Yukarı
402756

Göztepe'yi Süper Lig'e taşıyan Bulgar!

29 Nisan 2024 11:56

Göztepe, Bulgar teknik direktör Stanimir Stoilov ile Trendyol 1. Lig'den Süper Lig'e yükselerek tarih yazdı. Stoilov, yükselme başarısını elde eden altıncı yabancı antrenör oldu.

Göztepe'nin Bulgar teknik direktörü Stanimir Stoilov, Trendyol 1. Lig'de sezon sonuna iki hafta kala Süper Lig'e yükselmeyi garantileyerek, bu başarıyı elde eden altıncı yabancı teknik direktör oldu.

Göztepe, bu sezon başında yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, yabancı teknik direktörlerin 1. Lig takımlarında görev yapabilmesinin önünü açan bir değişiklik sonrası, Radomir Kokovic'i futbol metodolojisi direktöründen teknik direktörlük pozisyonuna yükseltti.

Stoilov yönetimindeki Göztepe, bu başarı ile birlikte Stoilov'a Süper Lig'e yükselen 122. teknik direktör unvanını kazandırdı. Stoilov ayrıca, Süper Lig'e yükselen ikinci Bulgar ve toplamda altıncı yabancı teknik direktör olarak tarihe geçti.

Süper Lig'e yükselme başarısı gösteren diğer yabancı teknik direktörler arasında, 1965-1966 sezonunda Ignace Molnar (Macar) ile Altınordu, 1982-1983'te İlyas Datça (Rumen asıllı Türk) ile Fatih Karagümrük, 1985-1986'da Valeriu Neagu (Rumen) ile Boluspor, 1991-1992'de Ivan Kucukov (Bulgar) ile Karşıyaka, 2005-2006'da Nejat Biyediç (Boşnak asıllı Türk) ile Sakaryaspor ve 2007-2008'de yine Nejat Biyediç ile Eskişehirspor bulunmakta.

STOILOV'DAN BİR BAŞARISI DAHA

Stoilov'un teknik direktörlük kariyeri, Bulgaristan ve Kazakistan'da da önemli başarılarla dolu. Kazakistan'da Astana takımı ile dört kez lig şampiyonluğu yaşayan Stoilov, ayrıca birer kez Kazakistan Kupası ve Süper Kupa kazandı. Bulgaristan'da ise Levski Sofya ile iki lig, üç kupa ve iki süper kupa şampiyonluğu ile Litex Lovech ile bir kupa zaferi elde etti. 

İZMİR YENİDEN SÜPER LİG'DE

İzmir, 1959 yılında Milli Lig olarak adlandırılan ve bugünkü Süper Lig'in temellerini atan ligde, Beyaz Grup'ta Altay ve İzmirspor, Kırmızı Grup'ta ise Göztepe ve Karşıyaka olmak üzere dört takımla temsil edilmeye başlandı. 1964-1965 sezonları arasında Altınordu'nun da dahil olmasıyla beş İzmir takımı, Süper Lig'de yer aldı. 1983-1984 sezonuna kadar İzmir, Süper Lig'de en az bir takımla mücadelesini sürdürdü.

1984-1985'ten 1999-2000 sezonuna kadar sadece Altay, İzmir'in Süper Lig'deki tek temsilcisi oldu. 2000-2001 sezonunda İzmir'in Süper Lig'de temsilcisi olmamasının ardından, 2001-2002'de Göztepe ve 2002-2003'te Göztepe ile Altay, ligde mücadele etti.

2003-2004 sezonundan 2010-2011'e kadar Süper Lig'de yer almayan İzmir, 2011-2012'de Bucaspor ile ligde kısa süreli bir dönüş yaptı. Ancak Bucaspor, bir sezon sonra ligden düştü.

2017-2018 sezonundan itibaren Göztepe ile Süper Lig sahnesine geri dönen İzmir, 2020-2021'de Altay'ın da katılımıyla iki takımla temsil edildi. Ne var ki, her iki takım da 2021-2022'de ligden düşerek İzmir'in Süper Lig'de temsilcisi kalmadı.

Bu sezon Göztepe'nin tekrar Süper Lig'e yükselmesiyle birlikte, İzmir bir kez daha Süper Lig maçlarına ev sahipliği yapacak. İki sezon sonra Gürsel Aksel Stadyumu, Süper Lig karşılaşmalarına yeniden ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

DİĞER İZMİR TAKIMLARININ DURUMU

İzmir'in diğer profesyonel liglerde mücadele eden takımlarından Altay, 2023-2024 sezonunda Trendyol 1. Lig'e veda etti. TFF 2. Lig'de yer alan Bucaspor 1928 ve Menemen FK, 1. Lig'e yükselme şansını play-off maçlarıyla arayacak. Öte yandan, geçen sezon 1. Lig'den düşen Altınordu, bu sezon ligde kalarak 2. Lig'de yerini sağlamlaştırdı.

TFF 3. Lig'deki İzmir temsilcileri arasında Aliağa Futbol, Bornova 1877 ve Karşıyaka, TFF 2. Lig'e yükselmek için play-off'larda mücadele edecekken, Bergama sezonu tamamladı.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Celil Yüksel, Göztepe'ye veda etti

Göztepe’nin sezon başında Samsunspor’dan kiralık olarak kadrosuna kattığı Celil Yüksel, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla sarı-kırmızılı takıma veda etti.

RAMS Park'ta 15. derbi! Önceki maçlarda üstün olan taraf...

Bu stadyumdaki ilk derbi 18 Mart 2011 tarihinde oynandı ve sarı-lacivertlilerin 2-1'lik üstünlüğü ile tamamlandı. Aslantepe'de oynanan 14 derbide sarı-kırmızılılar 5 kez galip ayrılan tar...


Zaniolo'dan Galatasaray'a kötü haber!

Bu mücadelede Zaniolo 79. dakikada geçirdiği sakatlık nedeniyle saha kenarına geldi. Yerine giren futbolcu Duran, kaydettiği 2 gol ile Aston Villa adına 1 puanı kurtaran isim oldu.

Ali Koç'tan Mourinho ve Lukaku için büyük atak

Fenerbahçe, Romelu Lukaku'yu transfer etmek için Chelsea ile görüşmelere başladı. Başkan adaylarından Aziz Yıldırım'ın, Jose Mourinho ile anlatığını açıklaması üzerine diğer aday Ali Koç,...


TFF transfer tarihlerini açıkladı

TFF, yeni sezondaki transfer tarihlerini açıkladı. Buna göre yaz transfer dönemi 24 Haziran - 13 Eylül arasında olacak. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, 2024-2025 futbol s...

Olimpiyat madalyalı sporcular tarihi başarılarının hikayelerini anlattı

Akdeniz Bölgesi'nin en köklü ve öncü turizm markalarından biri olan Barut Hotels, 10-12 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Olimpiyat Madalyalı Sporcularla Wellness Hafta Sonu etkinliğiyle birl...


Abdullah Avcı'dan oyuncularına: "Sorumluluk alalım, mücadeleyi bırakmayalım..."

Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, hedeflerine ulaşmaya bir şey kalmadığını belirterek, bu hafta enerjiye, coşkuya ve dostluğa çok ihtiyaçları olduğunu söyledi.

FIFA'dan Adana Demirspor'a kötü haber!

FIFA'nın, sezon ortasında Hollandalı teknik direktör Patrick Kluivert ile yollarını ayıran Süper Lig ekibi Adana Demirspor'a transfer yasağı verdiği ileri sürüldü. Yağız Sabuncuoğlu'nun h...


Galatasaray'dan Süper Kupa kararı!

Süper Lig'in 37. haftasında kendi sahasında Fenerbahçe'yi konuk edecek Galatasaray'ın derbi öncesi Süper Kupa'yı almak istemediği ileri sürüldü. Galatasaray, hükmen galibiyetin ardından k...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü menajerden müzik dünyasını sarsacak açıklamalar

Tarkan, Sezen Aksu, Mustafa Sandal, Kenan Doğulu ve Mahsun Kırmızıgül gibi ünlü sanatçıların bir dönem menajerliğini yapan Ahmet San, Haberler.com'da Gökay Kalaycıoğlu'nun konuğu oldu. Ke...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Puff barlar tehlike saçıyor

Elektronik sigaraların yeni bir çeşidi olan ‘puff bar’lara rağbet büyük. Özellikle ergenler ve gençler arasında kullanımı giderek artan bu tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Ergün, ‘’Tüm e-sigaralar gibi puff’lar da ciddi solunum yetmezliğine yol açıyor’’ uyarısında bulundu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR