Yukarı
411428

'İlluminati'nin doğduğu tapınak' Diyarbakır Mithras'ın sırrı sürüyor...

12 Eylül 2024 13:28

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki tarihi Zerzevan Kalesi'nde süren arkeolojik kazılar, Roma İmparatorluğu dönemine ait önemli bulgularla dikkat çekiyor. Özellikle 1900 yıllık Mithras dinine ait yer altı tapınağı, keşfiyle bölgenin turizm potansiyelini artırırken, son kazılarda gizli ayinlere katılanların konakladığı özel bir alan da ortaya çıkarıldı.

Zerzevan Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazılar, M.Ö. 882 yılından itibaren bu bölgede yerleşim olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, 639 yılında İslam ordularının fethine kadar bu yerleşimin kesintisiz sürdüğünü belirtiyor. Bunun yanı sıra, bazı araştırmacılar, Mithras tapınağının gizemli yapısı nedeniyle, buranın İlluminati gibi gizli örgütlerin doğduğu yer olabileceğini öne sürüyor. İlgi o kadar yoğun ki ABD'li oyuncu Morgan Freeman'ın, "Tanrı'nın Hikâyesi" adlı belgesel serisinin çekimlerini Zerzevan'da yapmak için girişimlerde bulunduğu söyleniyor.

GİZEMLİ İNANCIN SON TAPINAĞI

Mithra, M.Ö. 600'lü yıllarda Pers kökenli bir ışık tanrısı olarak tanınmış ve Roma askerleri arasında “asla yenilmez ve yok edilemez tanrı” olarak kabul görmüştür. Bu gizemli inancın son tapınağı, 2017 yılında Diyarbakır'da yapılan arkeolojik kazılar sırasında tesadüfen keşfedildi. 

2014 yılında Zerzevan Kalesi'nde başlatılan kazı çalışmalarında, başlangıçta burada bir Mithras Tapınağı olduğu bilinmiyordu.

Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırında yer alan Zerzevan Kalesi'nde bulunan Mithras Tapınağı, 2017 yılında yapılan arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarıldı. Mithras inancının, İlluminati, Tapınak Şövalyeleri ve masonik yapıların atası olarak kabul edilmesi, bu keşfin gizemini daha da derinleştirerek dünya genelinde büyük bir ilgi uyandırdı. 

BOĞA KANIYLA GÜNAHLARDAN ARINMA

Mithras Tapınağı, 7 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde ve 2,5 metre yüksekliğinde bir yapıdır. Tapınakta oyulmuş sütunlar, nişler ve duvarlardan birinde Mithras’ın ışın tacı sembolü dikkat çekmektedir.

Tavanında, uyuşturulmuş boğanın ayaklarından asıldığı dört bağlama yeri, kanın aktığı bir çanak ve havuz da yer alıyor. Ritüel sırasında, kurban edilen boğanın kanı ile yıkanan ve bu kandan içen kişilerin günahlarından arındığı ve Mithras inancına kabul edildiği düşünülüyordu.

Mithras inananları, tapınakta kendi derecelerine göre oturuyor, en yüksek seviye ise 7. derece olarak kabul ediliyordu. Ancak, Hristiyanlığın yayılmasıyla birlikte ritüellerin yasaklanması sonucu, Mithras’ın boğayı kurban ettiği plakaya tapınakta rastlanmamaktadır.

MİTRA İNANCI NEDİR?

Mithra inancı, M.Ö. 5. yüzyılda İran'da ortaya çıkmış ve Pers kökenli bir tanrı olan Mithras, evreni kontrol eden güneş tanrısı olarak kabul edilmiştir. 

Mithraizm, dünyadaki gizemli inanışların kaynağı olarak kabul edilen bir inanç sistemi olup, M.S. 2. yüzyılda Pers ordularının seferleriyle Roma İmparatorluğu’na girmiş ve özellikle askerler arasında hızla yayılmıştır. 

Pagan Roma döneminde üst düzey askerler, tüccarlar, aristokratlar ve hatta bazı imparatorlar tarafından benimsenen bu gizem dini, evrenin kontrolünü elinde bulunduran bir güç olarak kabul edilen Mithra'ya tapınılmıştır. 

Mithra aynı zamanda güneş tanrısı olarak da saygı görmüştür. Gizli ritüelleri ve ayinleri nedeniyle hakkında çok az bilgi bulunan Mithraizm'in yazılı belgeleri olmamakla birlikte, bu inanç sistemi hakkındaki bilgiler arkeolojik kazılardan elde edilmiştir. 

DİNE GİRMEK İÇİN 12 BÜYÜK EZİYETTEN GEÇMEK GEREKİYOR

İddialara göre Mithraizm'e girmek son derece zorlu bir süreç olup, bu dine kabul edilmek için 12 büyük eziyetten geçilmesi gerekiyordu. Ayrıca, din yalnızca erkeklere açıktı ve üyeler 7 farklı mertebeye ayrılıyordu.

Batılı araştırmacılara göre Roma İmparatorluğu’ndaki ilk Mithras Tapınağı Diyarbakır’da bulunmuştur. Tapınakta, tavanında boğaların defne yapraklarıyla uyuşturularak bağlandığı dört simetrik bağlama noktası yer alırdı. Bu boğalar Mithra’ya kurban edilir, kanları yerdeki havuza akıtılır ve yeni üyeler bu kanla vaftiz edilirdi.

Mithras, adaletin, ışığın, inancın ve savaşın simgesi olarak bilinirken, aynı zamanda anlaşma ve dostluğun da tanrısı olarak saygı görmüştür. “Aracılık eden” anlamına gelen Mithras, farklı kültürlerde önemli bir yer edinmiş ve özellikle Roma İmparatorluğu döneminde geniş bir inanan kitlesine ulaşmıştır. Bu inanç sistemi, özellikle gizemli ritüelleri ve simgeleriyle dikkat çekmektedir.

M.S. 4. yüzyılda Hristiyanlığın hızla yayılması ve devletin resmi dini haline gelmesiyle birlikte, Mithras inancı yasaklanmış ve gizemli ritüelleri zamanla tarihin derinliklerine gömülmüştür. Buna rağmen, Mithras tapınakları ve inancın izleri, bugün arkeolojik buluntularla yeniden gün yüzüne çıkarılmaktadır.

DİNİ TÖRENLER GİZLİLİK İÇİNDE YAPILIYORDU

Mithras Tapınağı'nda gerçekleştirilen dini törenler, büyük bir gizlilik içinde yapılıyordu ve bu gizemli ritüellerin tüm izlerine tapınakta rastlamak mümkün. Mithras inancının takipçileri aynı zamanda astronomi ile ilgileniyorlardı.

Tapınaktaki duvarlarda yer alan fresk izleri ve semboller, Mithras’ın 7 aşamasını temsil ederken, bu aşamalar Merkür’den Satürn’e kadar her biri bir gezegeni simgeliyordu. Kurban ritüellerine kadar tüm detaylar tapınakta yer alıyor ve Mithra kültünün evrenle olan bağını ortaya koyuyordu. Bu gizemli atmosfer, Mithras inancının derinliklerini gözler önüne seriyor.

sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Magarsus' dizisinin yeni sezon çekimleri Adana’da başlıyor: Bora Akkaş kadroda

Blu TV’de yayınlanan ‘Magarsus’ dizisinin yeni sezon çekimleri 1 Ekim’de Adana’da başlayacak ve kasım sonuna kadar devam edecek. Dizinin yönetmenliğini ve senaristliğini Yunus Ozan Korkut...

Avcılar'daki Adile Naşit heykelinde bulunan zil çalındı

Türk sinemasının efsane oyuncularından Adile Naşit'in Avcılar'daki heykelinde bulunan okul zili kimliği belirsiz kişiler tarafından çalındı. Avcılar Belediyesi zilin yenisinin yapılması i...


Kavak Yelleri'nin Deniz'i ve Efe'si yıllar sonra ilk kez bir araya geldi!

Bir dönemin fenomen yapımlarından Kavak Yelleri dizisinde Deniz rolüne hayat veren İbrahim Kendirci ve Efe rolüne hayat veren Dağhan Külegeç 13 yıl sonra bir araya geldi. Oyuncuları arası...

Ünlüler akın etti! Demet Evgar’lı 'Afife' oyununun prömiyeri yapıldı

Tiyatro sahnesine çıkan ilk müslüman kadın olarak cesur kadınlara ilham kaynağı olan Afife Jale’nin hayatından ilham alınarak hazırlanan "Afife" oyunu görücüye çıktı. Biletleri satışa çık...


Türk sinemasının yakışıklısı Tarık Akan ölümünün 8. yılında anılıyor

Yeşilçam'ın unutulmaz filmlerinde Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen ve Kemal Sunal ile başrolleri paylaşan oyuncu, Hüseyin Yaşar Üregül ile Yaşar Üregül çiftinin üçüncü çocuğu olarak 13...

6 farklı uygarlığın gizemli mirası ortaya çıktı

Amasya Göynücek’te bulunan Oluz Höyük'te 18 yıldır süren kazılarda, 6 farklı uygarlığa ait 2 binden fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeol...


Emmy Ödülleri'ne Japon dizisi damga vurdu

76. Emmy Ödülleri'ne Japon dizisi Shogun damga vurdu. En İyi Drama ödülü ilk kez İngilizce olmayan bir yabancı yapıma verildi. En İyi Drama ödülünü tarihi Japon dizisi Shogun aldı. Böylec...

Antik kentlerin buluşma noktası...

Hierapolis, Laodikeia, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik kent ve İncil’de yer alan 7 kiliseden birine sahip Denizli. Hatta 12 havariden birinin mezarı da bu ke...


Justin Timberlake suçunu kabul etti

New York eyaletindeki Long Island bölgesinde bulunan Sag Harbor Village Adalet Sarayı'nda görülen duruşmaya katılan Grammy ödüllü şarkıcı, mahkeme ile vardığı anlaşma kapsamında kendisine...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Uçakta kedi krizi: Tatlıses'in kızı karakolluk oldu

Türk Hava Yolları’nın (THY) Bodrum-İstanbul seferini yapan uçakta bulunan İbrahim Tatlıses’in kızı Dilan Çıtak Tatlıses ile kedisi için kendisini uyaran kabin memuru karakolluk oldu. Uçak...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Covid'in yeni XEC varyantı hakkında neler biliniyor?

Bilim insanlarına göre, yakında baskın tip haline gelebilecek yeni bir Covid varyantı yayılmaya başladı. Haziran ayında Almanya'da tespit edilen XEC varyantı, sosyal paylaşım platformu X'teki kullanıcıların söylediklerine göre İngiltere, ABD, Danimarka ve başka birkaç ülkede daha görüldü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR