Yukarı
80161

İşveren ve çalışanlar bu haberi mutlaka okuyun!

27 Ekim 2014 10:34

Bazı işverenler daha fazla kazanç uğruna çalışanlarının hakkını yemekten kaçınmıyor. Çalışanlardan "Maaşım sigortada düşük görünüyor", "Sigortam yapılmıyor", "Fazla mesai ücretim ödenmiyor" gibi pek çok şikayet yağıyor. İşverenlerin haksız uygulamalarına karşı çalışanların alabileceği tedbirler ve hak arama yolları var.

Haksızlıklarla karşılaşanlar ve kendilerini korumak isteyenler, bu yazıyı dikkatle okuyun:

MAAŞ: Çalışanlardan "Aldığım maaş başka, bordrodaki maaş başka" şikayetleri geliyor. İşçilerinin maaşını düşük gösteren patronlar, devletten prim ve vergi kaçırdığı gibi, çalışanının tazminatını ve gelecekteki emekli maaşını düşürüyor. Bunu kanıtlamak için gerçek maaşla ilgili belgeleri saklayın. Aynı işyerinde çalışmaya devam etmek isteyenler, durumu ALO 170'e 'isminin gizli kalmasını istediğini belirterek' ihbar edebilir. İşten ayrılmak isteyenler için ise bu durum haklı fesih sebebidir. Çalışan, noter yoluyla başvurup tazminatını talep edebilir.

SİGORTA: Çalışanların işe girişte sigortasının yapılıp yapılmadığını mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) internet sitesinden sigortanın yapılıp yapılmadığı, primlerin yatırılıp yatırılmadığı öğrenilebiliyor. Çalışmayı ispatlayan belgelerin saklanması önemli. Kayıtdışı çalışanlar, ALO 170'e 'isminin gizli kalmasını istediğini' söyleyerek, ihbar yapabilir. Hizmet tespit davası için de saklanan belgeler önem taşıyor.

YILLIK İZİN: Her çalışanın izin hakkı var. İşverenlerin çalışanlarına kıdemlerine uygun olarak yıllık izin kullandırması gerekir. İşveren, kullanılmayan izinlerin parasını, çalışan işten ayrıldığında son ücreti üzerinden ödemek zorundadır. Çalışanların izin kağıtlarının bir kopyasını saklaması önemli. İşten ayrılma durumunda izin parası ödenmez ya da eksik ödenirse bunun dava yoluyla alınması mümkün.

FAZLA MESAİ ÜCRETİ: Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu saati aşan kısımların yüzde 50 fazlasıyla ödenmesi gerekir. Fazla mesailerin ve diğer ücretlerin ödenmemesi, çalışan için haklı fesih sebebidir. Haklı fesihle tazminat alınabilir. Bunun için noter kanalıyla ihtarname gönderilebilir. Ücret ve diğer alacaklar için zaman aşımı süresi 5 yıldır.

TAZMİNAT: Bazı işverenler girdi-çıktı yaparak çalışanının tazminat hakkını elinden alıyor. Girdi-çıktı işlemlerini de SGK'nın internet sitesinden öğrenmek mümkün. İşle ilgili belgeleri saklayın, SGK'nin sitesine sık sık girerek girdi-çıktı yapılıp yapılmadığını kontrol edin. Durumu Çalışma Bakanlığı'na bildirin.

DENEME SÜRESİ: Bazı işverenler deneme süresini olduğundan uzun gösteriyor ya da bu dönemde sigorta yapmıyor. Deneme süresi en az 2, en çok 4 aydır ve bu dönemde sigorta yapılması şarttır.

kaynak: takvim



Yorumlar

  • Bi isyetinde 10 yil calistim 4 yil sigortali gostermisler 10 bin tl tazminat aldim ve ayrildim isten fakat daha sonra hizmet tespit davasi actim peki mahkemeyi kazanirsam sigortasiz calistigim yillara ait tazminati alabilirmiyim
    yasemin inanir
    20 Ekim 2016 04:56

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Şimşek'ten taşra teşkilatlarına tasarruf ayarı: Malmüdürlükleri kapanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Tasarruf tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi'yle birlikte Bakanlığıma bağlı malmüdürlüklerinin yeniden yapılandırılması talimatını verdim. ...

Kamu ihalelerinde yeni düzenleme

Kamu İhale Kurumu (KİK), mal alımı, yapım işleri, hizmet alımı ve danışmanlık hizmet alımı ihaleleriyle ilgili düzenlemeye gitti. Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) mal alımı, yapım işleri, hizm...


TCMB'den rekor döviz alımı

Seçimlerin ardından yüksek faiz kaynaklı yabancı sıcak para girişi ve yerleşiklerin dövizden TL'ye geçişi, kurda sınırlı da olsa düşüşü beraberinde getirdi. TCMB'nin sadece geçen hafta ne...

Bakan Şimşek'ten 'Türk Yatırım Fonu' açıklaması

Türk Yatırım Fonu Guvernörler Kurulu açılışında konuşan Bakan Mehmet Şimşek, "Türk Yatırım Fonu'nu 500 milyon dolar kayıtlı sermaye ile kuruyoruz. Türk Yatırım Fonu hem kamu hem de özel s...


Telefonda rehberlik hizmetleri veren yedi aktif işletmecinin 2023 geliri 63.3 milyon lira

Telefon işletmecilerinin numara veri tabanlarına erişerek elde edilen bilgilerin kullanıcılara ulaştırılmasını içeren hizmet, 118’li numaralarla başladı. Rehberlik hizmetleri kapsamına, i...

Birleşmiş Milletler, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini açıkladı

Birleşmiş Milletler, dünya genelinde ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye yükselttiğini ve Türkiye için büyüme beklentisinin yüzde 3,2 olduğunu açıkladı.


10 soruda kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin merak edilenleri

Milyonlarca kripto yatırımcısını yakından ilgilendiren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. İşte 10 soruda kanun teklifi h...

Rekabet Kurumu'na ödül

Rekabet Kurumu, 2024 yılı Uluslararası Rekabet Ağı (ICN) ve Dünya Bankası tarafından her yıl düzenlenen Rekabet Savunuculuğu Yarışması’nda ödüle layık görüldü.


Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon nisanda yüzde 2,4 oldu

Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisan ayında yıllık bazda yüzde 2,4 seviyesinde belirlendi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Özge Yağız'dan suç duyurusu

Özge Yağız geçen günlerde ABD'nin ünlü internet sitesi TC Candler tarafından her yıl yayımlanan 'Dünyanın en güzel 100 kadını' listesine Türkiye'den giren üç isimden biri olmuştu.

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Korkutan rapor: Obeziteden ölümler yüzde 50 artış gösterdi

Yayınlanan büyük ölçekli bir rapora göre, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi obeziteye bağlı hastalıklardan ölen insanların sayısı son 20 yılda yüzde 50 arttı. Türkiye de obezite oranı yüksek ülkeler arasında çıkarak endişe yarattı. 2000 yılında yüksek vücut kitle endeksi, kişinin ömrünü kısaltan 11. önemli risk faktörüydü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR