Yukarı
411695

Dünyanın inşaat devlerinin uluslararası gelirleri geçen yıl yarım trilyon doları buldu

17 Eylül 2024 13:20

Uluslararası inşaat sektörü yayınlarından Engineering News Record (ENR) dergisinin 2023 yılına ilişkin "En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi"ne göre, söz konusu şirketlerin gelirleri küresel enflasyon, tedarik zincirinde yaşanan sorunlar, iklim değişiklikleri ve bölgesel çatışmalara rağmen bir önceki yıla kıyasla yüzde 16,6 artış gösterdi. 

Dünyada en çok gelir elde eden 250 firmanın uluslararası kazançları, 2015'te 501,1 milyar dolar olurken, 2016'da 468,1 milyar dolara geriledi. 

Firmalar, gelirlerini 2017'de 482,4 milyar dolara, 2018'de 487,3 milyar dolara çıkartırken, bu gelirler 2019'da 473,1 milyar dolara düştü. 

Kovid-19 salgının etkisini gösterdiği 2020 ve 2021 yıllarında müteahhitlik firmaların gelirleri yaklaşık 75 milyar dolar kayıp yaşadı. Buna göre gelirler, 2020'de 420,4 milyar dolar, 2021'de 397,9 milyar dolar oldu. 

Dünyanın en büyük inşaat firmalarının gelirleri, Kovid-19 salgını sonrası toparlanmayla 2022'de 428,5 milyar dolara, 2023'te 499,7 milyar dolara yükseldi. Böylece gelirler geçen yıl 2015'ten sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. 

EN YÜKSEK GELİR AVRUPA'DAN ELDE EDİLDİ

Uluslararası inşaat firmaları geçen yıl 130,8 milyar dolarla en çok Avrupa'da üstlendikleri projelerden gelir elde etti. 
Avrupa pazarını 89,6 milyar dolar gelirle Asya izledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde müteahhitlik firmalarının elde ettiği gelirler ise 71,5 milyar doları buldu. 

Orta Doğu pazarında elde edilen gelirler geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 28,8 artarak 64,3 milyar dolara ulaştı. Orta Doğu, firmaların uluslararası gelirlerini oransal olarak en çok artırdığı bölge oldu. 

Firmalar, Afrika'dan geçen yıl 52,4 milyar dolar gelir elde ederken, Latin Amerika'dan 34,7 milyar dolar, Avustralya'dan 30,7 milyar dolar, Kanada'dan 24 milyar dolar ve Karayipler'den 1,7 milyar dolar kazanç sağladı. 

Dünyanın inşaat devlerinin en çok gelir elde ettiği ilk 5 sektör de dikkati çekti. 

Bu kapsamda havaalanı, köprü, demir yolları, tüneller gibi çeşitli ulaştırma projelerinde müteahhitler 154,6 milyar dolar gelir elde etti. Ticari bina, eğitim alanları, kamu binaları, hastaneler, oteller ve apartman gibi yapı inşaat işlerinden elde edilen kazanç da 97 milyar doları buldu. Buna göre, inşaat devlerinin geçen yıl elde ettiği 499,7 milyar dolar gelirin yarısını ulaştırma ve yapı inşaat işleri oluşturdu. 

Rafine, petrokimya tesisleri, boru hatları gibi petrol sektörü inşaatları ise müteahhitlerin uluslararası düzeyde en çok gelir elde ettiği bir başka alan oldu. Müteahhitler bu projelerden geçen yıl 81,1 milyar dolar gelir elde etti. 

Firmaların, termik ve hidroelektrik santraller ile trafo merkezleri gibi inşaatları içeren enerji sektöründen elde ettiği kazanç da 52 milyar dolar olarak hesaplandı. 

Otomotiv ve tekstil fabrikalarının inşaatı gibi işlerden oluşan imalat sektörü projelerinden elde edilen gelirler ise 32,7 milyar doları buldu. 

Listeye giren Türk şirketlerinin uluslararası kazançlarının toplam gelirleri içindeki payı da dikkati çekti. En çok gelir elde eden 250 firma içinde yer alan 43 Türk şirketinin gelirleri geçen yıl 18,5 milyar doları buldu. 

Söz konusu Türk şirketlerinin elde ettiği toplam gelir ise 30,8 milyar dolar olarak hesaplandı. Böylece Türk şirketlerinin gelirlerinin yüzde 60'ını uluslararası işlerden elde ettiği görüldü. 

Öte yandan, sıralamaya giren Türk firmalarına başarı ödülleri, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılması beklenen "Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni"nde verilecek. 

sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İş Bankası tahsili geciken alacaklarını 4 varlık şirketine devretti

Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, 1 milyar 535 milyon liralık tahsili geçikmiş alacak porföyünün 539 milyon 500 bin liraya dört varlık yönetim şirketine sa...

ABD ziyareti öncesi Erdoğan ve Şimşek görüşecek

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu akşam görüşme yapması bekleniyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip E...


Audi fabrikasına yatırımcı arıyor

Bu kapsamda fabrikada üretimi sürdürmeye yönelik 20 alternatif iş modeli analiz edildi ancak tesisin ekonomik ve sürdürülebilir biçimde faaliyete devamını sağlayacak bir çözüm bulunamadı.

Endonezya faiz indirdi

Endonezya Merkez Bankası, rupinin güçlenmesi ve ABD'de beklenen faiz indirimi öncesinde üç yıldan uzun bir süre sonra ilk kez beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını düşürdü. Banka valisi...


Yumurtada 'son kullanma tarihi' kalkıyor

Yumurtaya ilişkin tebliğ taslağına göre yumurtanın raf ömrü için artık "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ibaresi yerleştirilecek.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon ağustosta yüzde 2,2'ye indi

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon ağustosta yüzde 2,2'ye indi. Ağustosta enflasyonun yıllık bazda en yüksek olduğu ülkeler yüzde 5,3 ile Romanya, yüzde 4,3 ile Belçika ve yüzde 4 ile Polo...


Besiciler çıkmazda: Süt sudan ucuz

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Niğde'de besicilerle bir araya geldi. Gürer "Yarım litre ambalajlı su 10 liradan satılırken 1 litre çiğ süt 12 liradan alınması besiciyi bitirip bu işi yapma deme...

Benzin, Motorin ve LPG'de Günün Rakamları

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile ÖTV'nin etkilediği akaryakıtta yeni fiyatlar belli oldu. İşte 18 Eylül 2024 Çarşamba gününe ilişkin güncel benzin, motorin ve LPG fiyatla...


SGK'den 'çift ödeme iadesi' uyarısı: Bu e-postalara dikkat!

SGK, yurttaşlara "çift ödeme iadesi" adıyla sahte e-postalar gönderildiğini tespit etti. Kurum, bu tür dolandırıcılık amaçlı mesajlara itibar edilmemesi gerektiğini ve SGK'nın böyle bir i...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Berfu Yenenler: Herkes beni dinlesin, dolandırılma hikayesi anlatıyorum

Eser Yenenler'in fenomen eşi Berfu Yenenler, Anıl Altan'ın oynadığı bir dizideki polis kimliğini kullanarak dolandırılmak istendiğini sosyal medya hesabından anlattı. Yenenler "Şimdi herk...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Teknoloji bağımlıları dikkat… Boyun ağrısı yapabilir…

Uzmanlar akıllı telefon gibi teknolojik cihazların aşırı kullanımının boyun sağlığını da tehdit ettiği konusunda uyarıyor. Telefona bakmak için eğilmek, ayrıca bir basınç uyguladığından boyun ağrısına neden olabiliyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR