
Lai yemin ederek görevine başladı
Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'da ocakta yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Lai Ching-te, yemin ederek görevine başladı.
Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, Taipei'de Başkanlık Sarayı'nda düzenlenen törende Meclis Başkanı Han Kuo-yu, Tayvan'daki hükümetin devamı olduğunu ileri sürdüğü "Çin Cumhuriyeti"nin mührünü Lai'ye sundu.
Görevi devreden eski lider Tsai Ing-wen'in de katıldığı törende eski Başkan Yardımcısı Lai ve onunla birlikte başkan yardımcısı seçilen Hsiao Bi-khim yemin ederek görevi devraldı.
Lai, başkan olarak yaptığı ilk konuşmada, Tayvan Boğazı'nın iki yakasındaki statükoyu koruma sözü verirken Pekin yönetimine uzlaşma çağrısında bulundu.
Tayvan'daki statükoyu korumanın dünya için kilit önemde olduğunu vurgulayan Lai, "Umarız Çin, Tayvan ile uzlaşmak için ikili temasların yeniden başlatılması, turizm ve öğrenci değişimleri gibi somut adımlar atar, barış içinde bir arada yaşamanın gerçekleşmesi için çalışır" dedi.
Lai, Tayvan Boğazı'nın iki yakasının geleceğinin dünyanın kalkınması açısından karar verici olacağına işaret ederek, "Biz, Tayvan demokrasisini sürdürerek barışın muhafızı olacağız" ifadesini kullandı.
Tayvan hükümetinin egemenlik, demokrasi, özgürlük ve statükonun korunmasına bağlı kalacağını dile getiren Lai, "Anayasaya göre egemenlik bütün olarak halka aittir. Çin Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti birbirinin boyunduruğunda değildir" şeklinde konuştu.
Lai, Tayvan'daki tüm siyasi partilerin, ilhaka direnmesi ve egemenliği koruması gerektiğini belirterek, siyasi güç elde etmek adına egemenlikten feragat etmemeleri çağrısında bulundu.
Tayvan'ın yeni lideri, 13 Ocak'taki başkanlık seçiminde iktidardaki Demokratik İlerici Partinin (DPP) adayı olarak ipi göğüslemiş ve başkan seçilmişti.
BAĞIMSIZLIK YANLISI VE AYRILIKÇI
Lai, Çin tarafından "bağımsızlık yanlısı" ve "ayrılıkçı" görülüyor. Çinli yetkililer, seçim öncesinde Lai'yi birçok kez "iflah olmaz", "sorun çıkaran" gibi ifadelerle anmıştı.
Pekin yönetimi, seçim arifesinde Lai'nin Tayvan'ı bağımsızlık doğrultusunda tehlikeli bir yola sokacağı uyarısı yapmış, seçilmesi halinde çatışma ve savaş riskinin doğabileceği imasında bulunmuştu.
Çin'in tepkisi, DPP'nin genel siyasi çizgisine karşıtlığından kaynaklanıyor. Parti, Ada'nın egemenliğinden taviz verilmemesini, fiili bağımsızlığının korunmasını savunan siyasi çizgiyi temsil ediyor. Tayvan'da çok partili döneme geçilmesinden sonra kurulan DPP, Çin'deki iç savaşta komünistlerle mücadelede eden kurucu parti Koumintag'ın Çin'in meşru temsilcisi olma iddiasından çok Tayvan'ın bağımsızlığı fikrine yakın duruyor.
ÇİN - TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.
İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek, burada geçici hükümet kurmuştu.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.
Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
40 yıl boyunca evde görüp durdu: Değerini öğrendiğinde...
Bir kadın, ailesinin evinde 40 yıl boyunca asılı duran tabloların ederini merak etti. Ufak bir araştırmanın ardından değerlerini öğrendiğinde adeta küçük dilini yuttu.
'Rusya, Avrupa'ya karşı saldırılarını arttırıyor'
Hollanda Askeri İstihbaratı, Rusya’nın bir kamu hizmetine siber sabotaj girişiminde bulunduğunu ve kritik altyapıya yönelik saldırıların sabotaj amacı taşıdığını açıkladı. MIVD’ye göre bu...
İddia: İsrail heyeti görüşmeye gelmedi
İsrail müzakere heyetinin arabulucular Mısır ve Katar'ın yeni ateşkes teklifini görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmediği ileri sürüldü. İsrail devlet televizyonu KAN'ın İsrail...
Norveç Kraliçesi hastaneye kaldırıldı
Norveç Kraliçesi Sonja Haraldsen, solunum sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Norveç'in 87 yaşındaki Kraliçesi Sonja Haraldsen'in, dün gece geç saatlerde solunum güçlüğü yaşaması ne...
Kalkışa hazırlanan uçak alev aldı: Yolcular tahliye edildi
ABD’nin Florida eyaletindeki Orlando Uluslararası Havalimanı'ndan kalkışa hazırlanan bir yolcu uçağının motoru alev aldı. Uçaktaki 282 yolcu acil durum kaydırakları ile tahliye edilirken,...
Bill Gates'in kimsenin duymak istemediği kehaneti gerçek oluyor!
Dünya Covid 19 sonrası da salgınlarla mücadele ediyor. Bill Gates de 2022’de yaptığı TED konuşmasında, dünya liderlerini gelecekteki pandemilere karşı daha hazırlıklı olmaya davet etmişti...
Hitler’in doğum gününde otoyol girişine Nazi bayrağı asıldı
İsveç'in başkenti Stockholm'ün Essingeleden bölgesindeki otoyol girişine, Adolf Hitler'in doğum günü 20 Nisan'da kimliği belirsiz kişilerce üzerinde gamalı haç bulunan 3 Nazi bayrağı asıl...
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cezayir'de mevkidaşıyla görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cezayir’e yaptığı resmi ziyaret kapsamında Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından Ortak Planlama Grubu Toplantıs...
El Salvador ve Venezuela arasında mahkum takası krizi!
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, ABD’den sınır dışı edilen ve El Salvador’da tutuklu bulunan 252 Venezuelalı mahkumun, Venezuela’daki siyasi suçlularla takas edilmesini önerdi. Bu...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Neşe Karaböcek, eski eşi ile kardeşinin olay yaratan evliliğini anlattı
Neşe Karaböcek'in (78) hayatı kitap oldu. Sanatçı 'İşte Benim Masalım' adlı otobiyografisinde eski eşi Atilla Alpsakarya ile kardeşi Gülden Karaböcek'in olay yaratan evliliğini anlattı.
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Tansiyonu kontrol altına almak, demansı da yavaşlatıyor
Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Çin ve ABD'den bilim insanlarının ortak yürüttüğü geniş çaplı araştırma, kan basıncını kontrol altına almanın bilişsel hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlayabileceğini gösterdi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.