Yukarı
402732

Bir Afrika ülkesi daha Fransa'nın askeri üssünü kapatmayı planlıyor

29 Nisan 2024 09:46

Gabon'da askeri cunta yönetimi, ülkedeki Fransız askeri üssünün kapatılması ve Paris'le savunma anlaşmalarının yeniden değerlendirilmesi yönünde ulusal diyalog katılımcılarına rapor sundu.

Orta Afrika ülkesi Gabon'da bir siyasi komisyonun, ülkedeki Fransız askeri üssünün kapatılması ve Paris'le savunma anlaşmalarının gözden geçirilmesi yönünde çağrıda bulunduğu bildirildi.

Radio France Internationale'ye (RFI) göre teklif, Gabon askeri hükümeti tarafından, ülkeyi sivil yönetime döndürmek amacıyla toplanan, başkent Libreville'de devam eden ulusal diyalog sırasında bir raporda sunuldu.

Kararın, 2 Nisan'da başlatılan ve salı günü tamamlanması beklenen Kapsayıcı Ulusal Diyalog (DNI) katılımcılarının genel kurul toplantısında kabul edileceği bildiriliyor.

Fransa'nın ülkenin Libreville kentinin kuzeyindeki üssünde Gabonlu birlikleri eğitmekle görevli yaklaşık 400 askeri bulunuyor. Eylül ayında Paris, uzun süredir cumhurbaşkanlığı görevi yürüten Ali Bongo'yu düşüren askeri darbeye tepki olarak ülkeyle askeri işbirliğini geçici olarak askıya aldı. Ancak operasyonların durdurulmasından sadece bir hafta sonra, Fransa Silahlı Kuvvetleri Bakanlığı operasyonlara "yavaş yavaş" devam edileceğini duyurdu.

Fransa Silahlı Kuvvetleri Bakanı Sebastien Lecornu, Libreville'deki siyasi durumun, Paris'in "gayri meşru" askeri hükümet olarak gördüğü yönetimle işbirliği yapmayacağını defalarca ilan ettiği Nijer'deki siyasi durumla kıyaslanamaz olduğunu iddia ederek operasyona devam kararını savundu.

Gabon'un Fransa'nın askeri operasyonlarına son verilmesi çağrısı, diğer eski Fransız kolonisi Afrika ülkelerinin son yıllarda yaptığı bir benzer hamlelerin sonuncusu oldu. Burkina Faso, Mali ve Nijer'deki askeri liderlerin tümü, on yıl süren "terörle mücadele" misyonunda Sahel bölgesindeki cihatçı gruplarla mücadelede başarısız oldukları iddiasıyla Paris'le savunma bağlarını kesti.

Bongo'nun 14 yıllık iktidarından sonra üçüncü dönem görev yapmasını engellemek için Ağustos darbesine liderlik eden General Brice Oligui Nguema, geçen ay DNI kararlarına saygı duyacağını belirtmişti. Nguema Ağustos 2025'te iktidarı geri vereceğine dair taahhütte bulundu.

Muhalefet partileri ve dini liderlerin de aralarında bulunduğu binlerce kişinin katıldığı bir ay süren ulusal diyalogda, siyasi kurumlardan oluşan alt komite, maden zengini Gabon'un yeni bir anayasa kabul etmesini önerdi.

Fransa'nın Afrika'da sonu mu geliyor?

Geçtiğimiz ay da Batı karşıtı askeri cuntaların yönetimde olduğu Burkina Faso, Mali ve Nijer ülkeleri, iki hafta önce açıklama yaparak, Sahel Devletleri İttifakı'nın (AES) resmen başladığını duyurmuştu.

Darbelerin başlamasının ardından bu üç ülkenin Fransa'yla ilişkileri sürekli düşüşe geçti. Mali ve Burkina Faso'daki darbelerin ardından, Fransa bu ülkelerdeki askerlerinin tamamını geri çekmek zorunda kalmıştı. Fransa'nın, Aralık 2023'te Nijer'deki son askerlerini de çekmesinin ardından bu ülkelerdeki tüm askeri varlığı sonlanmış oldu.

Üç ülkenin imzaladığı ittifak sözleşmesinin, Fransa'nın bölgedeki tarihsel nüfuzununun tamamen ortadan kaldırmasına ön ayak olacağı değerlendiriliyordu. Bölgede bir zamanların sömürgeci gücü, sonrasında işgalci kuvveti olan Fransa, Sahel bölgesi ve Gine Körfezi boyunca sahip olduğu askeri ve ekonomik etkisini tamamen yitirme aşamasında. 

SOL HABER



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İranlılar cumartesi günü de tatil yapacak

İran Meclisi, cuma gününün yanı sıra hafta sonu tatiline cumartesi gününün eklenmesi yönündeki tasarıyı onayladı. Sosyal İşler Komisyonu tarafından değerlendirilen tasarı mecliste milletv...

Biden'ın 'Durdururuz' sözü blöf çıktı... İsrail'e yeni silahlar

Refah operasyonu konusunda İsrail'e baskı yapan ABD, bir yandan da yakın müttefikine silah sevkiyatını sürdürüyor. ABD'de Joe Biden yönetiminin İsrail'e değeri 1 milyar doları aşan silah ...


ABD, mahsur kalan doktorların durumunu takip ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Refah sınır kapısının kapanmasıyla Gazze'de mahsur kalan, aralarında ABD'lilerin de bulunduğu bir grup doktorun durumunun takip edildiğini bildirdi. ABD Dışişler...

İngiltere-Çin arasında casusluk krizi büyüyor

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin Büyükelçisi Cıng'ın, Ulusal Güvenlik Yasası'na aykırı olarak İngiltere topraklarında yürütülen yasa dışı yabancı devlet faaliyetl...


Azerbaycan'dan Ermenistan'a çağrı

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, barış müzakerelerinde Ermenistan'ın beklenti ve argümanlarını dinlediklerini, karşılıklı çözüm yolu bulmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Anlaşm...

Polonya'da madende göçük

Polonya'da bir madende meydana gelen göçük nedeni ile 2 işçi hayatını kaybetti,. Yetkililer 10 kişinin yaralandığını, madende mahsur kalan bir madenciyi arama çalışmalarının devam ettiğin...


Rusya'da rüşvet krizi!

Rusya Savunma Bakanlığı Personel Dairesi Başkanı Yury Kuznetsov, yüksek miktarda rüşvet aldığı şüphesiyle gözaltına alındı. Kuznetsov'un kamet ettiği yerlerde yapılan aramalarda 100 milyo...

Rusya lideri Putin, yardımcısını seçti

Putin'in imzaladığı kararnameyle, Kremlin Devlet Başkanlığı idari yönetimine yönelik atamalar yapıldı. Buna göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Anton V...


ABD'den İran ile anlaşma yapan Hindistan şirketine yaptırım sinyali

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifinginde, Hindistan Küresel Limanlar Limited Şirketinin (IPGL), İran ile liman anlaşması yapmasını değerlendirdi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü menajerden müzik dünyasını sarsacak açıklamalar

Tarkan, Sezen Aksu, Mustafa Sandal, Kenan Doğulu ve Mahsun Kırmızıgül gibi ünlü sanatçıların bir dönem menajerliğini yapan Ahmet San, Haberler.com'da Gökay Kalaycıoğlu'nun konuğu oldu. Ke...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Puff barlar tehlike saçıyor

Elektronik sigaraların yeni bir çeşidi olan ‘puff bar’lara rağbet büyük. Özellikle ergenler ve gençler arasında kullanımı giderek artan bu tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Ergün, ‘’Tüm e-sigaralar gibi puff’lar da ciddi solunum yetmezliğine yol açıyor’’ uyarısında bulundu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR