Yukarı
398911

Esad: Batı kendisinin abluka altında kaldığını keşfedecek

04 Mart 2024 15:21

Rus gazeteci Solovyov'a konuşan Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Batı'nın ülkesine ve diğer ülkelere dönük ablukalarını hatırlatarak, "Batı kendisinin abluka altında kaldığını keşfedecek" dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ülkesi, Ortadoğu ve dünyadaki gelişmelere ilişkin Rus gazeteci Vladimir Solovyov'a röportaj verdi.

Esad, "Ulusal çıkarlarımıza ve prensiplerimize bağlı kalırsak, kısa vadede bedel ödeyip acı çekebiliriz, kaybedebiliriz de, ancak nihayetinde ulusal birliğimizi kazanırız. Sonrasında koşullar değişir ve vatanımız için arzuladığımız her şeyi elde ederiz" ifadelerini kullandı.

'Dünyanın kaderi Rusya'ya bağlı olacak'

Rusya'yı "dünyanın kaderinin bağlı olduğu bir ülke" olarak tanımlayan Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aldığı kararların, uluslararası arenaya yansıyacağını ve bu arenadaki uluslararası dengelerin yeniden tesisine yardımcı olacağını savundu.

Rusya'yı Suriye'yi terörizmle mücadele konusunda destekleyen bir ülke olarak değerlendirdiğini aktaran Esad, Putin'in Suriye'deki terörizme karşı koyma kararının ülkesinde büyük bir etki yarattığını ifade etti.

'Filistin halkı 80 yıldır işgalci İsrail'in katliamına maruz kalıyor'

İsrail'in Gazze'deki saldırılarına da değinen Esad, İsrail'in Filistinlileri kendilerini savundukları için öldüren işgalci ve saldırgan bir oluşum olduğunu vurguladı.

Esad, "Filistin başkasına saldıran bir devlet değil, halkı da komşu ülkelerinin topraklarını işgal etmiyor. Filistin halkı bu bölgenin sahipleri. Toprakları işgal altında. Yaklaşık 80 yıldır öldürülmelere maruz kalıyorlar" diye konuştu.

'Batı halkları kötü değil, ancak medya tarafından cahil bırakılıyor'

Batı ülkelerinin izlediği politikalar hakkında konuşan Esad, Batı halklarının kötü olmadığını, ancak Batı medyasının siyasetçilerle ortaklaşarak bu halkları cahil bıraktığına ve hükümetlerinin önerdiği her şeye inanmalarını sağladığına dikkat çekti.

Esad, "Bizim bölgemizde durumlar farklı. Öncelikle, doğruyu yaymak çok önemli. İkinci olarak, siyasetçilere ve hükümetlere ilişkin meseleleri ele alırken şeffaflık gösteriliyor, hükümetlerle halklar arasında doğrudan ilişki var" ifadelerini kullandı.

Batı'daki siyasi sistemin ortak çıkarlar yerine "alma ve satma" düzeni olduğunu belirten Esad, Batı'nın diğer ülkelere dönük ablukasının dolara zarar verdiğini ve onu zayıflattığını söyledi. Esad, doların zayıflamasının uzun vadede kendilerinin çıkarına olacağını sözlerine ekledi.

Şam'ın Batı'yla iyi ilişkiler kurmak için 50 yıldır çalıştığını söyleyen Esad, "İyi ve duyarlı Batılı yetkililer oldu. Aralarında ahlaklı olanlar vardı ancak hiçbir şey yapamadılar, çünkü siyasi sistemleri alma ve satma üzerine kurulu bir düzen, ortak çıkarlar üzerine bir sistem değil" dedi.

'Batı kendi kendisini abluka altına alıyor'

Batı'nın Rusya'yı ortak olarak kabul etmeyeceğini, çünkü ABD'nin Avrupa'yı dahi ortak olarak kabul etmediğini ifade eden Esad, ABD'nin İngiltere, Fransa ve Almanya'yı "aşağı ülke" olarak gördüğüne işaret etti. Esad, "ABD, Avrupa'yı ortak olarak kabul etmezse, Rusya'yı ortak olarak kabul edebilir" açıklamasında bulundu.

Esad, "ABD'yle ilişkilerden alınan deneyimler ve dersler, Batı'yla ilişkilerin geçici olduğunu gösteriyor. Batı seni kullanır ve destekler, ancak rolün sona erdiğinde seni bir kenara atar" diye konuştu.

Esad, ayrıca Rusya'yla Suriye'ye yaptırım uygulayan Batı'nın "bazen komik ve aptal" olabildiğini kaydetti. Batı'nın 60 yıl önce Küba'ya uygulamaya başladığı yaptırımı hatırlatan Esad, Batı'nın 1979 yılında Suriye'ye ve İran'a yönelik yaptırımlara başlattığını da anımsattı. Batı'nın sonrasında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni de ablukaya aldığını vurgulayan Esad, sonrasında bu ablukanın Rusya ve Çin'e yöneldiğine dikkat çekti. Esad, "Bir süre sonra sonuç ne olacak? Batı kendisinin abluka altında kaldığını keşfedecek" ifadelerini kullandı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Eygi'nin otopsi raporu yayınlandı: Ailesi harekete geçti

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kenti Valisi Gassan Daglas, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünün otopsi raporuyla ka...

ABD ve İngiltere açıklama yaptı: Gazze'de ateşkes için çaba harcıyoruz

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve İngiltere Dış İstihbarat Servisi (MI6) Başkanı Richard Moore, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşması yapılması için çalışmala...


ABD’deki okul saldırısında yeni gelişme

ABD’deki bir liseye düzenlediği silahlı saldırıda 4 kişiyi öldürmek ve 9 kişiyi yaralamakla suçlanan 14 yaşındaki çocuğun babası oğlunun silah bulundurmasına izin verme suçlamasıyla tutuk...

Son 24 saatte 37 Filistinli yaşamını yitirdi

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, cumartesi gece yarısından kısa süre sonra Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını...


Şiddetli yağışlar can aldı: 273 kişi yaşamını yitirdi

Nijer Sivil Savunma Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ülkedeki olumsuz hava koşullarına işaret edildi.  Açıklamada, seller nedeniyle 273 kişinin öldüğü, yaklaşık 95 bin ailenin evin...

Kuzey Kore'nin Güney topraklarına "çöp balonu" fırlatması üçüncü gününde de sürdü

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığınca (JCS) yapılan açıklamada Kuzey'in içinde çöp bulunan yüzlerce balonu arka arkaya ülkeye göndermeye devam ettiği bildirildi.


ABD'deki okul saldırısı zanlısı, silahını babasından "hediye" olarak almış

ABD basınındaki haberlere göre, 4 Eylül'de Georgia eyaletinin Winder şehrindeki Apalachee Lisesinde silahla 4 kişiyi öldüren ve 9 kişiyi yaralayan 14 yaşındaki Colt Gray'in babası Colin G...

Aliyev: Ermenistan ile barış anlaşmasının yüzde 80'i tamam

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'la yürütülen müzakerelerde barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 80'i üzerinde anlaşmaya varıldığını bildirdi. Aliyev, İtalya'nın Como ...


Rusya, Ukrayna’yı vurdu: 5 yaralı

Dnipropetrovsk Bölge Valisi Serhiy Lysak ise hava kuvvetlerinin bölgede 5 İHA ve 1 füzeyi etkisiz hale getirdiğini açıkladı. Düzenlenen saldırılarda 2 kişinin yaralandığını kaydeden Lysak...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İnci Taneleri Yeni Kadrosuyla Ekrana Geri Dönüyor

Geçtiğimiz sezona damgası vuran fenomen dizi İnci Taneleri'nin ikinci sezonunun yayın tarihi açıklandı. Kadrosundaki yeni oyuncularla seyircisiyle buluşacak dizi 3 Ekim'de ekrana geri dön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Dünya 2024'te en sıcak yazı yaşadı

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yazının dünya genelinde en sıcak yaz olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, "Sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlem almazsak bu yaz tanık olduğumuz sıcaklıkla ilgili aşırı olaylar, insanlar ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlar doğuracak" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR