altına alınmasını istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.   

Ataman; ‘’Konuyla İlgisi Olmayanlar 1 Haftalık Kursla Piyasaya Sürülüyor’’

Gıda denetimin rafta denetim modeline döndüğünün altını çizen Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Rahime Petek Ataman, GDO’lu pirinç konusunda da bakanlığın açıklama yapması gerektiğini söyledi. Ataman,  ‘’Tabloyu çok vahim bulduğumuz için sıcakta soğukta aylardır alanlardayız biz. Birincisi evet 4600 sayısı gerçekten yetersiz, ikincisi de 4600’üm içinde gıda mühendisi sayısı çok az. Her ikisini de yükseltmemiz lazım. Bizim artık gıda denetim sistemimiz rafta denetime yönlendirildi. Rafta denetimi yapabilmek için çok sayıda konu uzmanı gerekiyor. Siz hiç konuyla ilgisi olmayan kişiler de 1 haftalık kurs sonrası gıda denetçisi gibi piyasaya sürülüyor. Onların yaptığı denetim de denetim olmuyor. Onun için bir ana evvel açıklanacak kadrolarda çok ciddi rakamlarla ciddi sayıda istihdam olsun. GDO’lu pirinç konusu tam bir karmaşa halini almış vaziyette. Bu ürünlerle ilgili acilen bakanlığı kendi resmi sitesinden bilgi paylaşmaya davet ediyoruz. Çünkü müthiş bir karmaşa ve kafa karışıklığı var’’ dedi.



Yılmaz; ‘’Gıda Mühendisleri Dışlanmak İsteniyor’’

Bugüne kadar 20 bin civarında imza topladıklarını, imzaları bakanlığa göndereceklerini dile getiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hülya Yılmaz, ‘’Bugüne kadar 20 bin civarında imza toplandı. Bu imzalar genelde bizim meslektaşlarımızdan değil kamuoyundan aldığımız imzalar yani bu kampanya kamuoyuna yönelik bir kampanya. Bizim taleplerimiz sadece istihdam ve kamuda istihdamla da sınırlı değil. İşin başında üniversitelerde gıda mühendisleri bölümlerinin artık sınırlandırılması, ikinci öğretimlerin kapatılması ve kontenjanların sınırlandırılmasıyla başlıyor taleplerimiz. Kontenjanlar arttıkça işsizler de artacak. Soruna çözüm bulmamamız imkansız hale gelecek. Sorunumuzun çıkış noktası orası. Daha sonra da istihdam konuları geliyor. İmzaları bir heyet olarak bakanlığa iletmeyi düşünüyoruz. Umarım bakanlık bu talebi de dikkate alır. Gıda mühendisleri dışlanmak istiyor gibi bir algı yaratılıyor, bize haksız olduğumuzu göstersin, gıda mühendislerimizden istihdam etsin, biz de bakanlıktan özür dileyelim sevinerek’’ diye konuştu.  

Musa Çam ve Hüseyin Mutlu Akpınar imzalarıyla gıda mühendislerine destek olurken, ikili Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden geçen vatandaşlara da imza atmaları yönünde çağrıda bulundu.



Yorumlar

  • ben de bir gıda mühendisiyim ve sonuna kadar destekliyorum.İzmir de olmak ve yanınızda olarak destek vermeyi çok isterdim. Bu dayanışmayı ve farkındalığı bütün şehirlerdeki gıda mühendisleri odalarından bekliyoruz.Saygılarımla....
    belgin rodoplu
    20 Ekim 2016 02:54
  • ben bir gıda muhendisi olarak bu konu da sizleri cook haklı buluyorum ülkemiz de 52 yerde gıda muhendisligi bölümü acılmıstır ama devlet alımı yook tuncelide de açılmıs bu gidişata da bir dur denilmeli diye düşünüyorum aygılarımla. . .
    alperen var
    20 Ekim 2016 02:54
  • Ne yediğimizi ne biz biliyoruz nede polis... Resmen sağlığımızla oynanıyor, bu ülke artık gıda sektöründe çağ atlamalı. Ama nedense sanki hergeçengün daha da kötüye gidiyor. Ne zaman önlem alacaklar biz kanser olup dünya paraları ilaçlara yatırırken mi?
    Mert Cebeci
    20 Ekim 2016 02:54

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP’li Mahir Polat: Şirketlerin 2 milyar dolarına tasarruf yok

Bu yıl ocak ve mayıs ayında gerçekleşen köprü ve otoyol zamları yüzde 181’i bulurken iktidarın açıkladığı tasarruf tedbirleri yine yap işlet devret projelerindeki işletmeleri pas geçti.

Dünya Bankası’ndan Dikili TDİOSB’ye 30 milyon dolar

İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası iş birliğiyle kurulan, Avrupa ve...


Başkan Tugay İZENERJİ’de iki ismi görevden aldı

Başkan Tugay, son olarak İZENERJİ’de genel müdür yardımcısı olan Kudret Yiğit ve Hakan Akyıldız'ı görevden aldı.

Esnafın sorunlarını masaya yatırdılar…

İESOB Başkanı Yalçın Ata, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'a tebrik ziyaretinde bulundu. İESOB yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyelerinin de katıldıkları ziyarette, esnaf...


Başkan Tugay’ı duygulandıran sürpriz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ortaokul ve liseyi okuduğu İnönü Anadolu Lisesi’ndeki Kariyer Günleri programına katıldı. Başkan Tugay’a kayıt sırasında verdiği ilkokul...

Dünyanın enerjisi İzmir’de buluştu

Temiz enerjinin başkenti İzmir, WENERGY - Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’na ikinci kez ev sahipliği yaptı. WENERGY Expo, yerli ve yabancı katılımcı sektör paydaşlarını, uluslararası alı...


Yalçın Ata'nın adayı ezdi geçti

Elbiseciler Odası’nın Olağanüstü Kongresi’nde Yalçın Ata’nın tam destek verdiği Fatih Kıraç, rakiplerine ezici üstünlük sağladı. Kıraç 186 oy alırken, eski başkan Hazım Taşçı 65, oda başk...

“Hayaller memura kira desteği; gerçekler lojmana kira zammı”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılının Mayıs ayında memurlara kira desteği yapılması için talimat verdiğini; Bakanların da memura kir...


CHP'li Aslanoğlu: Esnafa Mehmet Şimşek darbesi

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf tedbirlerine tepki gösterdi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Öykü Karayel, eşi Can Bonomo'nun doğum gününü kutladı

Öykü Karayel 2018 yılında nikâh masasına oturduğu eşi Can Bonomo'nun yeni yaşını sosyal medya hesabından kutladı. Oyuncu Öykü Karayel ile müzisyen Can Bonomo 2018 yılında nikâh masasında ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Çok fazla tuz tüketen ülkeler açıklandı

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bölgesindeki 53 ülkeden 52'sinin çok fazla tuz tükettiğini tespit etti. Listenin birincisi Kazakistan olurken Türkiye de 5. sırada yer aldı. Yetişkinlerin günde yaklaşık 1 çay kaşığına eşit olan 5 gramdan fazla tuz tüketmemesi gerekiyor. Ancak rakamlar insanların günlük oranın neredeyse 3 katı kadar fazla tükettiğini ortaya koyuyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR