Yukarı
408833

İmalat PMI üst üste beşinci ayda geriledi

01 Ağustos 2024 11:08

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuzda üst üste beşinci ayda azalarak 47,2 seviyesine geriledi ve sanayide belirgin yavaşlamaya işaret etti. Yeni siparişlerde ve istihdamda son 20 ayın en sert düşüşü görüldü.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin, Temmuz 2024 dönemi sonuçları açıklandı.

Haziran ayında 47,9 olan İSO Türkiye İmalat PMI, temmuzda üst üste beşinci ayda azalarak 47,2 seviyesine geriledi. 

Temmuz ayı PMI sonuçları, imalat sanayi sektöründe faaliyet koşullarında belirgin yavaşlamaya işaret etti. Söz konusu yavaşlama, geçen yılın kasım ayından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti.

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye, altında ölçülen rakamlar sektörde yavaşlamaya işaret ediyor.

SİPARİŞLERDE VE İSTİHDAMDA SERT DÜŞÜŞ

Sektörün performansındaki bozulmada, zorlu piyasa koşulları nedeniyle yeni siparişlerde yaşanan keskin düşüş belirleyici oldu. Yeni alınan siparişlerde, Kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedildi. Benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinde de yılın üçüncü çeyreği daha belirgin bir yavaşlama ile başladı.

Yeni siparişlerdeki yavaşlamayla birlikte istihdam seviyeleri de düşüş gösterdi. Çalışan sayısındaki düşüş, son 21 ayın en yüksek hızında ölçüldü. Personel yetersizliklerinin de üretim hacimlerini olumsuz etkilediği bildirildi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre; son dokuz ayda ilk kez olmak üzere takip edilen on sektörün tamamında yeni siparişler yavaşladı. Üretimde ise giyim ve deri ürünleri haricindeki tüm sektörlerde daralma yaşandı. Bu gelişmelerin sonucunda istihdam ve satın alma faaliyetleri de yaygın şekilde düşüş kaydetti.

GİRDİ MALİYETLERİNDE ARTIŞ HIZLANDI

İmalatçılar talep koşullarındaki zayıflığa bağlı olarak girdi alımlarını azaltırken, sektörlerin çoğunluğunda girdi maliyetleri temmuzda daha hızlı artarak haziran ayındaki tabloyu tersine çevirdi.

Ham madde ve petrol fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra Türk lirasının dolar karşısındaki zayıflığının da etkisiyle girdi maliyetleri temmuzda keskin bir artış kaydetti.

Enflasyon oranları, girdi maliyetlerinde olduğu gibi nihai ürün satış fiyatlarında da haziran ayına kıyasla yükseldi. Bununla birlikte satış fiyatlarındaki artış nispeten hafif gerçekleşti.

Ham madde temininde yaşanan güçlükler ve yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle tedarikçilerin teslimat süreleri artmaya devam etti

Satın alma faaliyetleri ise belirgin bir şekilde azaltıldı ve söz konusu azalış Kasım 2022’den bu yana en belirgin düzeyde kaydedildi. Ayrıca, girdi ve nihai ürün stok seviyelerinde de düşüş gözlendi.

'TALEP KOŞULLARI ZORLAYICI'

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Talep koşullarının zorlayıcı olmaya devam ettiği temmuz ayı verileri, Türk imalatçıları açısından bir rahatlama belirtisi sunmadı. Aksine, yılın ikinci yarısına girilirken talep, üretim ve istihdamın haziran ayına göre daha yüksek oranda azalması, sektör üzerindeki baskıların yoğunlaştığına işaret ediyor. Bu bağlamda firmalar, koşullarda iyileşmenin yakın zamanda başlaması beklentisi içerisinde olacak.”

EN SERT GERİLEME ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK ÜRÜNLERDE 

Yeni siparişlerde genele yayılı yavaşlama kaydedilirken, en sert gerileme elektrikli ve elektronik ürünlerde gerçekleşti. Bu sektörün yeni siparişleri yaklaşık iki yıllık bir dönemin en sert düşüşünü kaydetti. Yeni siparişlerde en hafif ivme kaybı ise gıda ürünlerinde görüldü.

Türk imalatçıları, yurt dışından yeni sipariş almaya yönelik çabalarında ise nispeten daha iyi performans sergiledi. Makine ve metal ürünleri öncülüğünde, üç sektörün yeni ihracat siparişleri büyüme kaydederken, en sert düşüş ise giyim ve deri ürünleri ile gıda ürünlerinde kaydedildi.

Toplam yeni siparişlerin yavaşlamasıyla birlikte firmalar temmuz ayında genel olarak üretimlerini azaltma yoluna gitti. Sadece giyim ve deri ürünlerinde üretim artışı görülürken en belirgin daralma elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe ölçüldü. Benzer şekilde, temmuzda on sektör içerisinden yalnızca biri (gıda ürünleri) istihdamını artırırken çalışan sayısında en hızlı azalış ise giyim ve deri ürünleri sektöründe gerçekleşti.

İMALATÇILAR GİRDİ ALIMLARINI AZALTTI

İmalatçılar talep koşullarındaki zayıflığa bağlı olarak girdi alımlarını da azalttı. Satın alma faaliyetleri tüm sektörlerde düşüş gösterirken, en keskin yavaşlama metalik olmayan mineral ürünlerde görüldü.

Sektörlerin çoğunluğunda girdi maliyetleri temmuzda daha hızlı artarak haziran ayındaki tabloyu tersine çevirdi. En yüksek girdi fiyatları enflasyonu, kara ve deniz taşıtları firmalarında gözlenirken en düşük oranlı artış ise ana metallerde kaydedildi. Ancak, bu sektörde dahi girdi maliyetlerinin belirgin bir şekilde artması dikkat çekti.

Haziran ayında üç sektörün satış fiyatlarını düşürmesinin ardından, temmuz ayında tüm sektörlerde artış kaydedildi. Girdi maliyetlerindeki görünüme paralel olarak, nihai ürün fiyatlarında da en yüksek enflasyon kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleşti. Satış fiyatlarındaki en sınırlı artışlar ise gıda ürünleri ve tekstil ürünlerinde ölçüldü.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de özel sektör istihdamı beklentileri aştı

ABD'de ADP özel sektör istihdamı Ekim'de 233 bin artışla beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. Böylelikle bir yılı aşkın zamanın en hızlı artışı görüldü. ABD'de özel sektör ist...

Alman ekonomisi 3. çeyrekte büyüdü

Avrupa'nın en büyük ekonomisi 2018'den bu yana büyük ölçüde durgunlaştı ve ihracata dayalı uzun bir büyüme döneminin itici gücü olan imalat sektörüne yönelik bir dizi zorlukla karşı karşıya.


Bakan Bayraktar açıkladı: Doğalgaz ve elektriğe zam gelecek mi?

Elektrik ve doğalgaza devletimizin desteği var. Bu desteklerin gerçekten ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yansıması noktasında bir şeyimiz var. Desteğe ihtiyaç duymayan grupların elektrik ...

Bazı ürünlerin ithalatına ek mali yükümlülük getirildi

Ticaret Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin ithalat rejimi kararı ve eklerinde taraf olduğu uluslararası anlaşmalar, tüketici güvenliği, kamu sağlığının korunması, yerli üret...


Merkez Bankası anketi açıklandı: Enflasyon beklentisi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) anketine göre piyasa katılımcıları, reel sektör ve hanehalkının enflasyon beklentisi ekim ayında geriledi. TCMB, Ekim 2024’e ilişkin "Sektörel...

TÜİK: Ekonomiye güven ekimde arttı

TÜİK'e göre, ekonomik güven endeksi eylül ayında 95,0 iken, ekim ayında yüzde 3,2 oranında artarak 98,0 değerini aldı. TÜİK, 2024 yılı Ekim ayı Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıkladı....


G.Saray eski Başkanının oteli Beşiktaş eski Başkanı'nın oldu

Boğazın kıyısındaki Les Ottamans Hotel ikonik mimarisi ile tanınıyor. G.Saray eski başkanı Ünal Aysal'ın sahibi olduğu otel bankalara olan borcunu ödemekte zorlanıyordu. Otel tüm borçları...

Ulusal Et Konseyi duyurdu: Kırmızı et fiyatlarına zam geldi!

Ulusal Et Konseyi'nin (UKON) açıkladığı yeni rakamlarla birlikte Türkiye genelinde karkas et fiyatları arttı. Karkas et fiyatları bölgelere göre değişiklik göstermekte. Karadeniz ve Marma...


Dünya Bankası 2025 yılı için tahminlerini açıkladı

Dünya Bankası, küresel gıda ve emtia fiyatlarının, petrol arzındaki bolluk nedeniyle 2025'te son beş yılın en düşük seviyesine ineceğini açıkladı. Banka, Ekim 2024 tarihli Emtia Piyasalar...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hazal Kaya zayıflama sırrını paylaştı

"Çok kilo verdim" diyen oyuncu Hazal Kaya, zayıflama sırrını anlattı. Daha önce 'Genco', 'Aşk-ı Memnu', 'Adını Feriha Koydum', 'Bizim Hikaye', 'Pera Palas'ta Gece Yarısı' gibi yapımlarda ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki tehditleri rekor kırdı

Dünya çapında hızla değişen iklimin, insan sağlığına yönelik tehditlerinin rekor düzeye ulaştığı açıklandı. Türkiye'de de 2019-2023 dönemindeki her yıl, ülkenin yüz ölçümünün yüzde 82,7'si en az bir ay, yüzde 43,3'ü en az üç ay ve yüzde 11,7'si en az altı ay aşırı kuraklık yaşadı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR