Yukarı
408833

İmalat PMI üst üste beşinci ayda geriledi

01 Ağustos 2024 11:08

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuzda üst üste beşinci ayda azalarak 47,2 seviyesine geriledi ve sanayide belirgin yavaşlamaya işaret etti. Yeni siparişlerde ve istihdamda son 20 ayın en sert düşüşü görüldü.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin, Temmuz 2024 dönemi sonuçları açıklandı.

Haziran ayında 47,9 olan İSO Türkiye İmalat PMI, temmuzda üst üste beşinci ayda azalarak 47,2 seviyesine geriledi. 

Temmuz ayı PMI sonuçları, imalat sanayi sektöründe faaliyet koşullarında belirgin yavaşlamaya işaret etti. Söz konusu yavaşlama, geçen yılın kasım ayından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti.

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye, altında ölçülen rakamlar sektörde yavaşlamaya işaret ediyor.

SİPARİŞLERDE VE İSTİHDAMDA SERT DÜŞÜŞ

Sektörün performansındaki bozulmada, zorlu piyasa koşulları nedeniyle yeni siparişlerde yaşanan keskin düşüş belirleyici oldu. Yeni alınan siparişlerde, Kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedildi. Benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinde de yılın üçüncü çeyreği daha belirgin bir yavaşlama ile başladı.

Yeni siparişlerdeki yavaşlamayla birlikte istihdam seviyeleri de düşüş gösterdi. Çalışan sayısındaki düşüş, son 21 ayın en yüksek hızında ölçüldü. Personel yetersizliklerinin de üretim hacimlerini olumsuz etkilediği bildirildi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre; son dokuz ayda ilk kez olmak üzere takip edilen on sektörün tamamında yeni siparişler yavaşladı. Üretimde ise giyim ve deri ürünleri haricindeki tüm sektörlerde daralma yaşandı. Bu gelişmelerin sonucunda istihdam ve satın alma faaliyetleri de yaygın şekilde düşüş kaydetti.

GİRDİ MALİYETLERİNDE ARTIŞ HIZLANDI

İmalatçılar talep koşullarındaki zayıflığa bağlı olarak girdi alımlarını azaltırken, sektörlerin çoğunluğunda girdi maliyetleri temmuzda daha hızlı artarak haziran ayındaki tabloyu tersine çevirdi.

Ham madde ve petrol fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra Türk lirasının dolar karşısındaki zayıflığının da etkisiyle girdi maliyetleri temmuzda keskin bir artış kaydetti.

Enflasyon oranları, girdi maliyetlerinde olduğu gibi nihai ürün satış fiyatlarında da haziran ayına kıyasla yükseldi. Bununla birlikte satış fiyatlarındaki artış nispeten hafif gerçekleşti.

Ham madde temininde yaşanan güçlükler ve yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle tedarikçilerin teslimat süreleri artmaya devam etti

Satın alma faaliyetleri ise belirgin bir şekilde azaltıldı ve söz konusu azalış Kasım 2022’den bu yana en belirgin düzeyde kaydedildi. Ayrıca, girdi ve nihai ürün stok seviyelerinde de düşüş gözlendi.

'TALEP KOŞULLARI ZORLAYICI'

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Talep koşullarının zorlayıcı olmaya devam ettiği temmuz ayı verileri, Türk imalatçıları açısından bir rahatlama belirtisi sunmadı. Aksine, yılın ikinci yarısına girilirken talep, üretim ve istihdamın haziran ayına göre daha yüksek oranda azalması, sektör üzerindeki baskıların yoğunlaştığına işaret ediyor. Bu bağlamda firmalar, koşullarda iyileşmenin yakın zamanda başlaması beklentisi içerisinde olacak.”

EN SERT GERİLEME ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK ÜRÜNLERDE 

Yeni siparişlerde genele yayılı yavaşlama kaydedilirken, en sert gerileme elektrikli ve elektronik ürünlerde gerçekleşti. Bu sektörün yeni siparişleri yaklaşık iki yıllık bir dönemin en sert düşüşünü kaydetti. Yeni siparişlerde en hafif ivme kaybı ise gıda ürünlerinde görüldü.

Türk imalatçıları, yurt dışından yeni sipariş almaya yönelik çabalarında ise nispeten daha iyi performans sergiledi. Makine ve metal ürünleri öncülüğünde, üç sektörün yeni ihracat siparişleri büyüme kaydederken, en sert düşüş ise giyim ve deri ürünleri ile gıda ürünlerinde kaydedildi.

Toplam yeni siparişlerin yavaşlamasıyla birlikte firmalar temmuz ayında genel olarak üretimlerini azaltma yoluna gitti. Sadece giyim ve deri ürünlerinde üretim artışı görülürken en belirgin daralma elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe ölçüldü. Benzer şekilde, temmuzda on sektör içerisinden yalnızca biri (gıda ürünleri) istihdamını artırırken çalışan sayısında en hızlı azalış ise giyim ve deri ürünleri sektöründe gerçekleşti.

İMALATÇILAR GİRDİ ALIMLARINI AZALTTI

İmalatçılar talep koşullarındaki zayıflığa bağlı olarak girdi alımlarını da azalttı. Satın alma faaliyetleri tüm sektörlerde düşüş gösterirken, en keskin yavaşlama metalik olmayan mineral ürünlerde görüldü.

Sektörlerin çoğunluğunda girdi maliyetleri temmuzda daha hızlı artarak haziran ayındaki tabloyu tersine çevirdi. En yüksek girdi fiyatları enflasyonu, kara ve deniz taşıtları firmalarında gözlenirken en düşük oranlı artış ise ana metallerde kaydedildi. Ancak, bu sektörde dahi girdi maliyetlerinin belirgin bir şekilde artması dikkat çekti.

Haziran ayında üç sektörün satış fiyatlarını düşürmesinin ardından, temmuz ayında tüm sektörlerde artış kaydedildi. Girdi maliyetlerindeki görünüme paralel olarak, nihai ürün fiyatlarında da en yüksek enflasyon kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleşti. Satış fiyatlarındaki en sınırlı artışlar ise gıda ürünleri ve tekstil ürünlerinde ölçüldü.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de sanayi üretimi mayısta geriledi

ABD Merkez Bankası (Fed), mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi ve kapasite kullanım verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede sanayi üretimi mayısta önceki aya kıyasla yüzde 0,2 düştü.Piyasa b...

Hazine iki tahville 79 milyar TL borçlandı

Hazine 4 yıllık TLREF'e endeksli tahvil ve 9 yıl vadeli tahvilde ihale öncesi satışlarla birlikte 79 milyar TL'lik borçlanma gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı 4 yıl vadeli TLREF’...


Almanya'da yatırımcı güveni faiz indirimleriyle yükseldi

Almanya'da yatırımcı güveni, olumlu ekonomik sinyaller ve düşen faiz oranları ışığında haziranda 47,5'e yükseldi. Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan Avrupa Ekonomik Araştırmala...

Commerzbank’tan yeni kur tahmini

Almanya'nın önde gelen finans kuruluşlarından Commerzbank, Türk Lirası karşısında dolar ve euro için 2026’ya kadar uzanan yeni kur tahminlerini yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisine ili...


Savaşta olan İsrail'in parası dolar karşısında sert yükseldi

Savaşta olan İsrail, dolar karşısında sert yükselişler yaşadı. İsrail Şekeli, dolar karşısında yüzde 2'den fazla değerlenerek 3.54 seviyesine yerleşti. İsrail, 13 Haziran'da gece yarısı d...

Araç almayı düşünenler dikkat! Uzmanlar '14 gün' uyarısı yaptı

Sıfır otomobil almayı planlayanlar için son uyarı! Uzmanlar, 1 Temmuz’da araç fiyatlarının büyük oranda artacağını belirtiyor. Benzinli ve dizel araçlar arasındaki farkın kapanmasıyla, 1 ...


Savaş ateşi petrolü uçuruyor

İsrail ile İran arasında artan çatışmalar, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını tırmandırdı. Orta Doğu’da tırmanan gerilim, arz güvenliğine dair endişeleri artırırken, Brent petrol...

AKP'li Nihat Zeybekçi emekliye yapılacak zammı erkenden duyurdu

5 aylık enflasyon farkı yüzde 15,1 olarak kesinleşirken, milyonlarca emekliye yapılacak zam 3 Temmuz'da açıklanacak haziran enflasyon verisiyle kesinlik kazanacak. AKP Genel Başkan Yardım...


Almanya Merkez Bankası'ndan korkutan küresel ekonomi senaryosu

Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, Orta Doğu’daki olası uzun süreli bir savaşın petrol fiyatlarını ciddi şekilde yükseltebileceğini belirterek, ekonomik görünümde köklü değişik...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Sinem Kobal'dan romantik paylaşım... 'İyi ki doğdun sevgilim'

Sinem Kobal, kendisi gibi oyuncu eşi Kenan İmirzalıoğlu'nun doğum gününü sosyal medya hesabından paylaştığı romantik karelerle kutladı. Oyuncu Sinem Kobal 2016 yılında meslektaşı Kenan İm...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı. ABD’de Tufts Üniversitesi’ne bağlı Gerald J. ve Dorothy R. Friedman Beslenme Bilimi ve Politikası Okulu tarafından yürütülen yeni bir araştırma, kahve tüketiminin ölüm riskiyle olan bağlantısının, içine eklenen şeker ve doymuş yağ miktarına göre değişiklik gösterdiğini ortaya koydu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR