Yukarı
402703

Gözler ABD Merkez Bankası'nda

28 Nisan 2024 13:23

Piyasalarda gelecek hafta için gözler ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararına ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerine çevrildi. İşlemciler faiz indirim tahminlerini yıl sonuna ötelerken uzmanlar Powell'dan şahin tonlu açıklamalar bekliyor.

Bu hafta piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz toplantısında olacak.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın önümüzdeki hafta yapacağı açıklamalar, bankanın faiz oranlarını düşürmeden önce ne kadar beklemek istediğine dair ipucu verecek.

Son konuşmasında, enflasyonu düşürme konusunda daha fazla ilerleme kaydedilemediğine ve işgücü piyasasında süregelen güce işaret eden Powell, politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini öngörülenden daha uzun süre yüksek tutabileceklerinin sinyalini vermişti.

Play Video

Enflasyonun inatçı bir seyir izlediğini gösteren son veriler, Fed başkanının indirimlere dair görüşünü değiştirmesinin zor olduğunu gösteriyor. Piyasanın faiz indirimi beklentileri ertelenirken yatırımcılar artık yılsonuna kadar en fazla iki faiz indirimi bekliyor.

POWELL'DAN ŞAHİN AÇIKLAMALAR BEKLENİYOR

Bloomberg ekonomistleri Anna Wong, Stuart Paul, Eliza Winger ve Estelle Ou, konu ile ilgili kaleme aldıkları bir notta, "Powell'ın şahin bir dönüş yapmasını bekliyoruz" dedi.

Ekonomistler, "Powell daha şahin bir yönde, yakın vadede kesinti olmayacağına dair bir ipucu verebilir veya faiz artışının masada olabileceğini önerebilir" değerlendirmesinde bulundu.

FAİZ İNDİRİMİ TAHMİNLERİ ÖTELENDİ

Öte yandan, ABD'de geçen hafta açıklanan verilere göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 1,6 artış kaydederek öngörülerin altında kalırken, gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise aynı dönemde yüzde 3,7 ile beklentilerden fazla yükseldi.

Bu durum ülkede stagflasyona ilişkin soru işaretlerini artırırken, para piyasalarındaki fiyatlamalar Fed'in ilk faiz indirimine yönelik toplantıyı yılın son çeyreğine doğru ötelemeye devam etti.

Söz konusu veriler öncesi Fed'in faiz indirimine başlama ihtimali haziranda yüzde 20, temmuzda yüzde 45, eylülde yüzde 70 ile fiyatlanırken, veriler sonrasında bu ihtimaller ilgili aylar için sırasıyla yüzde 11, yüzde 30 ve yüzde 57'ye geriledi.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Merkez Bankası yapım işi ihalelerinde yeni imkan

Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de duyurulduğuna göre, Türk lirası cinsinden yapılan inşaat sözleşmelerinde belirtilen koşulları yerine getirenler için fiyat farkı artışı uygulanabilecek.

Borsada yatırımcı sayısı arttı

MKK'nın açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre, pay senedi yatırımcı sayısı 10 Mayıs ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre 864 bin 6 kişi arttı. Böylece pay senedi yatırımc...


2024 yaş çay alım fiyatı belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığınca, 2024 yılı yaş çay alım fiyatının kilogram başına 17 lira, üreticilere verilen destekleme bedelinin ise 2 lira olarak belirlendiği bildirilerek, "Böylece 2024 ...

Küresel piyasalar gözler Powell'ın açıklamalarında

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) eylülde faiz indirimine gidebileceğine yönelik beklentilerle hafta içi pozitif bir seyir izlenirken gözler gelecek hafta ABD'de açıklanaca...


Maliye POS cihazlarıyla yapılan tahsilatları radarına aldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında POS cihazlarından gerçekleştirdiği tahsilatın hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik deneti...

Kamuda personel alımı azaltılacak

Son yıllarda özel sektördeki maaş artışlarının kamunun gerisinde kalmasıyla "keşke memur olsaydım" diyenlerin sayısı çoğaldı. Ancak iktidar yeni tasarruf paketinde kamuya personel alımını...


İstanbul'da ekmeğe zam geldi

İTO mayıs ayı Meclis toplantısında ekmek üreten işletmelerin artan maliyetler karşısında sıkıntı yaşadığı düşünülerek 200 gram ekmeğin fiyatı 10 lira olarak belirlendi.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 64,59 puan artışla 10.333,17 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 50 milyar...


İSİG Meclisi: Nisan ayında en az 163 işçi hayatını kaybetti

İSİG Meclisi raporuna göre, 2024 yılının ilk dört ayında Ocak’ta 161, Şubat’ta 149, Mart’ta 124 ve Nisan’da 163 olmak üzere en az 597 işçi, her gün “en az” 5 işçiyi iş cinayetlerinde haya...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ezgi Mola'dan hayranlarını üzen haber

Geçtiğimiz kasım ayında oğlu Can'ı kucağına alan oyuncu Ezgi Mola, "Ekranı özlüyorum ama yapacak bir şey yok" dedi. Oyuncu Ezgi Mola, şletmeci eşi Mustafa Aksakallı ile Nişantaşı'nda muha...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Hayat ‘Keşke’lerle geçmez

Hayatımızın belli dönemlerinde sıkça karşımıza çıkan pişmanlıklar, zihinsel sorgulamalara yol açıp bize hayal kırıklıkları ve üzüntü yaşatabilir. “Bu duyguya takılı kalmak ise beyin sağlığımıza zarar verebilir’’ diyen Prof. Dr. Uludüz, keşkeleri azaltma yollarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR