
Avrupa’dan Airbnb tarzı konut kiralama platformlarına şeffaflık şartı
Avrupa Parlamentosu’ndan geçen tasarıyla kısa süreli kiralamaların denetimi artırılmaya çalışılıyor. Konu AP gündemine kıtada yaşanan konut kriziyle girmişti.
Avrupa Parlamentosu’ndan geçen yasa tasarısıyla kısa süreli konut kiralama platformları yerel yetkililerle veri paylaşmak zorunda kalacak.
Avrupa’da konut sorununu derinleştiren kısa süreli konut kiralama platformları turistik konaklamaların yüzde 25'ini oluşturuyordu.
Airbnb tarzı platformları hedef alan tasarı özellikle turistik bölgeleri etkileyen sorunu frenlemeyi hedefliyor.
Avrupa Parlamentosu geçen yıl konuyu ele almış, sorunun çözümünde en kritik adımlardan birinin "şeffaflık sağlanması" olduğunu tespit etmişti.
Tespitin gerekçesi, dijital platformlarda listelenen konutların detaylarına ulaşılamaması ve bu nedenle mevcut düzenlemelere uygunluğun tespit edilememesiydi.
Yeni düzenlemeyle birlikte kısa süreli konut kiralama hizmeti veren platformlar verilerini aylık ya da üç aylık olarak yerel yetkililerle paylaşmak zorunda kalacaklar.
Tasarıyla yasadışı konut listelemelerinin önüne geçmek hedefleniyor.
Airbnb de gelişmeyi olumlu karşıladı
Avrupa Parlamentosu’nun Yeşiller grubu üyesi Kim Van Sparrentak’a göre bu tasarı, “kuralları büyük teknoloji şirketlerinin koymadığını” kanıtlamış olacak.
Airbnb cephesi de gelişmeyi olumlu karşıladı. Bunun sektör için bir dönüm noktası olduğunu belirten Airbnb’nin Avrupa Birliği (AB) politikaları sorumlusu Seorgina Browes’a göre yolun kuralları ilk defa açık, tasarı ev sahipleri, yetkililer ve Avrupa’nın turizmi için de faydalı.
Avrupa Parlamentosu’ndan çıkan karar, üye ülkelerin meclislerinden geçtikten sonra yürürlüğe girecek.
Turizm şehirleri kısıtlama getirmeye daha önce başlamıştı
Avrupa’nın önde gelen turistik kentleri, Avrupa Parlamentosu’ndan bu karar çıkmadan önce kimi önlemler almaya başlamışlardı.
Paris ve Amsterdam kısa süreli kiralamalarda kullanılan evlerin yıl içinde kaç defa kiralanabileceğine dair sınırlamalar getirmişti.
İspanya’nın Barcelona kentindeyse kısa süreli konut kiralamaları tamamen yasaklanmış durumda.
Avrupa’da en çok ziyaret edilen ikinci kent Paris, beşinci kent Amsterdam, altıncı kent Barcelona.
Türkiye’de de izin belgesi şartı getirilmişti
İstanbul Avrupa’da en çok ziyaret edilen üçüncü kent konumunda. Türkiye’de de kısa süreli kiralama sektörü yakın zamanda yoğun tartışmalara konu oldu.
20 Ekim’de yasalaşan, 2 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanan tasarıya göre Türkiye’de kısa süreli kiralanacak konutlara izin belgesi alma şartı getirilmişti. İzin belgesi alabilmek için bina sakinlerinin tamamının izni olması gerekiyordu.
SOL HABER
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Merkez Bankası rezervlerinde düşüş sürüyor
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri geçen haftaya göre, yüzde 0,6 azalarak 146,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti ve böylelikle 5 haftadır aralıksız düşüşünü sürdürdü.
Aygaz, Bizimgaz ve İpragaz Güncel Fiyat Tablosu Açıklandı! Tüp Fiyatlarına Zam Geldi mi?
Evlerde, piknikte ya da ticari alanlarda kullanılan tüp gaz fiyatları vatandaşın gündeminden düşmüyor. Aygaz, İpragaz ve Bizimgaz tüp fiyatları araştırılmaya devam ediliyor. Peki tüp fiya...
Bakanlıktan dolandırıcılık uyarısı: Başvurular sadece e-Devlet'ten yapılıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı dikkat çekici bir paylaşımda vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada, "Doğum yardımına başvurular sadece e-Devlet...
Motorine zam geldi: Pompaya yansıdı
Küresel enerji piyasalarında yaşanan dalgalanmalar ve döviz kurlarındaki artış, motorin fiyatlarına yeni bir zam olarak yansıdı. Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak 98 kuruşluk zam...
IMF, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için büyüme beklentisini yükseltti. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımlayan IMF, 2025 Türkiye büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7’ye çıkardı...
Kripto para borsalarında yeni dönem başlıyor
Kripto varlıklara yönelik ilk yasal çerçevenin geçen yıl temmuz ayında oluşturulmasının ardından, aralık ayında da MASAK tarafından hazırlanan kripto varlık transferlerinde suç gelirlerin...
VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı
Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen nisan vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,3 artışla 10.201,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yaklaşık yüzde 0,6 yüks...
Tüketici güven endeksi Nisan'da geriledi
TÜİK verilerine göre, tüketici güven endeksi mart ayında 85,9 iken Nisan ayında yüzde 2,3 oranında azalarak 83,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 Nisan ayına ilişkin Tüketici G...
Borsa güne pozitif başladı
BIST100 güne (%0,61)57,11 puan artışla 9.378,74 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,05 değer kazanarak 9.321,64 puandan ...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Saadet Işıl Aksoy: Egomu geri plana attım
20 yıldan fazladır oyunculuk yapan Saadet Işıl Aksoy, kariyerinin ilk gününden bugüne dönüşümünü anlattı: “Kendimle gurur duyuyorum. Egomun ve kendimi başkalarına kabul ettirme çabamın da...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Tansiyonu kontrol altına almak, demansı da yavaşlatıyor
Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Çin ve ABD'den bilim insanlarının ortak yürüttüğü geniş çaplı araştırma, kan basıncını kontrol altına almanın bilişsel hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlayabileceğini gösterdi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.