Yukarı
96816

Brezilya’dan milyarlarca Dolar yatırım

01 Ağustos 2014 13:23

2014 FIFA Dünya Kupası, 12 Haziran ile 13 Temmuz 2014 tarihleri arasında Brezilya’da organize edildi. 17 Kasım 2007’de FIFA tarafından turnuvanın Brezilya’nın ev sahipliğinde yapılması kararlaştırılmıştı. Bu kararla Brezilya, turnuvayı ikinci kez düzenleyen ülkeler arasında yer alırken, Dünya Kupası’nın ülke ekonomisi açısından bilançosunu kısaca inceleyelim.

Brezilya’dan milyarlarca Dolar yatırım

Brezilya, Dünya Kupası için bir yandan geçmişteki harcamaları gölgede bırakacak hazırlıklar yaparken, diğer yandan da bitmek bilmeyen protestolarla mücadele etmek zorunda kaldı. Ülke, doğrudan futbol harcamaları ile ilgili yatırımların yanı sıra yoldan, havalimanlarından konaklamaya ve hizmet sektörüne kadar birçok alanda yatırımlar yaptı. Hükümet altyapı için 11 milyar Dolar, güvenlik için 2 milyar Dolar harcarken, sadece stadyum yapımı ve yenilemeleri için 3,6 milyar Dolar harcayarak, 2006’da 1,8 milyar Dolar harcayan Almanya ve 2010’da 1,5 milyar Dolar harcayan Güney Afrika’ya fark attı. Dünya Kupası nedeniyle yapılan yatırımlar ise yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam yarattı. Bu bağlamda, 2010 yılından itibaren yapılan yatırımların geri dönüşlerini almaya başlayan Brezilya ekonomisinde turizm gelirlerinin katkısı tartışmasız önemli yer tutuyor.

Yabancılar konaklamaya 55 milyon Dolar harcadı

Brezilya'ya Dünya Kupası'nın devam ettiği tarihlerde giden yabancılar 55 milyon Dolar ile en fazla konaklama harcaması yaparken, ikinci sırayı 47,6 milyon Dolar ile perakende harcamaları aldı. Kupa sırasında yabancıların restoran giderleri ise 39,5 milyon Dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Brezilya, toplamda 14 milyar Dolar’lık harcamaları ile Almanya ve Güney Kore’yi gölgede bırakırken, geçmiş yıllarda düzenlenen Dünya Kupası organizasyonlarının ülkelerin büyüme rakamlarına ciddi oranda katkı sağladığını görmekteyiz.

Yapılan yatırım harcamalarının önümüzde yıllarda geri dönüşü beklenirken, Spor Bakanlığı’nın yayımladığı çalışmaya göre, 2014 yılında Dünya Kupası’nın tüketim sektöründe yaratacağı büyüme ve artacak yatırımlar sayesinde ülke ekonomisine katkısının önümüzdeki yıllarda 70,1 milyar Dolar’a ulaşması bekleniyor.

Ölçüsüz harcamalar halkın tepkisini çekti

Dünya Kupası için inşa edilen ve yenilenen stadyumların maliyetleri ve çalışma koşulları halk arasında büyük tepki yarattı. Hem çok düşük ücretlerle işçi çalıştırılması, hem de şantiyelerde meydana gelen kazalar birçok işçinin greve gitmesine sebep oldu. Bununla birlikte Dünya Kupası için yapılan ölçüsüz harcamaların da protesto edildiği ülkede, eylemler sırasında birçok kişi yaşamını yitirdi. Bunların yanı sıra yarı finalde Almanya ile yaşanan tarihi hezimet de ülkede büyük üzüntü yarattı.

Yasal Uyarı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır.

Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dahil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Simon Kjaer için ayrılık vakti! Menajeri açıkladı...

İtalyan basınına göre, Milan'ın 2019-20 sezonun devre arası Atalanta'dan kadrosuna kattığı Simon Kjaer'in menajeri, sezon sonunda sözleşmesi biten oyuncusunun takımdan ayrılacağını duyurdu.

Nazilli Belediyespor’dan şike iddialarına cevap!

TFF 2’nci Lig Beyaz Grup takımlarından Nazilli Belediyespor, ligde kalmak için hayati önem taşıyan ligin son maçında Ankaraspor deplasmanına konuk olmuş, golsüz eşitlikle sona eren mücade...


Konyaspor'da Fahrudin Omerovic ile yollar ayrıldı

Süper Lig ekiplerinden Konyaspor'da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yollar ayrıldı. TÜMOSAN Konyaspor, Fahrudin Omerovic ile karşılıklı anlaşarak yolların ayrıldığını açıkladı. Kony...

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarına katılma şansı tehlikede

Siyah beyazlılar, ilk dört sıra ve Türkiye Kupası'nı kazanan takımların Avrupa'ya gitme hakkı elde edeceği gerçeğiyle mücadele ediyor. Ancak 5. sıraya düşmeleriyle birlikte şimdi son 4 ma...


Göztepe'yi Süper Lig'e taşıyan Bulgar!

Göztepe, Bulgar teknik direktör Stanimir Stoilov ile Trendyol 1. Lig'den Süper Lig'e yükselerek tarih yazdı. Stoilov, yükselme başarısını elde eden altıncı yabancı antrenör oldu. Göztepe'...

İstiklal, BAL'a döndü

Süper Amatör Lig Klasman B Grubu’nda Osmaniye İstiklalspor, Merkezefendispor’la 2-2 berabere kalarak bitime 1 hafta kala Bölgesel Amatör Lig’e (BAL) yükselmeyi garantiledi.


İrfan Can Kahveci'nin tek rakibi Alex

Fenerbahçe adına bu sezon en büyük değişimin görüldüğü isimlerin başında İrfan Can Kahveci geliyor. Hemen her maç kariyer rekorunu geliştiren Fenerbahçe'nin milli futbolcusu İrfan Can Kah...

Beşiktaş'tan Sergen Yalçın kararı! Antalyaspor'un teklifini reddetti

Antalyaspor’la sözleşme yenilememe kararı alan Sergen Yalçın, hoca arayışında bulunan Beşiktaş'ın kendisi hakkında vereceği kararı bekliyor. Yönetimin listesinde bulunan efsane isimle ilg...


Lille, Yusuf Yazıcı'nın golüyle kazandı

Lille Fransa Ligue 1'in 31. haftasında konuk olduğu Metz'i 2-1 mağlup ederken, Lille'de milli futbolcu Yusuf Yazıcı galibiyet golünü kaydetti.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kıvanç Tatlıtuğ oğlu Kurt Efe'yle dans ettiği anları paylaştı

Kıvanç Tatlıtuğ, ailesiyle birlikte Portekiz'in başkenti Lizbon'a gitti. Ünlü oyuncu, oğluyla kumsalda dans ettiği anları yayımladı. Son olarak SHOW TV'de yayınlanan 'Aile'de rol alan Kıv...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Horlama ne zaman tehlikelidir?

Her gece horluyorsanız, gün içinde de kendinizi uykulu ve yorgun hissediyorsanız, nedeni “uyku apnesi” olabilir. Genellikle erkeklerde görülen bu durumun sanıldığı kadar masum olmadığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Orhan Altıntaş, ‘’Çünkü uyku sırasında solunum durmasına yol açarak, hayati tehlike yaratabilir’’ uyarısında bulundu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR